Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Oι μασόνοι που δεν βρέθηκαν, το κτίριο που χάθηκε…

Oι μασόνοι που δεν βρέθηκαν, το κτίριο που χάθηκε…

Στο προσκήνιο ήρθε ξανά σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Αγρινίου Π.Μοσχολιού η υπόθεση των καπναποθηκών Ηλιού. Ο δήμαρχος ρωτήθηκε γιατί ο δήμος δεν απέκτησε το σημαντικό αυτό κτίριο όπως συνέβη με το κτίριο του Οργανισμού Καπνού για να δώσει την χαρακτηριστική απάντηση: « Γιατί δεν βρήκα τους δύο της μασονικής στοάς…».
Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Π.Μοσχολιός χαριτολογώντας εννοούσε τα δύο μέλη της Τεκτονικής Στοάς Αγρινίου τα οποία προέβλεπε η διαθήκη Ηλιού πως θα συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος που μετά το θάνατο του θα διαχειριζόταν περιουσιακά του στοιχεία προς όφελος του Αγρινίου. Ο Ηλίας Ηλιού, εξέχων μέλος της ισχυρής (από τη δεκαετία του ‘30 τεκτονικής στοάς) του Αγρινίου  που με την οικογένεια του είχαν έρθει από τη Σμύρνη, στη διαθήκη του καλούσε στη δημιουργία ιδρύματος στο οποίο θα μετείχαν πάντα ένας εκπρόσωπος της τεκτονικής στοάς (δύο στο πρώτο δ.σ.), και οι εκάστοτε δήμαρχοι Αγρινίου, Εισαγγελείς και διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας.
Τελικώς το σχετικό ίδρυμα δεν δημιουργήθηκε ποτέ, οι επιταγές της διαθήκης δεν υλοποιήθηκαν και οι καπναποθήκες Ηλιού στην οδό Μεσολογγίου έμειναν αναξιοποίητες. Αυτό το κτίριο διεκδίκησε ο δήμος Αγρινίου από το δημόσιο καθώς το ίδρυμα που προέβλεπε ο Ηλιού δεν δημιουργήθηκε ποτέ. Η αγωγή του δήμου κατά του δημοσίου χάθηκε πρωτόδικα και στο Εφετείο. Χάθηκε έτσι και η ευκαιρία για την αξιοποίηση του κτιρίου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.