Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή η Κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα των φοιτητών γεωπονικής και των γεωπόνων για πλήρη αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Σημειωτέον πως οι φοιτητές βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις το τελευταίο δεκαήμερο σε όλη τη χώρα και στο Αγρίνιο όπου σήμερα προέβησαν σε συγκέντρωση.
Ειιδκότερα, νομοτεχνικές βελτιώσεις στην υπό ψήφιση τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Γεωπονικών τμημάτων κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς.
Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις γίνεται ονομαστική αναφορά των τμημάτων ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα. Προστέθηκαν στην παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 426 2/2014 (Α΄114), της παρ.1 του άρθρου 126.
Στην ονομαστική αναφορά ωστόσο δεν περιλαμβάνεται ένα τμήμα του Αγρινίου, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που είναι ηδη σε λειτουργία. Αναφέρεται ωστόσο το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που θα λειτουργήσει τη νέα σεζόν καθώς και τα δυο τμήματα του
Επίσης ορίστηκε ανώτατο χρονικό όριο 60 ημερών, για την διατύπωση γνώμης από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε) για όσα τμήματα δεν ονοματίζονται.
Παράλληλα ευχαριστήρια επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία τον ευχαριστεί «για τη συμβολή του στην επίλυση του φλέγοντος ζητήματος της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των γεωπονικών σχολών που ανέκυψε μετά τη μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ εν μία νυκτί από τον ΣΥΡΙΖΑ», απέστειλε ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην ΥΠΑΑΤ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
Όπως σημειώνει ο κ. Λιβανός, πρόκειται για ένα ζήτημα με το οποίο έχει ασχοληθεί επισταμένως, τόσο κατά τη θητεία του στο ΥΠΑΑΤ όσο και με την προσφάτως κατατεθείσα τροπολογία που κατέθεσε προ ημερών, αλλά και με νέα επιστολή που απέστειλε χθες προς τους αρμοδίους υπουργούς.
«Κ. Πρωθυπουργέ, για ακόμα μια φορά αποδείξατε την τεράστια αξία που δίνετε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων ανθρώπων καθώς και στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας.
Χιλιάδες νέοι μπορούν πλέον να ασκήσουν το επάγγελμα που αγαπούν, εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα και θα βοηθήσουν τους αγρότες μας να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός.
Ολόκληρη η επιστολή του Σπήλιου Λιβανού
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δική σας προσωπική συμβολή ώστε να λυθεί το φλέγον ζήτημα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των γεωπονικών σχολών που ανέκυψαν μετά την μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ εν μια νυκτί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο έχω ασχοληθεί επισταμένως, τόσο με υπουργική τροπολογία κατά τη θητεία μου στο ΥΠΑΑΤ, που δεν ψηφίσθηκε, όσο και με την προσφάτως κατατεθείσα τροπολογία για το ίδιο θέμα, ενώ απέστειλα και χθες σχετική επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς.
Με την δική σας καθοδήγηση, έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις μου και υπήρξαν σημαντικές αλλαγές από τους αρμόδιους Υπουργούς στην διάταξη που είχε κατατεθεί στη Βουλή, αλλαγές που επιλύουν το δημιουργηθέν πρόβλημα, αφού οι απόφοιτοι όλων των υπαρχόντων τμημάτων αποκτούν από της ψηφίσεως του νόμου επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ προβλέπεται και η διαδικασία αναγνώρισης νεών τμημάτων για το μέλλον.
Κ. Πρωθυπουργέ, για ακόμα μια φορά αποδείξατε την τεράστια αξία που δίνετε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων ανθρώπων καθώς και στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας.
Χιλιάδες νέοι μπορούν πλέον να ασκήσουν το επάγγελμα που αγαπούν, εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα και θα βοηθήσουν τους αγρότες μας να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.
Για ακόμα μια φορά σας ευχαριστώ θερμά.
Με τιμή,
Ακολουθεί το κείμενο της νομοτεχνικής βελτίωσης
Άρθρο 126 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου – Τροποποίηση άρθρου 1 π.δ. 344/2000»
1. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000 (Α 297), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114), περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου, η υποπερ. δδ) τροποποιείται ως προς τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προστίθενται υποπερ. εε), στστ), ζζ), ηη) θθ) ιι) κκ) και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
ββ) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας
γγ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,
δδ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας,
εε) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας
στστ) Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, Τμήμα Γεωπονίας και τα πρώην Τμήματα Γεωπονίας, με έδρα την Αμαλιάδα, πρώην Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα το Μεσολόγγι και πρώην Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με έδρα το Μεσολόγγι,
ζζ) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας,
ηη) Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
θθ) Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
ιι) Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, κκ) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών γεωπονίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν γνώμης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), η οποία παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη στιγμή που ζητηθεί, ενώ από την άπρακτη παρέλευσή της τεκμαίρεται θετική γνώμη, καθώς και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και».
2. Στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του δασολόγου, προστίθενται υποπερ. γγ), δδ), εε) και στστ), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους δασολόγους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,
ββ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων,
γγ) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Επιστημών των Φυτών, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος,
δδ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Τεχνολογίας, Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού,
εε) Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,
στστ) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών δασολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν γνώμης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η οποία παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη στιγμή που ζητηθεί, ενώ από την άπρακτη παρέλευσή της τεκμαίρεται θετική γνώμη, καθώς και της ΕΘ.Α.Α.Ε. και».
3. Στην περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του ιχθυολόγου, προστίθενται υποπερ. εε) και στστ), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους ιχθυολόγους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος,
ββ) Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας,
γγ) Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με ειδίκευση ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε θέματα υδροβιολογίας, ιχθυολογίας, ιχθυοπαθολογίας ή αλιείας σε πανεπιστήμια ή ισότιμες με αυτά σχολές ή επιστημονικά εργαστήρια εφαρμοσμένης υδροβιολογίας της ημεδαπής ή αλλοδαπής,
δδ) Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει με την ειδικότητα του ιχθυολόγου στο Δημόσιο ή τα Ν.Π.Δ.Δ.,
εε) Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών,
στστ) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών ιχθυολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν γνώμης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η οποία παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη στιγμή που ζητηθεί, ενώ από την άπρακτη παρέλευσή της τεκμαίρεται θετική γνώμη, καθώς και της ΕΘ.Α.Α.Ε.
«Τέρμα πια η κοροϊδία – θέλουμε πτυχία με αξία!»
Με σύνθημα «Τέρμα πια η κοροϊδία – θέλουμε πτυχία με αξία!», φοιτητές του Αγρινίου προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης 30 Μαρτίου σε κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης, απαιτώντας να αναγνωριστούν τα πτυχία τους και να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Χιλιάδες φοιτητές των Γεωπονικών Σχολών, όχι μόνο σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι αλλά και σε όλη τη χώρα βρίσκονται στον «αέρα». Στους αποφοίτους τους δεν αποδίδονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που δικαιούνται, καθότι δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και συνεπώς να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Η τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή υποστηρίζουν ότι δεν λύνει το καθεστώς «ομηρίας» στο οποίο βρίσκονται φοιτητές και απόφοιτοι, καθότι επιλέγει να διατηρήσει τον διαχωρισμό ανάμεσα στις γεωπονικές σχολές.
Όλα αυτά τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση ορισμένων εκ των τμημάτων, ενώ έχουν επανειλημμένα τονιστεί τα ζητήματα αυτά από φοιτητές και καθηγητές. Κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα, με τους καθηγητές της σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να προχωρούν σε μαζικές παραιτήσεις.
Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τη σημερινή κυβέρνηση όσο και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου ίδρυσε τμήματα χωρίς να κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους αναλογούν.
Στο Αγρίνιο, περί τους 50 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία το πρωί της Πέμπτης. Με πανό και ενημερωτικά φυλλάδια, ενημέρωσαν τους πολίτες για τα αιτήματά τους.
Διεκδικούν:
- Να αναγνωριστούν τα πτυχία μας ως ΠΕ (σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου).
- Να αναγνωριστούν και να κατοχυρωθούν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών (ΓΕΩΤΕΕ, Indegrated master)
- Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα ιδρύματα, με βάση τις αυξημένες ανάγκες που έχουν.
- Να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη μόνιμου και σταθερού εκπαιδευτικού προσωπικού, να γίνει μονιμοποίηση θέσεων και προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων εργασίας για εκπαιδευτικό, διοικητικό προσωπικό με βάση τις αυξημένες ανάγκες των ιδρυμάτων.
«Καταλαβαίνουμε όλοι το πόσο υποβαθμίζονται οι σπουδές μας με αυτό το νομοσχέδιο που θέλει να περαστεί και πώς τα Γεωπονικά τμήματα μένουν ουσιαστικά στον αέρα καθώς και χιλιάδες φοιτητές. Με τα τωρινά δεδομένα δεν θα υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα, δεν θα υπάρχει αντίκρισμα, δικαίωμα συμμετοχής στους δημόσιους διαγωνισμούς. Είναι μία πάγια τακτική των κυβερνήσεων. Να υποβαθμίζονται οι σχολές και να βγαίνουν απόφοιτοι χωρίς δικαιώματα. Ο νόμος Γαβρόγλου το 2019 ίδρυσε το Τμήμα Τεχνολόγων Τροφίμων», δήλωσε η φοιτήτρια Νικολέττα Μίλλη.
«Οι ενεργοί φοιτητές στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, που είναι Γεωπονικό Τμήμα, είμαστε περίπου 250-300 άτομα. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την κατοχύρωση του Master Degree 7, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα στο ΓΕΩΤΕ, που δεν το έχουμε κατοχυρώσει και την πιστοποίηση. Για να κατοχυρωθεί αυτό πιθανόν πρέπει να υπάρξει απόφοιτος. Αυτό δεν γνωρίζουμε ακόμα, προσπαθούμε να κάνουμε όσα περισσότερα γίνεται, αρμόδιες είναι οι αρχές. Σήμερα περνιέται στη βουλή το νομοσχέδιο. Μας εντάσσει με 17 τμήματα, όσα υπάρχουν σε ένα γενικό πλαίσιο. Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καλύπτονται όλα τα δικαιώματά μας. Ένας απόφοιτος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δουλέψει στον δημόσιο τομέα. Δεν μπορεί να συμμετάσχει σε προγράμματα ή ΑΣΕΠ επειδή δεν αναγνωριζόμαστε από το ΓΕΩΤΕΕ. Ο ιδιωτικός τομέας καλύπτεται. Αλλά το να μην κάνουμε κάτι και να κοιτάμε και να περιμένουμε δεν γίνεται» , δήλωσε ο φοιτητής Παναγιώτης Καλογερόπουλος.
Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους φοιτητές να δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται.
3 Σχόλια
Καρατζοζιλικια είναι αυτά για ψήφους. Κ.Λιβανε καταλάβετε το Χάσατε. Τέλος.
Του αυτού επιπέδου γνώσεις =Τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα γιά το Δημόσιο μόνο..
H Αγορά έχει άλλα κριτήρια όπως σε όλα τα επαγγέλματα.
Τα άλλα είναι αισχρή ψηφοθηρία
Του αυτού επιπέδου γνώσεις= Ιδια επαγγελματικά δικαιώματα γιά το Δημόσιο μόνο.
Η Αγορά έχει τα δικά της κριτήρια όπως σε όλα τα επαγγέλματα.