Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2020

Νέος αγρότης στην Αιτωλοακαρνανία η αλλιώς το ανάχωμα στην μετανάστευση

xersaxorafia750 νέοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για νέοι αγρότες στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας το 2017 ( βλέπε εδώ). Οι περισσότεροι από αυτούς θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Το ζήτημα όμως είναι πως άλλαξαν οι καιροί και πόσο αντίστροφο ήταν το κλίμα αυτό τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η λύση του νέου αγρότη ή του αγρότη σκέτο φάνταζε αδιανόητη ως λύση τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Απόδειξη οι αριθμοί εσωτερικής μετανάστευσης από την Αιτωλοακαρνανία προς τα αστικά κέντρα, που φαντάζουν αδιάψευστοι μάρτυρες:

Η Αιτωλοακαρνανία λοιπόν έχασε το 5,4% του ημιαστικού πληθυσμού της και το 9,4 του αγροτικού πληθυσμού της την περίοδο 1975 έως 1981 ενώ αντίστοιχα έχασε το 4% του ημιαστικού της και το 2% του αστικού της  από το 1985 έως το 1991. Και με τη γλώσσα των αριθμών 27.850 άλλαξαν τόπο κατοικίας στο Νομό από το 1975 έως το 1981. Από αυτούς 30% μετακινήθηκε εντός Νομού, δηλαδή στο Αγρίνιο και στις γύρω περιοχές του ενώ το 46% πήγε στην Αθήνα. Αντίστοιχα 14.000 έφυγαν από το 1985 έως το 1991. Το 41% πήγε στην Αθήνα επίσης.

Και επειδή οι αριθμοί δεν λένε από μόνοι τους κάτι και χρήζουν ερμηνείας, η ερμηνεία δεν είναι άλλη από το πόσο  φυλλορροούσε  το επάγγελμα του αγρότη τις εποχές εκείνες. Και ενώ την δεκαετία 1975 έως 81 προτιμούσαν εμπόριο, εστιατόρια, επιχειρήσεις, τις επόμενες δεκαετίες κατέληγαν σε μισθωτές εργασίες, εργατοτεχνίτες, χειριστές μεταφορικών μέσων.

Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2000 με τους εξειδικευμένους πλέον μετανάστες με υψηλά προσόντα και ειδίκευση όπως ιατροί, μηχανικοί, νοσηλευτές κτλ.

Προς τι η αναδρομή στο μεταναστευτικό και ποια η νοηματοδότηση των νέων αγροτών στο πλαίσιο αυτό;

Η απάντηση είναι απλή. Οι νέοι αγρότες και  το μέγεθος του  ενδιαφέροντος αυτού που εκδηλώνεται  είναι φαινόμενο αντιστρόφως ανάλογο με βάση όσα συνέβαιναν τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελληνική κοινωνία και την Αιτωλοακαρνανία. Η τάση αυτή φαίνεται ως κόντρα στο ρεύμα όσων συνηθίσαμε έως τώρα. Αυτού του ρεύματος που το μόνο που άφηνε πίσω του ήταν χέρσα χωράφια. Βέβαια δεν είναι φαινόμενο του 2017 αλλά εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείται ανάλογο ενδιαφέρον από πολλούς υποψηφίους.

Δυστυχώς και ο κλάδος αυτός αντιμετώπισε κατά καιρούς προβλήματα στην ροή χρηματοδότησης και στην υποστήριξη. Παρόλα αυτά αυτό δεν καθίσταται εμπόδιο να αποτελεί ως ανάχωμα στη σημερινή μετανάστευση εκτός Αιτωλοακαρνανίας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Λ.Υ.

Τα στατιστικά στοιχεία για την μετανάστευση στην Αιτωλοακαρνανία έχουν αντληθεί από :Ελισάβετ Κυριαζή – Άλλισον*Εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα του 1990: Τάσεις-προβληματισμοί-προοπτικές.. Επιθεώρηση  Kolvότητας  Ερευνών, 96-97, 1998, 279-309

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.