Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Νέα «βόμβα» στα εργασιακά: Ζητούν κατάργηση τριετιών & επιδομάτων

Νέα «βόμβα» στα εργασιακά: Ζητούν κατάργηση τριετιών & επιδομάτων

nea-bomba-zitoun-katargisi-trietiwn--epidomatwn.w_l«Βόμβα» μεγατόνων για τα εργασιακά, ακόμη και για τους κατώτατους μισθούς, κρύβει το συμπληρωματικό μνημόνιο που έστειλε η τρόικα στην κυβέρνηση, καθώς τινάζει στον αέρα όλα τα επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι όπως γάμου, τριετών, ανθυγιεινό, τέκνων και σπουδών .

Οι δανειστές στις παρατηρήσεις τους κάνουν ρητή αναφορά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και στον καθορισμό του από την 1/1/2017 σε νέο ποσό και χωρίς κανένα επίδομα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Συγκεκριμένα έχουν ήδη στείλει μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση με τις απαιτήσεις τους οι οποίες ενέχουν κίνδυνο ακόμη και για μειώσεις της τάξης του 30% εάν εφαρμοστούν και στους ήδη εργαζόμενους.

Το σχέδιο προβλέπει ουσιαστικά την κατάργηση όλων των ποσών που προστίθενται στον βασικό μισθό. Ουσιαστικά δηλαδή ζητούν να μην υπάρχει καμία αύξηση λόγο προϋπηρεσίας, να καταργηθούν δηλαδή οι τριετίες, αλλά και κατάργηση των επιδομάτων που έχουν απομείνει, όπως για παράδειγμα το επίδομα γάμου.

Σύμφωνα με διάταξη του νόμου 4254/14 ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ είναι είναι ένας ξερός μισθός» και σε αυτόν δεν θα προβλέπονται από το 2017 ούτε επιδόματα, ούτε προϋπηρεσία, ακόμα και αν η προϋπηρεσία (τριετίες) έχει παγώσει στα χρόνια που είχαν οι εργαζόμενοι ως το Νοέμβριο του 2012.

Σημειώνεται ότι σήμερα ένας εργαζόμενος (έγγαμος) π.χ. με 9 χρόνια προϋπηρεσία, λαμβάνει ως ελάχιστο κατώτατο μισθό 820 ευρώ (μεικτά), προσαυξημένο κατά 175 λόγω τριετιών και 58 ευρώ λόγω επιδόματος γάμου. Σε περίπτωση κατάργησης τριετιών και επιδομάτων, τότε επιστρέφει στον βασικό κατώτατο, δηλαδή 586 ευρώ μεικτά.

Παράλληλα η τρόικα επισπεύδει τις συνολικές αλλαγές στα εργασιακά καθώς ζητά εντός Σεπτεμβρίου να έχει ψηφιστεί ο νόμος που καταργεί συνδικαλιστικά προνόμια και θα επιτρέπει τις ομαδικές απολύσεις χωρίς καμία διοικητική έγκριση, δηλ. χωρίς να απαιτείται η απόφαση του εκάστοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.

http://www.thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.