Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Νέες τάσεις στην εστίαση: Καταστηματάρχες νοικιάζουν ανοικτούς χώρους και μετρούν αποστάσεις με… μεζούρες

Νέες τάσεις στην εστίαση: Καταστηματάρχες νοικιάζουν ανοικτούς χώρους και μετρούν αποστάσεις με… μεζούρες

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα προληπτικά μέτρα δείχνουν να μεταμορφώνουν τον κλάδο της εστίασης.

Τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν με πολύ συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις στις 25 Μαΐου. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται σαφή όρια για τον αριθμό των πελατών ανά εμβαδό και για κάθε τραπέζι καθώς και κλιμακωτές αποστάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα φέρει σήμερα στη Βουλή την τροπολογία για την εστίαση με την οποία δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του χώρου τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιους χώρους.

Ακόμη όμως και μετά το άνοιγμα της 25ης Μαΐου η εστίαση δεν θα είναι όπως πριν. Αυτό φανερώνει και η νέα τάση των επαγγελματιών της εστίασης οι οποίοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV, αρχίζουν να επενδύουν σε εξωτερικούς χώρους ώστε να μπορούν να βάλουν όσο περισσότερα τραπέζια μπορούν. Οπως προκύπτει υπάρχουν επιχειρηματίες της εστίασης που αυτό το διάστημα «μετακομίζουν» τις επιχειρήσεις τους σε νέους χώρους, που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για τραπεζοκαθίσματα.

«Λόγω των μέτρων και επειδή θα είναι λιγότερα τα τραπέζια βρήκα και νοίκιασα έναν χώρο ακριβώς απέναντι από το κατάστημά μου. Μπορεί να είναι μικρός ο χώρος όμως τον διαμορφώνουμε, θα με βοηθήσει» ανέφερε ο Τίμος Δήμου, επιχειρηματίας της εστίασης στο OPEN.

Στα καταστήματα εστίασης, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 2 τμ, έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, ενώ η συνολική πληρότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 80%. Επιπλέον, στα τραπέζια θα υπάρχουν αντισηπτικά και σε κλειστούς χώρους θα υπάρχουν ανεμιστήρες ενώ το προσωπικό θα φοράει μάσκες και γάντια. Μάλιστα τα καταστήματα θα έχουν πληρότητα 80%.

Εστίαση: Με τη μεζούρα ανά χείρας οι καταστηματάρχες

Ένας άλλος επιχειρηματίας της εστίασης, κρατώντας τη… μεζούρα, είπε στον ίδιο σταθμό ότι εάν δεν υπάρχει καρέκλα στο ενδιάμεσο των τραπεζιών τότε η απόσταση μεταξύ τους θα ορίζεται στα 70 εκατοστά, ενώ αν μεσολαβεί μία καρέκλα η απόσταση ανεβαίνει στο 1,1 μέτρο. Αν υπάρχει και δεύτερη καρέκλα ενδιάμεσα τότε η απόσταση ορίζεται στο 1 μέτρο και 70 εκατοστά.

«Η ανακοίνωση του κ. Παπαθανάση ήταν σχετικά ευχάριστη γιατί άλλαξε το ένα άτομο ανά 3 τμ και έγινε 1 ανά 2 τμ. Αυτό μας βοηθάει αρκετά. Είναι πολύ ευχάριστο ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και ειδικότερα σε εμάς που έχουμε μία μεγάλη πρόσοψη θα μας βοηθήσει γιατί θα μπορέσουμε να βάλουμε κάποια τραπεζοκαθίσματα. Αυτό αυξάνει τη δυναμική μας» τόνισε ο Θοδωρής Βασδέκης, στο OPEN TV, αναφορικά με το επιτρεπόμενο όριο ατόμων εντός του καταστήματος.

Ο κ. Βασδέκης μετρά τις αποστάσεις στο κατάστημά του / Πηγή: OPEN TV

«Με βάση τα νέα δεδομένα εκτός από μάσκες, αντισηπτικά και όλα τα μέτρα υγιεινής πρέπει να έχουμε και έναν άνθρωπο οποίος θα μπορεί να επιβλέπει την κίνηση του κόσμου. Όσον αφορά την τροπολογία για τους κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να δούμε εάν μας συμφέρει κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα θα κρίνουμε και θα πράξουμε» προσέθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.