Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Oι εργαζόμενοι του δήμου Αγρινίου απευθύνονται στους δημότες

Oι εργαζόμενοι του δήμου Αγρινίου απευθύνονται στους δημότες
Φωτό από τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων

Δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων του δήμου Αγρινίου με την οποία απευθύνονται στους δημότες αιτιολογώντας διεξοδικά τους λόγους των κινητοποιήσεων τους.

 

ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τις Δημότισσες και τους Δημότες Αγρινίου

Φίλες και φίλοι, συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Απευθυνόμαστε σήμερα σε σας, ως απειλούμενοι με απολύσεις εργαζόμενοι, προς τους πραγματικούς μας εργοδότες.

Είμαστε αυτοί που φροντίζουν για να έχουμε καθαρή πόλη, που φροντίζουν το πράσινο, που μελετούν, επιβλέπουν και κατασκευάζουν δημοτικά έργα, που συντηρούν τις δημοτικές υποδομές, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους παιδικούς σταθμούς, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην πολεοδομία, στη δημοτική κατάσταση, στα ληξιαρχεία, στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας.

Εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια οι κυβερνήσεις των μνημονίων οδηγούν τη χώρα μας στο χάος και τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής τα βιώνει ο καθένας μας, κάθε μέρα και πιο έντονα. Η αύξηση της ανεργίας και στην πόλη μας, που πλήττει κυρίως τον κατασκευαστικό κλάδο και τους νέους, η κατακόρυφη πτώση του τζίρου στα καταστήματα, το κλείσιμο πολλών απ’ αυτά, είναι διαπιστώσεις αναμφισβήτητες, ενώ συμπολίτες μας, στην απελπισία τους, προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα των αυτοκτονιών που προκάλεσε η μνημονιακή πολιτική.

Εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια οι εργαζόμενοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ στοχοποιηθήκαμε, πρώτοι απ’ όλους, ως οι κύριοι υπεύθυνοι της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Βέβαια, δεν άργησε να συμπληρωθεί η λίστα, πρώτα με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, μετά με τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και εν τέλει με το σύνολο του εργαζόμενου λαού και των απόμαχων της εργασίας, ενώ αφέθηκαν στο απυρόβλητο η εγχώρια διαπλοκή, η εκτεταμένη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και το παρασιτικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, να συνεχίζουν ανενόχλητα τη δράση τους.

Η κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι βάρβαρες περικοπές μισθών και συντάξεων, η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, η ετεροβαρής φορολογική πολιτική υπέρ των «εχόντων και κατεχόντων» και εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η επερχόμενη απορρύθμιση της βασικής εκπαίδευσης, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τη «σαρδελοποίηση» των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, είναι μόνο λίγες από τις «μεταρρυθμίσεις» που μας επιφύλαξαν και μας επιφυλάσσουν – πάντα για το καλό μας!

Έχοντας βάλει στόχο την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα κάθε δραστηριότητας που βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο, εφαρμόζοντας την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα που γνώρισε ποτέ ευρωπαϊκή χώρα, η παρούσα και οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις επιτρέπουν τη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο και την οδηγούν σε μια νέα Κατοχή, όπου το μόνο που λείπει από τον Γερμανό γκαουλάιτερ και τα τσιράκια του είναι η στρατιωτική στολή.

Έχοντας βρει πρόθυμους συμμάχους τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεργολάβους, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τα αργυρώνητα «παπαγαλάκια» τους, η τρόικα και οι τελευταίες μνημονιακές κυβερνήσεις ονόμασαν και εφαρμόζουν ως λύση της κρίσης χρέους της χώρας μας την ανελέητη μετατροπή της σε πειραματόζωο ενός «δημοσιονομικού Νταχάου», με προφανείς στόχους να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι κι όχι αυτοί που τη δημιούργησαν (και που συνεχίζουν να ωφελούνται απ’ αυτή) και ταυτόχρονα να εκποιήσουν τη δημόσια περιουσία προς όφελος των ξένων πολυεθνικών και των ντόπιων υποτακτικών τους, με όχημα τον οικονομικό στραγγαλισμό του εργαζόμενου λαού, την ηθική απαξίωση του δημόσιου τομέα και την κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, μεταξύ άλλων, στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων και η επακόλουθη ιδιωτικοποίηση της συλλογής τους, σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόθεση ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ. Ήδη επιβλήθηκε χαράτσι 40-50 € για κάθε ενημέρωση δημογραφικής πράξης (γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι), μέσω συμβολαιογράφου, ωσάν να μην υπάρχουν οργανωμένα ληξιαρχεία, ΚΕΠ, ηλεκτρονική διασύνδεση υπηρεσιών. Ακολουθούν η κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών (παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, κλπ) και η ιδιωτικοποίησή τους       (μέσω του μνημονιακού μανδύα των «κοινωνικών συνεταιρισμών»), η «ενοικίαση» εργαζομένων μέσω ΜΚΟ για έργα αυτεπιστασίας κ.ο.κ. Αποτέλεσμα: απολύσεις υπαλλήλων, προσλήψεις νέων εργαζομένων που θα αμείβονται (;) με το «υπέρογκο» ποσό των 400 €, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με εργασιακές συνθήκες γαλέρας, ενώ στο τέλος για κάθε παροχή ο ήδη εξαθλιωμένος δημότης θα πρέπει να βάζει ξανά και ξανά το χέρι στην τσέπη, με τις αναπόφευκτες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και με το κόστος και την ποιότητα βασικών υπηρεσιών να εξαρτώνται από την κερδοσκοπική διάθεση του εκάστοτε ιδιωτικού μονοπωλίου.

Συμπέρασμα: Ιδιωτικοποιείται ο πλούτος και κοινωνικοποιείται η φτώχεια!

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγρινίου καλούμε τον Αγρινιώτικο λαό να μην πέφτει στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού που έντεχνα στήνουν οι φανεροί και αφανείς υποστηρικτές των μνημονίων και να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας για εργασία και αξιοπρέπεια.

Ζητούμε την κατανόηση και τη συγνώμη σας για την πρόσκαιρη ταλαιπωρία που ενδεχομένως επιφέρουν οι κινητοποιήσεις μας.

Γνωρίζοντας ότι ο Δήμος Αγρινίου συμπαραστέκεται στον αγώνα μας, με την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος για τη μη αποστολή στοιχείων εργαζομένων προς διαθεσιμότητα, κάνουμε έκκληση στη δημοτική αρχή για τη λήψη απόφασης αναστολής της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα μας για Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων και για ακύρωση των σχεδιασμών που υποβάλουν και επιχειρούν να επιβάλουν η τρόικα και οι εγχώριοι σύμμαχοί της στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις περικοπές στη χρηματοδότησή της.

 

Καμία απόλυση εργαζόμενου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όχι στην απαξίωση και την  ιδιωτικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.