Του Λίνου Υφαντή,
Διαβάζοντας το πρόγραμμα εορτασμού της 11ης Ιουνίου για το 2022 καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι ένα τυπικό πρόγραμμα εορτασμού απελευθέρωσης μιας ελληνικής πόλης, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στην Τρίπολη η οποία είναι η πιο “κοντινή” ιστορικά περίπτωση με το Βραχώρι.
Κοιτάζοντας αντίστοιχα και άλλα προγράμματα σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, Ηπείρου και Βόρειας Ελλάδος δε λείπει πουθενά από αυτά η παρέλαση. Απλά οι άλλες πόλεις είχαν την “ευτυχία” για την παρέλαση να απελευθερωθούν φθινόπωρο και χειμώνα, ενώ το Αγρίνιο την “ατυχία” για την παρέλαση μέσα στο καλοκαίρι.
Κατά πόσο μια τρίτη παρέλαση (εκτός της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου) σε μια πόλη συνεισφέρει είναι ανεξάρτητο θέμα προς συζήτηση. Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο ότι είναι συστατικό που δεν μπορεί να αποσπαστεί από ένα προκάτ τελετουργικό. Από τη στιγμή που κηρύχθηκε αργία για την πόλη είναι ένα οριζόντιο προαπαιτούμενο.
Ίσως όμως, επειδή το Αγρίνιο είχε την “ατυχία” να απελευθερωθεί καλοκαίρι και μέσα στις εξετάσεις ή μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. θα μπορούσε η παρέλαση να γίνει βράδυ και να εναρμονιστεί απόλυτα με τον χρόνο της απελευθέρωσης. Ο Χαβέλλας ξεκάθαρα αναφέρει ότι η πρώτη έφοδος του Μακρή έγινε στις 04:00 τα ξημερώματα (4η πρωινή) και μέχρι τα ξημερώματα οι πολιορκημένοι Οθωμανοί είχαν κλειστεί στο χώρο που είναι το σημερινό κέντρο του Αγρινίου, αφήνοντας πίσω γεφύρια Αλάμπεη και Ερμίτσα, άρα και χώρο στους πολιορκητές.
Επίσης η νυχτερινή έφοδος έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες πολιορκητές να στήσουν το κανόνι στην Αγία Τριάδα και να πολιορκήσουν με αυτό την πόλη. (Δείτε παλαιότερη αναφορά στο agrinionews https://www.agrinionews.gr/to-kanoni-tis-agias-triadas-poy-apeleytherose-to-agrinio-edo/).
Μήπως λοιπόν μπορούσε η παρέλαση λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών να γίνει απόγευμα προς βράδυ; Άλλωστε και στο Μεσολόγγι συμβαίνει αυτό γιατί υπάρχει και εκεί ιστορικό προηγούμενο για τον χρόνο της Εξόδου;
Μήπως επίσης θα μπορούσε στο βασικό τελετουργικό να υπάρχει αναπαράσταση κανονιοβολισμού από Αγία Τριάδα όπως άλλωστε γινόταν προπολεμικά στο ίδιο σημείο με το ίδιο μάλιστα κανόνι; Μήπως επιτέλους πρέπει να στηθεί το κανόνι στην Αγία Τριάδα που ο Αγρινιώτης γλύπτης Τύμπας το έχει έτοιμο;
Και εν τέλει,
Μήπως πρέπει να υπήρχε και μια κεντρική εκδήλωση ή μια έκδοση για το τι ακριβώς συνέβη στις 11 Ιουνίου στο Βραχώρι γιατί ελάχιστοι ξέρουν;
Ας τα δουν αυτά η παρούσα Δημοτική Αρχή και οι επόμενες γιατί η απελευθέρωση του Βραχωρίου ως αργία έγινε θεσμός πλέον και θα υπάρχει για χρόνια, ίσως και για δεκαετίες. Ας είμαστε ευέλικτοι και ας παραβιάζουμε λίγο τα πρωτόκολλα.
1 Σχόλιο
Ας γίνει η αρχή φέτος και του χρόνου πρώτα ο Θεός μπορεί να γίνουν πολλά πράγματα!!!!