Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Νερό και καλή ενυδάτωση

Νερό και καλή ενυδάτωση

ap-nero

Γράφει η Νόρα Καρατσικάκη-Βλάμη, MSc, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από νερό. Συναντάται κυρίως στο εσωτερικό περιβάλλον των κυττάρων (ενδοκυττάριo ύδωρ) ενώ σε μικρότερο ποσοστό κατανέμεται εκτός κυττάρων (εξωκυττάριο ύδωρ). To νερό συμμετέχει στις κυριότερες λειτουργίες του οργανισμού: Ρυθμίζει τη θερμοκρασία, λιπαίνει τις αρθρώσεις, προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα. Το νερό έχει επιπλέον μια σημαντική ιδιότητα καθώς λειτουργεί ως διαλύτης σε βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στα κύτταρα και το αίμα. Ένα κύτταρο καλά ενυδατωμένο πραγματοποιεί όλες τις λειτουργίες του πιο αποδοτικά. Επίσης είναι γνωστό πως η κατανάλωση νερού αυξάνει τη θερμογέννεση και κινητοποιεί το μεταβολισμό σε κυτταρικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως η  επαρκής ενυδάτωση συμβάλλει στην απώλεια του περιττού βάρους.

Όμως, το σώμα χάνει διαρκώς νερό μέσω του δέρματος, της αναπνοής και των ούρων. Μόνο ζώντας και αναπνέοντας σε ένα εύκρατο κλίμα χάνουμε περίπου 2,5 λίτρα ημερησίως. Η άσκηση και η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνουν την εφίδρωση, την απώλεια νερού και, ως εκ τούτου, τις απαιτήσεις του σώματός μας σε υγρά.

Έτσι, συνιστάται να πίνουμε καθημερινά και κατά μέσον όρο 8-10 ποτήρια νερό, ενώ οι αθλητές ή άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται κάτω από ορισμένες καιρικές συνθήκες, όπως αυξημένη περιβαλλοντική θερμοκρασία, οφείλουν να πίνουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες. Ειδικά  το καλοκαίρι, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη και το σώμα μας, στην προσπάθειά του να διατηρήσει σωστή θερμοκρασία σώματος, αποβάλλει θερμότητα μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής. Η ποσότητα του νερού που χάνεται μέσω του ιδρώτα και της εφίδρωσης, για την ισορροπία της θερμοκρασίας του σώματος, πρέπει να αναπληρώνεται άμεσα, διαφορετικά, μπορεί να οδηγηθούμε σε αφυδάτωση, εξάντληση και ηλίαση.

Πέρα από την πρόσληψη νερού στην αμιγή του μορφή, ευτυχώς ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δυνατότητα να το προμηθεύεται και μέσα από τις τροφές. Τέτοιες τροφές είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία περιέχουν στα κύτταρά τους συγκεντρώσεις νερού. Βέβαια, ο οργανισμός μας βρίσκει τρόπο να παίρνει νερό και από άλλες τροφές και υγρά, όπως μέσα από το γάλα, το τσάι, τους χυμούς, τα αναψυκτικά και τον καφέ και διάφορα ροφήματα, τα γαλακτοκομικά, το ψάρι, το κρέας και από άλλες τροφές, σε μικρότερη περιεκτικότητα.

Επομένως, γίνεται κατανοητό ότι η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική υπόθεση αφού βοηθά στην καλή λειτουργία του οργανισμού τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Γι’ αυτό και το νερό αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά της ζ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.