Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

«Ντου» από παντού κατά των οφειλετών του Δημοσίου – Ερχονται κατασχέσεις

«Ντου» από παντού κατά των οφειλετών του Δημοσίου – Ερχονται κατασχέσεις

kosmfor (1)Θέμα ημερών ή εβδομάδων θα πρέπει να θεωρείται η έκδοση εγκυκλίου από τη ΓΓΔΕ, που θα τυλίγει σε μια… κόλλα χαρτί τους ύποπτους φορολογούμενους και θα τους βγάζει προληπτικά στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία, αν κρίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η πληρωμή των οφειλών τους προς το Δημόσιο.

Όπως προβλέπει ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός της ΓΓΔΕ, το αργότερο ως το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά οι διατάξεις περί λήψης μέτρων σε περίπτωση υπόνοιας καταδολίευσης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που υπάρχουν πληροφορίες ή υπόνοιες ότι ο φορολογούμενος θα προβεί σε μεταβίβαση περιουσιακών του στοιχείων ή προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για να εγκαταλείψει τη χώρα ή σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου, η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να λαμβάνει με βάση τον εκτελεστό τίτλο μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ακόμη και ΠΡΙΝ τη νόμιμη ημερομηνία καταβολής της οφειλής ή την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης ή την παρέλευση της τριακονθήμερης προθεσμίας που προβλέπεται για την καταβολή της οφειλής.

Από το υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν εξαρχής να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των φορολογούμενων για τον κίνδυνο καταχρηστικής εφαρμογής των σχετικών διατάξεων, επισημαίνοντας ότι οι προληπτικές κατασχέσεις θα ενεργοποιούνται σε σημαντικές υποθέσεις και μεγάλες οφειλές υπόχρεων είτε με βεβαρημένο παρελθόν είτε με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας με βάση το φορολογικό τους προφίλ. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τους επόμενους μήνες θα ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο δράσης για την είσπραξη με όλα τα μέσα, όσο το δυνατόν περισσότερων από τις παλιές και νέες οφειλές προς την εφορία. Οι κινήσεις που θα γίνουν είναι οι εξής:

  • θα ανέβει στο 55% το ποσοστό των οφειλετών επί των οποίων η ΓΓΔΕ μπορεί να προβεί σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Υπενθυμίζεται ότι επί συνόλου περίπου 4 εκατομμυρίων οφειλετών, ήδη έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε περίπου 755 χιλιάδες, ενώ άλλο 1,5 εκατομμύριο είναι στον… προθάλαμο
  • αύξηση κατά 10% σε σχέση με πέρσι, των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για χρέη στα τελωνεία
  • εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων και βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας
  • επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους
  • προσαρμογή συστημάτων TAXIS και ELENXIS, ώστε να απεικονίζονται οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας, για περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών είσπραξης.
  • αυτοματοποίηση της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών προς το Δημόσιο με επιστροφές απαιτήσεων από τη Φορολογική Διοίκηση
  • εκπόνηση Πλάνου Διευρυμένων Συμψηφισμών Δημοσίου.

Στόχος είναι ως το τέλος του έτους να μπουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 3,5- 4 δισ ευρώ.

Γιώργος Παππούς- iefimerida.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.