Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2020

Oι θέσεις του Ανυπότακτου Αγρινίου για ΧΥΤΑ-Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ-ΑΓΡΙΝΙΟ1Το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το δέκατο έβδομο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε στη «Διατύπωση προτάσεων του Δήμου Αγρινίου, στο πλαίσιο εκπόνησης της Αναθεώρησης – Τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.), Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. (Σχετ. η υπ’ αριθμ. 37/2015 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και είχε ως εισηγητή του τον  Πρόεδρό της κ. Μελιάδη.
Το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ζήτησε την αναβολή του θέματος για την επόμενη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα έπρεπε το σύνολο των δημοτικών συμβούλων αλλά και των παρατάξεων να εκθέσουν τις προτάσεις τους και επ’ αυτών να υπάρξει διάλογος έτσι ώστε να ο τελικός σχεδιασμός να αποτελεί προϊόν διαβούλευσης του συνόλου των μελών του σώματος και όχι μόνο των μελών μιας επιτροπής του οργάνου.
Το αίτημα μας δεν έγινε αποδεκτό με ένα σκεπτικό γνώριμο σε μας και από τις διαδικασίες του κατεπείγοντος της ψήφισης των μνημονίων τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
Απ’ ότι φαίνεται η αποτελεσματική αυτή διαδικασία επιχειρείται ως πρακτική και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος του ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ στο Δημοτικό Συμβούλιο Στέλιος Μερμίγκης, αφού επεσήμανε ότι τα ερωτήματα που εγγράφως καταθέσαμε* προς το Δ.Σ. του φορέα, που έχει, διαχειρίζεται και λειτουργεί το ΧΥΤΑ του Στράτου με σημαντικά μάλιστα λειτουργικά ελλείμματα, τα οποία καθυστερούν την παραλαβή του από τον φορέα, δεν έχουν απαντηθεί ακόμα, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση αποκεντρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών, η οποία διέπεται από τελείως διαφορετική λογική. Την πρόταση μας αυτή σας την επισυνάπτουμε και παρακαλούμε γι ατην δημοσιοποίηση της.
Ταυτόχρονα σας επισυνάπτουμε και τα ερωτήματα που το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ έχει καταθέσει στο Δ.Σ. του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ, έτσι ώστε οι κάτοικοι του Δήμου και της περιοχής να γνωρίζουν από τις απαντήσεις που θα δοθούν επακριβώς τα προβλήματα της λειτουργίας του, καθώς και τους λόγους για τους οποίους το έργο του ΧΥΤΑ ακόμα δεν έχει παραληφθεί.

——————————————

*Ημερομηνία κατάθεσης των ερωτημάτων 15 Ιουνίου 2015

Προς τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής

Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Δημοτικό Κατάστημα πρώην Δήμου Στράτου

κ. Πρόεδρε

Όπως θα γνωρίζεται εκ της ιδιότητας σας του Δημοτικού Συμβούλου καταθέσαμε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου αίτημα για συζήτηση που να αφορά τον σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στο δήμο μας καθώς και την λειτουργία του ΧΥΤΑ Στράτου.

Για την καλύτερη και εγκυρότερη προετοιμασία μας γι αυτή την συζήτηση θα επιθυμούσαμε να πληροφορήσετε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαραίτητα για τα παρακάτω:

Πότε ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ και πότε αυτή ολοκληρώθηκε;

Πόσα χρήματα εισέπραξε η κοινοπραξία για την δοκιμαστική λειτουργία

Ποια ήταν η δαπάνη της λειτουργίας του ΧΥΤΑ από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2010;

Διπλό τιμολόγιο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα υπογράφηκαν με τον ίδιο αριθμ. Πρωτ. 69/16-03-2012 και την ίδια μέρα δύο ιδιωτικά Συμφωνητικά Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών, για το ίδιο έργο παροχής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, με διαφορετικό τίμημα το καθένα.

Αληθεύει η ύπαρξη δύο συμφωνητικών;

Ποιό το τίμημα καθενός, και ποιό ισχύει σήμερα:

Πόσους τόνους σκουπιδιών έχει υποδεχθεί ανά έτος από το 2010 μέχρι σήμερα ο ΧΥΤΑ Στράτου και ποιό το σύνολο της δαπάνης;

Διακοπή της οριστικής παραλαβής του έργου

Στις 16 Οκτωβρίου του 2014 η διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας με το με αρ. πρωτ: 279891/5188 της 16/10/2014 αποφασίζει «την διακοπή της οριστικής παραλαβής και την αναστολή της έγκρισης του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής, τού έργου: ΧΥΤΑ 2ης ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, NΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΘΕΡΜΟΥ, ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΟΥ, καθόσον», όπως αναφέρει, «στο εν λόγω πρωτόκολλο (από 15/10/2014) υπάρχουν παρατηρήσεις της Επιτροπής, που αφορούν ΣΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ και τις οποίες ο ανάδοχος οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα, στο πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων, για τεκμηρίωση της ασφάλειας καθώς και της δυνατότητας ορθής λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α., σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και τις προδιαγραφές του έργου, που είναι προϋπόθεση για την οριστική παραλαβή του έργου, στο πλαίσιο του ποιοτικού ελέγχου».

Ποιες είναι οι ελλείψεις αυτές του έργου, που κρίνονται ουσιώδεις;

Σε ποιο βαθμό αυτές επηρέασαν την μέχρι σήμερα λειτουργία του και πόσο επιβαρυντικές ήταν για το περιβάλλον;

Ποιο το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης τους και κατά πόσο είναι διασφαλισμένη η απρόσκοπτη λειτουργία του ΧΥΤΑ έως την πλήρη αποκατάσταση τους;

 

Για την Λαϊκή Συνέλευση

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Στέλιος Μερμίγκης

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.