Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Εκτός κάδρου πλέον το Αγρίνιο για Κέντρο Διαμονής Μεταναστών;

Εκτός κάδρου πλέον το Αγρίνιο για Κέντρο Διαμονής Μεταναστών;

Βασισμένη σε νεώτερες πληροφορίες η εφημερίδα Καθημερινή δεν επριλαμβάνει το Αγρίνιο στις πόλεις που θα δημιουργηθούν κέντρα ελεγχόμενης διαμονής μεταναστών προσφύγων.

Το δημοσίευμα έρχεται την ώρα που στο Αγρίνιο διακινούνται πληροφορίες πως η Κυβέρνηση εγκαταλείπει τις σκέψεις για το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης και προσανατολίζεται κυρίως στην περίπτωση του παλαιού στρατοπέδου στον Άγριλο.

Αναφέρει η Καθημερινή:

Στη δημιουργία περισσότερων κέντρων ελεγχόμενης διαμονής στην ενδοχώρα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς το πρόγραμμα για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στα ξενοδοχεία δείχνει να έχει φτάσει στα όριά του.

Η κατάσταση στα νησιά βρίσκεται στο χειρότερο σημείο μετά την κρίση του 2015, εφόσον στα πέντε ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ή hotspots) σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, και Λέρο παραμένουν 35.687 αιτούντες άσυλο, ενώ την ίδια στιγμή στους 29 καταυλισμούς που βρίσκονται στην ενδοχώρα διαμένουν περίπου 22.200 άτομα.

Με τα έως τώρα δεδομένα πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 15 νέοι χώροι ελεγχόμενης φιλοξενίας σε Λιβαδειά, Λαμία –το υπάρχον κέντρο στις Θερμοπύλες σχεδιάζεται να κλείσει– Ιωάννινα, Αρτα, Φωκίδα, Πύργο, Σπάρτη.

Στην Κρήτη επίσης σχεδιάζεται να δημιουργηθούν δύο ή και τρία νέα κέντρα, ενώ έως και τέσσερα επιπλέον κέντρα αναμένεται να γίνουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Νέοι χώροι αναζητούνται από τις υπηρεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Αμυνας, δεδομένου ότι οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς όσο συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά.

Παράλληλα, χρειάζονται επιπλέον θέσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τον επόμενο Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που αφορά τα ξενοδοχεία όπου αυτή τη στιγμή διαμένουν σχεδόν 8.500 αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», προτεραιότητα θα δοθεί στη δημιουργία δομών στα μέρη της Ελλάδας που δεν φιλοξενούν μέχρι τώρα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο όπως στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Η κάθε δομή αναμένεται να φιλοξενήσει από 1.000-2.000 άτομα, ενώ σε περίπτωση που οι ροές στα νησιά συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αποκλείει την πιθανότητα να ξαναδούμε σκηνές και στην ενδοχώρα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά.

Το πρόγραμμα των ξενοδοχείων στο οποίο αρχικά η κυβέρνηση είχε επενδύσει μεγάλες προσδοκίες για την άμεση δημιουργία θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία πρόσκληση ενδιαφέροντος που έγινε μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και έληξε στις 11 Νοεμβρίου, μόνο 800 νέες θέσεις προσφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στη Σπάρτη, στην Κεντρική Ελλάδα και σε περιοχές στη Β. Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση για επιπλέον 3.000 θέσεις, προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση για νέα προκήρυξη, δεδομένου μάλιστα ότι τον Μάρτιο τυπικά λήγει η διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος.

Παράλληλα, έως το τέλος Φεβρουαρίου υπολογίζεται ότι θα προκύψουν περίπου 8.000-10.000 κενές θέσεις σε διαμερίσματα, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης όσων έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.

Πηγή: kathimerini.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Κρουστιάνος

  Μακάρι να μην γίνει κάτι τέτοιο στο Αγρίνιο για πολλούς λόγους.
  Αλλά αφού θα γίνει κάπου αλλού όλα καλά…
  Βέβαια πώς κάποιοι πιστεύουν ότι το Αγρίνιο είναι η πόλη που έχει πάρει αυτά που της αξίζουν από τις κεντρικές εξουσίες είναι απορίας άξιον.
  Μάλλον αυτοί που τα πιστεύουν όντως είναι βύσματα της παλιάς φρουράς και κομάντα φακής.

 2. Ανώνυμος

  ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ…….ΠΙΣΙΝΗ !!!!!!!!! CHRISTOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.