Δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των επεισοδίων χθες βράδυ μεταξύ αστυνομικών και εποχικων πυροσβεστών, εντός και εκτός του κτηρίου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά την κατάληψη που είχαν κάνει στο κτήριο κάποιοι από τους εποχικούς πυροσβέστες. Οι 12 από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ) Αλέξης Ψαρόπουλος δήλωσε πως τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν τέσσερις προσαγωγές στη ΓΑΔΑ.
Την επίθεση που δέχθηκαν από τα ΜΑΤ την ώρα που διεκδικούσαν τη μονομοποίησή τους καταγγέλουν οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 π.μ έξω από τη Βουλή. Στο συλλαλητήριο θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο σε όλα τα σωματεία απευθύνει το ΠΑΜΕ.
Η κυβέρνηση ενημέρωσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για τα επεισόδια με τους εποχικούς πυροσβέστες και τα ΜΑΤ
Την εικόνα που της μετέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες για το τι συνέβη με τους εποχικούς πυροσβέστες και τα επεισόδια με τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη μετέφερε σε βουλευτές που είχαν ζητήσει νωρίτερα πλήρη ενημέρωση η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Χθες «το μεσημέρι, έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο, κατά τη συγκέντρωση αυτή αντιπροσωπεία εποχικών πυροσβεστών έγινε δεκτή από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βάγια και στη συνέχεια από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης κ. Τουρνά και συμφωνήθηκε νέα συνάντηση με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια την ερχόμενη Τετάρτη», είπε.
Σύμφωνα με την κυρία Σδούκου «λίγη ώρα μετά αποχώρησε η αντιπροσωπεία και ομάδα εποχικών πυροσβεστών εισέβαλε με την βία στο υπουργείο, έσπασε την πόρτα, κατέλαβε χώρους του υπουργείου, όπως η είσοδος του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, παρακωλύοντας την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς του πυροσβεστικού σώματος».
«Με αυτή την κατάσταση και με αυτή την κρίση, η αστυνομία πήρε την έγκριση από τον εισαγγελέα και έτσι απομακρύνθηκαν. Πάνω στην απομάκρυνση συνέβησαν κάποια επεισόδια», συνέχισε.
Η κυρία Σδούκου έδωσε στη συνέχεια έμφαση στις προσλήψεις και στο νομικό πλαίσιο για αυτές. «Σύμφωνα με τη νομοθεσία και το προεδρικό διάταγμα 36/2019 που θέσπισε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται η πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών με διάρκεια απασχόλησης 6 μηνών ετησίως, κατά την αντιπυρική περίοδο, ενώ προσλαμβάνονται κάθε χρόνο με αυτό το καθεστώς για μια πενταετία».
«Φέτος λήγει η διάρκεια των συμβάσεων των προσληφθέντων εποχικών πυροσβεστών των διαγωνισμών του 2019 και του 2020. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται –και θα διενεργηθεί– νέος διαγωνισμός για να μπορούν να καλυφθούν οι συγκεκριμένες θέσεις».
»Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο νέος διαγωνισμός, όπως παγίως γίνεται, προβλέπει υψηλή μοριοδότηση για όσους έχουν προϋπηρεσία ως εποχικοί πυροσβέστες», πρόσθεσε.
«Από το 2022 η συντριπτική πλειονότητα των πυροσβεστών που προσλαμβάνονται στις μονάδες δασοκομάντος προέρχεται από την δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών», τόνισε.
«Με αυτό τον τρόπο άρα, ουσιαστικά το 2025 θα έχουνε προσληφθεί ως δασοκομάντος 1.340 (…) εποχικοί πυροσβέστες. Συνολικά φέτος στο Πυροσβεστικό Σώμα θα γίνουν 830 προσλήψεις», διευκρίνισε η ίδια.
»Να θυμίσω ότι η ΝΔ το 2019 παρέλαβε περίπου 13.100 πυροσβέστες δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος και σήμερα είναι 14.700», ενώ «με τις νέες προσλήψεις το 2025 θα ξεπεράσουν τους 15.500 και με τους 2.500 εποχικούς θα φτάσουν να είναι τελικά 18.000 πυροσβέστες την επόμενη αντιπυρική περίοδο», κατέληξε η υφυπουργός Περιβάλλοντος.
Το χρονικό της επεισοδιακής κατάληψης του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας από εποχικούς πυροσβέστες
Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα διαμαρτυρόμενων αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη του υπουργείου, με αποτέλεσμα να δοθεί στην ΕΛ.ΑΣ. εντολή εκκένωσης. Οι πυροσβέστες δεν εκκένωσαν το υπουργείο εντός προθεσμίας και έγινε παρέμβαση της αστυνομίας, ενώ έπεσαν δακρυγόνα εντός του κτηρίου.
Οι πυροσβέστες έκλεισαν προσωρινά την λεωφόρο Κηφισίας και τα επεισόδια συνεχίστηκαν και εκτός κτηρίου. Οι αστυνομικοί έκαναν ρίψεις χειροβομβίδων κρότου – λάμψης ενώ στο σημείο βρέθηκε και η «αύρα» της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έριξε νερό στους πυροσβέστες, καταφέρνοντας να διαλύσει το πλήθος.
Σύμφωνα με πληροφορίες και σχετικές φωτογραφίες, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγινε προσαγωγή του δημοσιογράφου του Ριζοσπάστη, Γιώργου Ανδρούτσου, που κάλυπτε τα τεκταινόμενα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης απαίτησε με τηλεφωνική του παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη την άμεση απελευθέρωσή του δημοσιογράφου του “Ριζοσπάστη”, ο οποίος συνελήφθη έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας την ώρα που κάλυπτε επίθεση της αστυνομίας κατά εποχικών πυροσβεστών. Η αστυνομία μετέφερε στη συνέχεια τον δημοσιογράφο στο ΑΤ Αμαρουσίου κι από εκεί στη ΓΑΔΑ.
Παρενέβησαν επίσης η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ, απαιτώντας την απελευθέρωσή του.
Στο σημείο βρέθηκε και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέλοντας να δείξει συμπαράσταση στους εποχικούς πυροσβέστες.
Έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τους εποχικούς πυροσβέστες βρέθηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τη συνέχεια πήγε και στη ΓΑΔΑ για να ενημερωθεί για τους τέσσερις συλληφθέντες – τρεις εποχικούς πυροσβέστες και ένα δημοσιογράφο, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του.
Πώς ξέσπασαν τα επεισόδια – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Υπενθυμίζεται πως η αστυνομία είχε δώσει διορία στους πυροσβέστες να αποχωρήσουν από το κτήριο μέχρι τις 20:30, για να μην εκκενωθεί το υπουργείο από δυνάμεις των ΜΑΤ. Ωστόσο οι πυροσβέστες δεν αποχώρησαν μετά το πέρας της προθεσμίας και αποφάσισαν να μπουν όλοι εντός του κτηρίου του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια.
Νωρίτερα, εποχικός πυροσβέστης απείλησε να δώσει τέλος στη ζωή του, αν έμπαιναν εντός του κτηρίου τα ΜΑΤ.
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε τα ακόλουθα:
«Σχετικά με σημερινή συγκέντρωση εποχικών πυροσβεστών έξωθεν του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Κατόπιν ολοκλήρωσης συνάντησης αντιπροσωπείας τους με εκπροσώπους του Υπουργείου, βραδινές ώρες, άτομα παρέμειναν εντός του κτιρίου του Υπουργείου, ενώ τους δόθηκε προθεσμία προκειμένου να εξέλθουν, κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Τα άτομα δεν αποχώρησαν από το χώρο, ενώ κατά την παρουσία τους προκάλεσαν φθορές και επιτέθηκαν ρίπτοντας αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τραυματιστεί και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Επιπλέον, ύστερα από την απομάκρυνσή τους από το χώρο του Υπουργείου, τα άτομα παραμένουν στον εξωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η δημόσια συγκοινωνία και η κίνηση των πολιτών».
Συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια
Οι εποχικοί πυροσβέστες συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο ζητώντας την ανανέωση των συμβάσεών τους. Στη «σκιά» της διαμαρτυρίας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί με εκπροσώπους των πυροσβεστών την ερχόμενη εβδομάδα.
«Όπως είχα δεσμευθεί, μετά το τέλος της αντιπυρικής θα πραγματοποιήσω συνάντηση με τους εκπροσώπους των εποχικών-συμβασιούχων πυροσβεστών. Kαι αυτό θα κάνω την ερχόμενη Τετάρτη 6/11. Στη συνάντηση θα συζητήσουμε διεξοδικά τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, προτού προχωρήσουμε στο διαγωνισμό, στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος 36/2019, που όπως όλοι γνωρίζουν, ψηφίστηκε το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.