Τρίτη, Μάιος 21, 2019

Με νέα στοιχεία και μεγάλο ενδιαφέρον η τελετή μνήμης για την καταστροφή Αγίου Βλασίου και Χούνης το 1944 από τους Γερμανούς

Πλήθος κόσμου και φέτος στην εκδήλωση μνήμης

Νέα στοιχεία που για πρώτη φορά βρήκαν το φως της δημοσιότητας παρουσιάστηκαν στην 4η τελετή μνήμης για την καταστροφή Αγίου Βλασίου και Χούνης το 1944 από τους Γερμανούς. Για μία ώρα και πλέον ο προσκεκλημένος καθηγητής στο ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Νυρεμβέργης Γερμανίας Αλέξιος Κατεφίδης ανέπτυξε το στρατιωτικό προφιλ των επιτιθέμενων Γερμανών. Συγκεκριμένα αποκάλυψε ενδιαφέροντα ντοκουμέντα από την 104 Μεραρχία Ορεινών Κυνηγών Αγρινίου και 4η Μεραρχία των SS Polizei Panzergrenadier, που επιτέθηκαν στις 6 Νοεμβρίου του 1943 και 6 Αυγούστου του 1944 αντίστοιχα καίγοντας Άγιο Βλάση και Χούνη.
Εστίασε στην ένταξη των εγκληματικών αυτών ενεργειών στον γενικότερο σχεδιασμό των κατακτητών, οι οποίοι είχαν ως στοχο το Καρπενήσι με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από Δυτική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Επίσης έγινε αναφορά και στους θλιβερούς πρωταγωνιστές από την πλευρά των εχθρών διοικητές των επιτεθέμενων όπως τον Hartwig von Ludwiger, Karl Schümers κσι Helmut Dörner. O τελευταίος είχε άμεση σχέση με την επίθεση τον Αύγουστο του 1944 καθώς ήταν ο διοικητής του 8ου συντάγματος ΤΘ Γρεναδιέρων SS που συγεκριμένα συμμετείχε στις επιθέσεις σε Άγιο Βλάση και Χούνη.
Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κος Κατεφίδης θεμελίωσαν επιστημονικά τις γιορτές αυτές μνήμεις, οι οποίες, όταν πρωτοξεκίνησαν πριν 3 χρόνια, βασίζονταν μόνο σε προφορικές μαρτυρίες θυμάτων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων από τον πατήρ Κωνσταντίνο Κοντογιώργο και με ομιλία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Χούνης κου Βασίλη Στάθη, που υποστήριξε την εκδήλωση με υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο κος Λίνος Υφαντής, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοκαρνανίας και την υποστήριξε ο ξενώνας 4seasons του Αγίου Βλασίου.

Πηγή: https://parakampylianews.blogspot.com

Helmut Dorner, ο Συνταγματάρχης του 8ου συντάγματος ΤΘ Γρεναδιέρων SS που έκαψε Άγιο Βλάση και Χούνη

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.