Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Nescio: Ο “άγνωστος” για τους Ρωμαίους ποταμός που περνούσε από το γεφυράκι του Αγγελοκάστρου

Nescio: Ο “άγνωστος” για τους Ρωμαίους ποταμός που περνούσε από το γεφυράκι του Αγγελοκάστρου

Του Λίνου Υφαντή,

Nescio στα λατινικά σημαίνει “δεν ξέρω”. Με αυτό το όνομα οι Ρωμαίοι κατακτητές ονόμασαν το συγκεκριμένο ποταμό, o οποίος περνούσε κάτω από το εικονιζόμενο γεφυράκι. Η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα το γεφυράκι βρίσκεται κολλημένο στο δρόμο προς Αγγελόκαστρο στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.

Η ιστορία με τον Nescio και το γεφυράκι στους ντόπιους ίσως είναι λίγο πολύ γνωστή. Άλλωστε οι παλαιότεροι θυμούνται ότι ο Nescio ( η αλλιώς “Κρυονέρι”) ήταν ένας ποταμός που διέτρεχε την Αιτωλική πεδιάδα δυτικά. Εκεί συναντούσε τον έτερο ποτάμι, τον Δίμηκο, ο οποίος συνδέει τη λίμνη Λυσιμαχεία με Αχελώο.

Ο Θ.Μποκώρος όμως στο βιβλίο του “Αιτωλία-Ακαρνανία, μνήμη, ήρωες, λήθη” διασώζει και άλλα για τον μυστηριώδη “Nescio” όπως την κατάσταση της Γέφυρας του 50 χρόνια πριν. Η παρακάτω φωτό ήταν πριν  φτιαχτεί ο δρόμος που πέρναγε ακριβώς μπροστά της. Επίσης μας θυμίζει την μαρτυρία του Πουκεβίλ, που πριν 200 χρόνια περίπου, το 1816 ανέφερε τον Nescio ως ποταμό που συναντιόνταν με το Δίμηκο.

Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι ότι ο Θ. Μποκώρος βάζει προς προβληματισμό αν ο Nescio ήταν τεχνικός και για το αν χρησιμοποιήθηκε για να αποξηραθεί η Λυσιμαχεία εν μέρει στην αρχαία εποχή. Επικαλείται ότι αυτό πιθανό να συνέβη επειδή ο Φίλιππος Ε στην εκστρατεία του στο Θέρμο έβλεπε αριστερά το Στράτο και το Αγρίνιο και δεξιά την Κωνώπη και τη Λυσιμαχεία. Μάλιστα επικαλείται και το μύθο του Ηρακλή, την πάλη με τον Αχελώο και το σπασμένο κέρας ( σ.σ. εννοώντας κάποιο από τα ποτάμια).

Για την ιστορία ο Nescio στέρεψε όταν έγινε εκβάθυνση του τωρινού Δίμηκου πριν πολλές δεκαετίες. Μαζί με το “άγνωστο” λατινικό όνομά του πήρε μαζί του στη λήθη και την “άγνωστη” χρήση του και προέλευση του…

Με πληροφορίες από:

Θ.Μποκώρος, “Αιτωλία-Ακαρνανία, μνήμη, ήρωες, λήθη”, Αγρίνιο 1969.

Η εκδοχή της αρχαίας πορείας του Nescio.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΣΤ

    Πώς και δεν το μπάζωσαν τελείως το αρχαίο γεφυράκι ; Μα πώς τους διέφυγε αυτό το μνημείο και δεν το εξαφάνισαν τελείως ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.