Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Oι Οικολόγοι-Πράσινοι, το νερό Κορπή και τα ακαρνανικά όρη

Oι Οικολόγοι-Πράσινοι, το νερό Κορπή και τα ακαρνανικά όρη

Aντιπαράθεση μεταξύ των Οικολόγων-Πράσινων και εταιρειών εμφιαλώσεως νερού, όπως η Nestle Ελλάς (Κορπή)ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες.Όλα ξεκίνησαν όταν προ ημερών οι Οικολόγοι Πράσινοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνάς τους σύμφωνα με την οποία καταγράφηκαν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σε συγκεκριμένες ετικέτες εμφιαλωμένων νερών ευρείας κατανάλωσης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μάλιστα έκαναν έκκληση στο υπουργείο Υγείας να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα στον καθορισμό ανώτατων επιτρεπτών ορίων στη συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ανώτατο όριο για το χρώμιο, αλλά όχι και για το εξασθενές χρώμιο, με συνέπεια η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου σε οποιοδήποτε προϊόν και σε οποιαδήποτε ποσότητα να θεωρείται νόμιμη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έδωσαν στις 11 Ιανουαρίου Συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασαν τα γενικά αποτελέσματα της 4μηνης έρευνας που πραγματοποίησαν σχετικά με την παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε εμφιαλωμένα νερά και την ανυπαρξία κρατικών ελέγχων για το θέμα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ενεργειών τους εξετάσαν 9 ετικέτες εμφιαλωμένων νερών, όπου-όπως ανέφεραν- ανιχνεύσαν εξασθενές χρώμιο σε τρεις από αυτές και σε επίπεδα που σε μια περίπτωση έφτασαν τα 22 ppb.

Ανέφεραν μάλιστα διεξοδικά οι Οικολογοι-Πράσινοι:
« Όλες οι πρωτότυπες μετρήσεις στάλθηκαν από τις 23 Δεκεμβρίου στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, κ. Λοβέρδου, ενώ κοινοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ και στον αρμόδιο εισαγγελέα η συνοδευτική τους επιστολή με την οποία επισημαίναμε το θέμα και ζητούσαμε να διενεργηθούν άμεσα έλεγχοι και να θεσπιστεί διακριτό όριο για το εξασθενές χρώμιο, στα όρια του ανιχνεύσιμου. Επιλέξαμε να μην δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιριών που ελέγξαμε, αφενός διότι δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που διεκδικούμε να θεσπιστούν, και αφετέρου γιατί η έρευνά μας δεν ήταν εξαντλητική, καθώς για λόγους πρακτικούς επιλέξαμε δειγματοληπτικά 9 ετικέτες με πρωταρχικό κριτήριο τις πωλήσεις τους και την προέλευσή τους από πηγές που βρίσκονται κοντά σε “ύποπτες” για εξασθενές χρώμιο περιοχές.
Με δεδομένο ότι η αποκάλυψη των 3 ονομάτων θα εστίαζε το δημόσιο διάλογο γύρω από τις συγκεκριμένες εταιρείες και όχι στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή την ανάγκη για θέσπιση ξεχωριστού, πανελλαδικού ορίου στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου για όλα τα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης (εμφιαλωμένα και μη), επιλέξαμε να δημοσιοποιήσουμε σε πρώτη φάση μόνο τα γενικά αποτελέσματα των ερευνών μας. Σημειώνουμε πως όλες οι μάρκες (και αυτές που βρέθηκαν θετικές στο εξασθενές) βρίσκονται εντός των υφιστάμενων ορίων για ολικό χρώμιο (50ppb), συνεπώς η κυκλοφορία τους είναι νόμιμη. Στην περίπτωση, όμως των 22ppb η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου είναι χίλιες φορές υψηλότερη από το στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας (0,02 ppb) που έθεσε τον Ιούλιο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια και δέκα φορές υψηλότερη από το όριο των 2ppb που έθεσε η πρόσφατη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αποκλειστικά και μόνον όμως για τον πρώην Δήμο Μεσσαπίας.
Παρά τις ενέργειές μας, παρότι κρούσαμε άμεσα και υπεύθυνα τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, έχει περάσει ένας μήνας από τότε που γνωστοποιήσαμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος, όχι μόνο δεν φαίνεται να θορυβήθηκε, αλλά δεν έχει ακόμη αντιδράσει ούτε στο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ της 19ης Ιανουαρίου. Ο ΕΦΕΤ, στην ανακοίνωση αυτή που αφορά στα εμφιαλωμένα, αναγνωρίζει τον κίνδυνο από το εξασθενές χρώμιο και την ανάγκη θεσμοθέτησης ορίου, αλλά ξεκαθαρίζει πως τέτοιους ελέγχους δεν ενεργεί, προφανώς γιατί ο Υπουργός δεν έχει επιβάλει αυτή την υποχρέωση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όμως, οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες που καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό. Την στιγμή, όπου η πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε μυστικά τα αποτελέσματα των δικών μας, έστω μη εξαντλητικών, ερευνών.
Με την κίνηση αυτή, προσδοκούμε πως το Υπουργείο Υγείας θα προβεί επιτέλους σε άμεσους ελέγχους σε όλα τα εμφιαλωμένα νερά της χώρας καθώς και σε θέσπιση πανελλαδικού διακριτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο για όλα τα νερά δημόσια χρήσης στα όρια του ανιχνεύσιμου».

Nestle Ελλάς (Κορπή): η περιοχή των πηγών Κορπή και τα Ακαρνανικά βουνά ουδέποτε είχαν συσχετισθεί με το εξασθενές χρώμιο

Από την πλευρά της η εταιρεία Nestle Ελλάς (Κορπή), στα προϊόντα της οποίας βρέθηκε υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποίησαν οι Οικολόγοι – Πράσινοι, μίλησε στην «Ημερησία».
«Πραγματοποιούμε όλους τους απαραίτητους ελέγχους για το φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή ώστε να διασφαλίσουμε ότι είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Τα επίπεδα συνολικού χρωμίου ελέγχονται τακτικά και καθώς ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 2 μg/l, δεν δημιούργησαν λόγο ανησυχίας….Οι ούτως ή άλλως πολύ χαμηλοί δείκτες του Κορπή είναι πολύ χαμηλότεροι των ορίων που θεσπίζει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνοι με την επιστημονική κοινότητα και απολύτως ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία».
Σύμφωνα εξάλλου με την εταιρεία «η περιοχή των πηγών Κορπή και τα Ακαρνανικά βουνά ουδέποτε είχαν συσχετισθεί με το εξασθενές χρώμιο, ενώ αντίθετα οι πηγές αυτές είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους στην ανθρώπινη υγεία».

Mε πληροφορίες και από www.imerisia.gr και xiromeronews

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.