Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Νοσοκομείο Αγρινίου: μακρά λίστα και πολύμηνη αναμονή για οφθαλμολογική επέμβαση

Νοσοκομείο Αγρινίου: μακρά λίστα και πολύμηνη αναμονή για οφθαλμολογική επέμβαση

Χειρουργεί μόνο ένας από τους τέσσερις γιατρούς ενώ και η έλλειψη προσωπικού κρατά «κλειστά» τα χειρουργικά τραπέζια.

Τα προβλήματα στη δημόσια Υγεία (και) της Αιτωλοακαρνανίας ως γνωστόν είναι πολλά, τα περισσότερα χρονίζουν. Βήματα μπροστά γίνονται αλλά οι ελλείψεις παραμένουν μεγάλες.

Κλινικές κρίσιμες στο Νοσοκομείο Αγρινίου είναι υποστελεχωμένες από ιατρικό προσωπικό. Μια από τις κλινικές ωστόσο που δεν αντιμετωπίζει έλλειψη ιατρών είναι η οφθαλμολογική, διαθέτει τέσσερις. Όμως και σε αυτή  παρουσιάζεται  ένα μείζον ζήτημα: Μόνο ένας εκ των τεσσάρων ιατρών χειρουργεί (και αυτός υπερβάλλοντας εαυτόν κατά το διάστημα του μήνα που δεν απουσιάζει σε  εκπαιδευτική άδεια).

Αποτέλεσμα να είναι μακρά η αναμονή  για οφθαλμολογική επέμβαση (κυρίως καταρράκτη) .1500 άτομα είναι στη λίστα και απαιτείται μέχρι και έξι μηνών υπομονή.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Π.Παπαδόπουλος,  στην επικοινωνία που το agrinionews.gr επεδίωξε, αρκέστηκε να επιβεβαιώσει πως μόνο ένας γιατρός χειρουργεί και πως είναι μεγάλη η λίστα αναμονής.

O Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας  Κωνσταντίνος Μπακόπουλος μιλώντας στο agrinionews.gr  επιβεβαιώνει με τη σειρά του πως η  αναμονή  για χειρουργείο καταρράκτη είναι τεράστια, δεν αρνείται πως θα ήταν χρήσιμο να αναλάμβανε ακόμη ένας  γιατρός ωστόσο εστιάζει το πρόβλημα κυρίως στην έλλειψη προσωπικού  που πλαισιώνει ένα χειρουργείο. Σύμφωνα με τον κ. Μπακόπουλο, το πρόβλημα με την τεράστια αναμονή για τα χειρουργεία καταρράκτη είναι πανελλαδικό μιας και δεν ανήκει στα «επείγοντα» περιστατικά και κατά συνέπεια  η αναμονή κάποιων μηνών δικαιολογείται  αλλά όχι ,όπως  παραδέχεται , στην έκταση που έχει λάβει στην περιοχή.

«Η χειρουργική αίθουσα των οφθαλμολογικών περιστατικών ανοίγει μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα και δεν θα μπορούσε   περισσότερες ούτως ή άλλως, μιας και δεν είναι αρκετό το προσωπικό που πλαισιώνει ένα χειρουργείο. Χρειαζόμαστε αρχικά περισσότερο προσωπικό! Τις ημέρες που δεν γίνονται χειρουργεία καταρράκτη, υπάρχουν προγραμματισμένα νευρολογικά ή ορθοπεδικά ή και άλλα χειρουργεία στα οποία απασχολείται το προσωπικό. Αίθουσες υπάρχουν αρκετές και θα ήταν χρήσιμο να χειρουργούν και άλλοι οφθαλμίατροι, με την προϋπόθεση πως θα υπήρχε και το προσωπικό εκείνο που θα υποστηρίξει ένα χειρουργείο», εξηγεί.

Προσθέτει ο κ. Μπακόπουλος χαρακτηριστικά: «Και στη δική μου ειδικότητα (σ.σ. νευροχειρουργική) υπάρχουν περιστατικά που δεν μπορώ να τα εξυπηρετήσω. Αν για παράδειγμα ένα περιστατικό κρίνω πως πρέπει να χειρουργηθεί εντός 1,5 μήνα αλλά έχω αναμονή 3 μήνες, θα πρέπει να απευθυνθεί ο ασθενής αλλού. Το πρόβλημα είναι λίγο πολύ το ίδιο για όλα τα χειρουργεία. Με το ζόρι και οριακά κρατάμε έστω και αυτόν τον ρυθμό…».

Όπως προαναφέρθηκε ο μόνος οφθαλμίατρος που αυτή την περίοδο χειρουργεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου βρίσκεται και σε διαδικασία μετεκπαίδευσης, «πράγμα που μόνο εξυπηρετεί το νοσοκομείο, μιας και έχουμε έναν πραγματικά καταρτισμένο χειρουργό»  αναφέρει ο πρόεδρος των Ιατρών. Ο εν λόγω οφθαλμίατρος μάλιστα προκειμένου να μην αφήσει πίσω περιστατικά χειρουργεί πάρα πολλά τις ημέρες που «ανοίγει» η οφθαλμολογική χειρουργική αίθουσα σημειώνει ο πρόεδρος των Ιατρών.

Κάπως έτσι περιγράφεται λοιπόν το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής για μία οφθαλμολογική επέμβαση καταρράκτη στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Είναι ζήτημα ωστόσο ευρύτερο του ΕΣΥ καθώς εντοπίζεται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας όπου ο χρόνος αναμονής ξεπερνά κατά πολύ και τους έξι μήνες που σε κάθε περίπτωση  δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτός χρόνος ακόμη και για τα μη επείγοντα περιστατικά. Όταν μάλιστα η επέμβαση καταρράκτη σε ιδιώτη γιατρό απαιτεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος.

Φωτογραφία αρχείου. 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.