Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην αγορά τη νέα δεκαετία

Μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην αγορά τη νέα δεκαετία

Γράφει ο Σωκράτης Κωστίκογλου* 

Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε μια νέα χρονιά και αφήνουμε πίσω μας μια δεκαετία όπου η χώρα μας και οι πολίτες της έζησαν την μακρύτερη και βαθύτερη οικονομική κρίση στον Δυτικό κόσμο , η οποία βεβαίως εξελίχθηκε και σε κοινωνική κρίση με όλες τις αρνητικές συνέπειες τις οποίες εξακολουθούμε δυστυχώς να ζούμε μέχρι και σήμερα .

Στην αρχή βέβαια της νέας χρονιάς καλό είναι και να αναλογιζόμαστε αλλά και να σκεφτόμαστε τους στόχους που θα πρέπει να θέσουμε καθώς και με με ποίους τρόπους θα μπορέσουμε να τους πετύχουμε. Αυτό ισχύει και για τον καθένα ατομικά ,για την κάθε οικογένεια, τις επιχειρήσεις ,το κάθε συλλογικό όργανο και γενικότερα για όλους .

Ειδικότερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις την λεγόμενη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που δοκίμασαν τα όρια των αντοχών τους στη δεκαετία της κρίσης και εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη αυτό αποτελεί ηρωισμό. Η εξοντωτική υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με την δραματική μείωση του τζίρου οδήγησαν περισσότερες από διακόσιες χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε λουκέτο.Το αποτέλεσμα βέβαια είναι όχι μόνο οι συνάδελφοι να βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους καθώς και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτές.

Σήμερα οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις προσπαθούν να λειτουργήσουν σε ένα εντελώς ανταγωνιστικό περιβάλλον που μερικές φορές έχει και αθέμιτα χαρακτηριστικά παίζοντας ουσιαστικά άμυνα , με γενικότερα αντίξοες συνθήκες για το εμπόριο που χαρακτηρίζονται από την έλλειψη ρευστότητας, την υψηλή φορολογία , την σχεδόν αδύνατη χρηματοδότηση, την άνοδο του διαδικτυακού εμπορίου την πλήρη απαξίωση του θεσμικού πλαισίου προσφορών και εκπτώσεων κλπ και γενικότερα ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι πολύ δύσκολο να δει κάποιος με αισιοδοξία το μέλλον και να σχεδιάσει γι αυτό,

Ξεκινώντας την νέα δεκαετία σίγουρα η νέα χρονιά θα είναι κρίσιμη για τις μικρές επιχειρήσεις κυρίως του λιανικού εμπορίου, οι οποίες είναι φορτωμένες με την συσσωρευμένη κόπωση και το αρνητικό κλίμα της δεκαετίας της κρίσης και αναζητούν να δουν καλύτερες μέρες .Να διαμορφώνεται δηλαδή ένα θετικό κλίμα στην αγορά ,να εφαρμοσθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία .Και πρέπει να τονίσουμε ότι το Εμπόριο εξακολουθεί να είναι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κεντρική δραστηριότητα στην Ελληνική Οικονομία και αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο στην επιχειρηματικότητα καθώς και στην απασχόληση. Είναι πράγματι σημαντικός εργοδότης, όπως επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι αποτελεί και βασική πύλη εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας.

Είναι βέβαιο ότι στην προσπάθεια αυτή που εξακολουθούν να κάνουν οι συνάδελφοι έμποροι στην πόλης μας πρέπει
να έχουν την στήριξη της τοπικής κοινωνίας κάτι που είναι πιο αναγκαίο σήμερα από άλλες χρονικές περιόδους.
Σε μια περίοδο όπου το διαδικτυακό εμπόριο εξελίσσεται δεν πρέπει να ξεχνάμε τα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης που μέχρι σήμερα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά και να τονίσουμε τον σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει και εξακολουθούν να παίζουν οι έμποροι και οι εμπορικές επιχειρήσεις εδώ και πολλές δεκαετίες στην εξέλιξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Είναι αναγκαίο να προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε και να δημιουργήσουμε μια άμεση προσωπική σχέση μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών ,μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που είναι βέβαιο ότι θα φέρει θετικά αποτελέσματα για όλη την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η τοπική μας αγορά με την δική της φυσιογνωμία και τα δικά της χαρακτηριστικά μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης και της περιοχής μας . Oι έμποροι που αποτελούν ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας , πρέπει να χαρακτηρίζονται από συνέπεια και συνέχεια στις καθημερινές τους συναλλαγές με τους συμπολίτες καταναλωτές , όμως και η στήριξη των επιχειρήσεων της πόλης από την τοπική κοινωνία είναι βέβαιο ότι θα λειτουργεί και θα δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στο σύνολο της με άμεσους και έμμεσους αποδέκτες το σύνολο των πολιτών.

Ο Εμπορικός κόσμος έχει προσφέρει , εξακολουθεί να προσφέρει και αν στηριχθεί θα εξακολουθεί να προσφέρει με την δραστηριότητα του τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στον τομέα της απασχόλησης.

*Πρώην Πρόεδρος Εμπορικου Συλλογου Αγρινίου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.