Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Νέο γύρο αντιπαράθεσης για την εκτροπή του Αχελώου φέρνει η ΜΠΕ του φράγματος Μεσοχώρας

Νέο γύρο αντιπαράθεσης για την εκτροπή του Αχελώου φέρνει η ΜΠΕ του φράγματος Μεσοχώρας

Αναμένεται συνεδρίαση της Συντονιστικής Φορεών της Αιτωλοακαρνανίας 

Ένα νέο κεφάλαιο στη διαμάχη για την εκτροπή του Αχελώου, αναμένεται να γραφτεί το επόμενο διάστημα καθώς έχει τεθεί σε διαβούλευση την τρέχουσα περίοδο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας στη Θεσσαλία.

Το έργο αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, 161 mw, και η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται ως τροποποιημένη, ύστερα από την αρνητική γνωμοδότηση του Σ.Τ.Ε. το 2020.

Αν και αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εντάσσεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εντούτοις εκφράζονται ήδη μεγάλες αντιρρήσεις από πολλούς φορείς, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος το συγκεκριμένο έργο να λειτουργήσει ως «κερκόπορτα» για μελλοντικά έργα εκτροπής του Αχελώου (Συκιά), ενώ αμφισβητούνται έντονα και τα στοιχεία που περιέχονται στη μελέτη.

Εκφράζεται ανησυχία ήδη και από τους τοπικούς φορείς, με πιθανότερο μάλιστα να πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr.

Καταλυτική ωστόσο αναμένεται να είναι σε αυτό το θέμα η γνωμοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενώ ήδη στελέχη της «ξεσκονίζουν» γραμμή προς γραμμή την 700 σελίδων περιβαλλοντική μελέτη, ελέγχοντας εξονυχιστικά όλες τις παραμέτρους και εξακριβώνοντας κάθε επιστημονικό στοιχείο που αναφέρεται σε αυτήν.

Πολλοί φορείς της περιοχής στρέφουν μάλιστα την προσοχή τους στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, καθώς και στον αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Δημητρογιάννη, μέσω των οποίων θα εκφραστεί η άποψη της Περιφέρειας που θα είναι άλλωστε και η πυξίδα για τη στάση των δήμων και των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.