Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

Νοσεί η παιδοψυχιατρική υγεία στη Δυτική Ελλάδα

oikonomiki-krisi-paidia-660 Δραματικές καταστάσεις βιώνουν οι οικογένειες της ευρύτερης περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν στους κόλπους τους παιδί ή έφηβο που χρίζει ψυχιατρικής νοσηλείας.  Η έλλειψη Παιδοψυχιατρικής Κλινικής δημιουργεί σοβαρότατες πληγές, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε μηνιαία βάση 4-5 παιδιά έχουν ανάγκη νοσηλείας.
Το ζήτημα θίγει σε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Ν. Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος που αναφέρει τα εξής:
Πολύ συχνά έχουμε αναδείξει με κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις την ένδεια της περιφέρειάς μας σε σχέση με τις δομές ψυχικής υγείας.  Η κατάσταση όμως γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη για τα παιδιά.  Η συχνότητα των περιστατικών είναι σχεδόν καθημερινή και το βάρος το επωμίζεται το Παιδοψυχιατρικό Κέντρο του Καραμανδανείου το οποίο είναι υποστελεχωμένο.  Διαθέτει μόλις μία μόνιμη γιατρό και δύο επικουρικούς παιδοψυχιάτρους.
Το ελάχιστο αυτό προσωπικό καλείται να καλύπτει τα δεκάδες προγραμματισμένα καθημερινά περιστατικά και παράλληλα καλείται να καλύψει και όλες τις εφημερίες και όλα τα περιστατικά που παραπέμπονται με εισαγγελική εντολή.
Αυτό αυτομάτως συνεπάγεται τη διάλυση του ημερήσιου προγραμματισμού του Τμήματος το οποίο με δυσκολία καλύπτει το πλήθος των ραντεβού.

Το δεύτερο σκέλος του προβλήματος αφορά την ανάγκη νοσηλείας που εμφανίζουν κάποια από τα παιδιά και έφηβοι. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει δυνατότητα τέτοιας νοσηλείας επομένως οι οικογένειες είναι αναγκασμένες να μετακινηθούν στην Αθήνα και στην Ψυχιατρική Κλινική για εφήβους, η οποία εδρεύει στο Σισμανόγλειο.
Στην Πάτρα ανακατασκευάσθηκε το παλιό Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην επάνω πόλη, και εκδαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα είναι περιορισμένη η χρήση του και θεωρείται από πολλούς ότι κάποιοι εμποδίζουν την αξιοποίησή του. Για τούτο καλείσθε αφού προσωπικά ασχολειθείται να απαντήσετε στη Βουλή:

  1. Τι εξηγήσεις και απαντήσεις έδωσε ο απεσταλμένος της δημόσιας υπηρεσίας, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στο συγκεκριμένο αντικείμενο και ο οποίος εξέτασε το εσχάτως ανακαινισθέν παλαιό Καραμανδάνειο, στο οποίο ξοδεύτηκαν τόσα εκ. ευρώ και στο οποίο για πολλά χρόνια στεγάζονταν το Νοσοκομείο Παίδων, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ολόκληρο νοσοκομείο για να στεγάσει την Παιδοψυχιατρική Κλινική για την νοσηλεία και των έφηβων όλης της περιοχής;
  2. Έχετε σχέδιο για την ανάπτυξη της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ώστε να αναπτυχθεί ένα σωστό πλαίσιο φροντίδας για τα παιδιά;

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.