Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Μπούλινγκ στα σχολεία-ποιοί οι υπεύθυνοι

Μπούλινγκ στα σχολεία-ποιοί οι υπεύθυνοι

Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος

– ΕΠΡΕΠΕ να έρθει στο προσκήνιο η αυτοκτονία ενός 14χρονου μαθητή γυμνασίου, για να μάς ταρακουνήσει και ν’ αναδειχθεί, για μία ακόμα φορά, αυτή η μάστιγα της εποχής μας που λέγεται bullying και πως υπάρχουν “συμμορίες ανηλίκων” που δρουν ανεξέλεγκτα εντός κι εκτός σχολικών χώρων. Και, εάν αποδειχθεί τελικά πως ο λόγος που το συγκεκριμένο παιδί έβαλε τέλος στη ζωή του ήταν άλλος, ακόμα και τότε έχουν βγει στη φόρα τα όσα συνέβαιναν στο σχολείο αυτό (ακόμα και με βίντεο), το ανελέητο bullying δηλαδή, από ομάδες μαθητών προς άλλα παιδιά αλλά και στο συγκεκριμένο μαθητή. Και κάτι τέτοιο συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα σχολεία της χώρας, άλλο αν λίγα περιστατικά βίας και ξυλοδαρμών βγαίνουν στον αέρα, με ευθύνη των γονιών, εγώ θα έλεγα, οι οποίοι δεν τά καταγγέλλουν. Και τούτο γιατί γνωρίζουν πως είναι τέτοιο το σύστημα στην εκπαίδευση σήμερα που και να προβούν σε καταγγελίες, αυτές “θάβονται” ακόμα και αν φτάσουν στο ίδιο το υπουργείο Παιδείας. Ενώ η δικαιοσύνη, γνωρίζουμε οι πάντες το πόσο αργεί ν’ αποφανθεί. Οπότε, όλα κάτω απ’ το χαλί.

– ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές/ντριες όλων των σχολικών μονάδων, ασκούν τη γονική μέριμνα των μαθητών τους, απ’ τη στιγμή που αυτοί εισέρχονται το πρωί στο σχολικό περιβάλλον μέχρι τη λήξη του ωραρίου που είναι συγκεκριμένες ώρες, ώστε να τό γνωρίζουν και οι γονείς. Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του κάθε σχολείου, δεν επιτρέπεται η έξοδος απ’ αυτό μαθητών/τριών, δίχως πρώτα να ενημερώνονται οι γονείς τους, σε περιπτώσεις αδιαθεσίας δηλαδή, για να πηγαίνουν οι ίδιοι να τά παίρνουν. Άλλο αν μαθητές και μαθήτριες μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν και κανείς δεν τούς τό απαγορεύει ή δε γίνονται καν αντιληπτοί. Αν συμβεί κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα έξω απ’ το σχολικό χώρο εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, υπεύθυνοι θα είναι οι εκπαιδευτικοί (πειθαρχικά και ποινικά) και πιο πολύ ο Δ/ντής, έχοντας επιπλέον και την ευθύνη του “Πρώτου”, λόγω της θέσης του. Οι επιτηρητές – εφημερεύοντες φέρουν επίσης κύρια ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει εντός του σχολείου και θα πρέπει να είναι, σε αριθμό, όσοι απαιτούνται ανάλογα με το χώρο και τον αριθμό των μαθητών του κάθε σχολικού συγκροτήματος.

– ΑΝ ΕΓΡΑΨΑ τα παραπάνω, είναι γιατί οι περισσότεροι γονείς δε γνωρίζουν την εκπαιδευτική νομοθεσία και το πώς πρέπει να λειτουργούν τα σχολεία, όπου πηγαίνουν τα παιδιά τους. Επίσης, για να δώσω να καταλάβουν πως πρέπει να καταγγέλλουν όσα τραγικά (όπως το bullying) συμβαίνουν εκεί (σχολεία). Γιατί, το κακό μία φορά θα γίνει! Και να μη νομίζουν (γονείς) πως, στο δικό τους παιδί, δε θα συμβεί ποτέ κάτι κακό. Ας έχουν το νου τους…

-ΕΠΙΠΛΕΟΝ κι εμείς οι πολίτες, ως ενεργοί πολίτες, έχουμε χρέος να καταγγέλλουμε τέτοια περιστατικά και ας μην είμαστε γονείς…

– ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ: Όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, απλοί πολίτες ν’ απαιτήσουμε τοποθετήσεις σχολικών ψυχολόγων σε όλα τα σχολεία. Πολλά μπορούν να προσφέρουν οι σχολικοί ψυχολόγοι.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.