Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Nικολόπουλος: Αναγκαία η παράταση της δωρεάν κρατικής αρωγής σε σεισμόπληκτους της Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας

Αναγκαία η παράταση της έκδοσης αδειών και της δωρεάν κρατικής αρωγής σε σεισμόπληκτους της Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει ο Ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος σε Ερώτηση του προς τον Υπουργό Εσωτερικών. Αναλυτικά η Ερώτηση:

Η δωρεάν κρατική αρωγή του ΤΑΣ στους επί 10ετία σεισμόπληκτους της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας καταβάλλεται μετά πολλών εμποδίων και εξόφθαλμων καθυστερήσεων, γεγονός, που σημαίνει ότι η ημιτελής αντιμετώπιση του θέματος έχει σκορπίσει ανησυχία στους ιδιοκτήτες, καθότι μετά την 31η Δεκεμβρίου παύει να ισχύει το προστατευτικό οικονομικό πλέγμα αποκατάστασης των ζημιών.

Ευλόγως και δικαίως, στις αρχές του τρέχοντος έτους, εσείς κ. Υπουργέ, παρατείνατε την ισχύ των αδειών επισκευής κτηρίων που έχουν πληγεί από σεισμούς, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, είναι αδύνατο μέσα στο εναπομείναν τρίμηνο διάστημα να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για να είναι πλήρης η εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε έχουν καθυστερήσει οι χορηγήσεις δόσεων της δωρεάν κρατικής αρωγής, μετά δε την φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχει απονεκρωθεί πλήρως η διαδικασία της καταβολής χρημάτων.

Αξίζει, περαιτέρω, να επισημανθεί ότι λόγω της οικονομικής κρίσης τα χρήματα της α’ δόσης σε πολλούς ιδιοκτήτες δεν επαρκούσαν για την ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται για την υποβολή της β’ δόσης (πχ ιδιοκτήτης έδωσε κάποια από τα χρήματα της α’ δόσης ανακατασκευής για την κατεδάφιση του παλαιού κτίσματος, για διαμόρφωση δρόμου προς το οικόπεδό του ώστε να γίνουν οι οικοδομικές εργασίες και για τοιχία αντιστήριξης. Τα υπόλοιπα τα χρησιμοποίησε για την εκσκαφή και την θεμελίωση… Και το έργο έμεινε εκεί… Δεν μπόρεσε να προχωρήσει στον σκελετό του κτηρίου. Αυτός ο άνθρωπος που εκ των πραγμάτων πρέπει να κάνει τις εργασίες του σε βάρος χρόνου, θα χάσει την ΔΚΑ;)

Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις είτε ανακατασκευής, είτε επισκευής σεισμοπλήκτων.

Τα προβλήματα αυτά τα αντιμετωπίζουν και οι ιδιώτες μηχανικοί που πιέζονται από τους ιδιοκτήτες (για τον χρόνο) και χωρίς να έχουν καταβληθεί οι αμοιβές τους λόγω οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών.

Άρα, το πρόβλημα αφορά και τους ιδιοκτήτες που θέλουν να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν την οικοδομή τους, αλλά και τους μηχανικούς που πρέπει στο τέλος να πληρωθούν.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

Λόγω των καθυστερήσεων που αντικειμενικά παρατηρούνται, χωρίς υπαιτιότητα των δικαιούχων, στην χορήγηση της δωρεάν κρατικής οικονομικής αρωγής, θα παρατείνετε κατά έναν τουλάχιστον χρόνο τις διαδικασίες για τους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.