Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να «ανοίξει» την πόρτα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
Ενώ οι διοικητές των νοσοκομείων συγκεντρώνουν έως το τέλος Αυγούστου τις αιτήσεις των ειδικευμένων γιατρών που επιθυμούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, ετοιμάζεται ρύθμιση με λεπτομέρειες για την παράλληλη απασχόληση ειδικευόμενων και επικουρικών γιατρών στον ιδιωτικό τομέα.
Οι Ιατρικές Ενώσεις εκτιμούν πως η παράλληλη απασχόληση των ειδικευόμενων στον ιδιωτικό τομέα θα τους αποδιοργανώσει από την εκπαίδευση στην ειδικότητά τους. Τη στιγμή, μάλιστα, που αυτή η κατηγορία νέων γιατρών έχει επιφορτιστεί με μεγάλο όγκο ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω υποστελέχωσης. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα οι ειδικευόμενοι στο ΕΣΥ ανέρχονται σε περίπου 8.800, ενώ παραμένουν κενές περίπου άλλες 8.000 θέσεις ειδικευόμενων στα νοσοκομεία, όπως καταγγέλλουν οι ειδικευμένοι γιατροί. Επομένως, οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι δημιουργείται ένας προβληματικός συνδυασμός – μικρός αριθμός ειδικευόμενων, με πολλές ευθύνες στα νοσοκομεία και ενώ δεν είναι ειδικευμένοι για να αναλάβουν ρόλο στον ιδιωτικό τομέα- που οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ, αλλά και της ιατρικής εκπαίδευσης.
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διευκρινίζει ότι είναι αντίθετος στη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από τους ειδικευόμενους ιατρούς. Τονίζουμε ότι οι νέοι γιατροί κατά την περίοδο της ειδίκευσής τους θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι και απερίσπαστοι στην εκπαίδευσή τους για να αποκτήσουν την υψηλού επίπεδου επιστημονική γνώση που παρέχεται στο χρόνο της ειδίκευσής τους», ανέφερε ο ΙΣΑ όταν ψηφίστηκε η τροπολογία για άσκηση ιδιωτικού έργου και από ειδικευόμενους, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία.
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, σημειώνει πως η μοναδική απασχόληση που μπορεί να έχει ένας ειδικευόμενος στον ιδιωτικό τομέα είναι ως βοηθός ενός ειδικευμένου. Έτσι, η ρύθμιση επιτρέπει σε ειδικευμένους γιατρούς που θα πραγματοποιούν χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα να παίρνουν μαζί και τους ειδικευόμενους, ενδεχομένως χωρίς οι εκπαιδευόμενοι να έχουν επιλογή να αρνηθούν, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου. Παράλληλα, προκύπτει το ερώτημα εάν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας βρουν με αυτό τον τρόπο μια ευκαιρία να έχουν ιατρικό προσωπικό, για την πραγματοποίηση εφημεριών για παράδειγμα, αλλά με χαμηλές απολαβές.
Απαγορεύσεις
Ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα τόσο σε επικουρικούς όσο και ειδικευόμενους να ασκούν ιδιωτικό έργο, προβλέπει συγκεκριμένες απαγορεύσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και για τους ειδικευμένους γιατρούς. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται:
α. Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.
β. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας του νοσοκομείου, καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
γ. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως.
Μαρία-Νίκη Γεωργαντά – ygeiamou.gr