Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Oι Ρομά στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Τι λένε οι παρατάξεις του δήμου Αγρινίου

asliqiyjqy502a26c1f2516Το θέμα της παραβατικότητας των ρομά, που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την οικονομική κρίση, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής έκρηξης σε ορισμένες περιοχές του Αγρινίου, σε συνοικίες και σε χωριά, όπως σε Καλύβια. Δοκίμι, Νεάπολη κ.α. μοιραία έχει μπει με ένταση στην προεκλογική ατζέντα.
Σε συνεντεύξεις αλλά και σε περιοδείες τους οι υποψήφιοι δέχονται αφόρητες πιέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις από ψηφοφόρους, ώστε να δεσμευτούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που σε μεγάλο μέρος του, δεν αφορά τόσο τον Δήμο, όσο άλλες δομές και υπηρεσίες.
Οι δηλώσεις και οι θέσεις των παρατάξεων παρουσιάζουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ τους. Σε ένα βέβαια συμφωνούν οι υποψήφιοι, στο γεγονός ότι ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται για όλους ανεξαιρέτως, μιας και είναι διάχυτη η εντύπωση στην κοινωνία πως οι ρομά, τυγχάνουν μιας ιδιότυπης “ασυλίας” ή έστω “ελαστικής” αντιμετώπισης από τις διωκτικές ή τις δικαστικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα, που σε άλλες περιπτώσεις έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραίες ομάδες, που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι “σωτήρες” των τοπικών κοινωνιών, αλλά και σε άλλες αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης με τοπικούς παράγοντες να αλληλοκατηγορούνται αφήνοντας αιχμές για “προνομιακή μεταχείριση” της συγκεκριμένης ομάδας δημοτών του Αγρινίου, που σε όλο το δήμο ίσως και να ξεπερνούν τις 2.000 αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, ως εκλογικό σώμα.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως δηλώνει ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός που ρωτήθηκε σχετικά σε ραδιοφωνική συνέντευξη του , πως εδώ και χρόνια, υπάρχει παντελής απουσία συγκεκριμένης κυβερνητικής δράσης και προγράμματος για την κοινωνική ένταξη των ρομά , πέραν κάποιων δράσεων πριν χρόνια, μια δεκαετία σχεδόν πίσω και που σχετίζονταν με αγορά γης , κατοικιών και δανειοδοτήσεις και για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητα τους ή την διαχείριση των χρημάτων που διατέθηκαν. “Σε κάθε περίπτωση ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται, σε ότι έχει να κάνει με την παραβατικότητα, αλλά πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι η συγκεκριμένη ομάδα των συμπολιτών μας, ακριβώς εξαιτίας της ακραίας κρίσης, έχει πληγεί καίρια.” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μοσχολιός, συμπληρώνοντας πως ουδέποτε υπήρχε ένας κεντρικός σχεδιασμός για την κοινωνική ενσωμάτωση των ρομά, και δεν υπάρχει αυτή τη κάποια ανακοίνωση ή έστω πρόθεση της κυβέρνησης για την έναρξη κάποιου προγράμματος.
Πιο σκληρή είναι η στάση του Γιώργου Παπαναστασίου που μιλώντας στον “Δυτικά FM 9.61” άφησε σαφή υπονοούμενα για “προνομιακή” μεταχείριση των ρομά για ψηφοθηρικούς λόγους, ζητώντας την αυστηρή εφαρμογή των νόμων λέγοντας ακόμη πως η κρίση ακούμπησε χιλιάδες ακόμη συνανθρώπους μας που ανήκουν και αυτοί σε ευαίσθητες ομάδες, αλλά ουδέποτε έτυχαν κάποιας ιδιαίτερης μεταχείρισης. Ο υποψήφιος δήμαρχος επίσης είπε πως θα πρέπει να επικρατεί δικαιοσύνη και ισονομία και στις προνομιακές δομές του δήμου Αγρινίου, και γενικότερα στην κοινωνική του πολιτική, αφήνοντας να εννοηθεί πως η σημερινή δημοτική αρχή δείχνει μάλλον για υπερβολική “ευαισθησία” απέναντι στους ρομά. Δεν παρέλειψε τέλος να αφήσει αιχμές ακόμη και για “παρεμβάσεις” σε επίπεδο Αστυνομίας και Δικαιοσύνης, σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς εκ μέρους ρομά.
Από την πλευρά του συνδυασμού «Ανατροπή Τώρα» του υποψηφίου δημάρχου Αγρινίου Δημήτρη Τραπεζιώτη υπογραμμίζεται πως «για να καταπολεμήσει κανείς την παραβατικότητα γενικά αλλά και των Ρομά θα πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες που την προκαλούν και αυτές είναι η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η μη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό του Δήμου». Σημειώνεται επίσης πως ο Δήμος Αγρινίου θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των Ρομά.
Υπογραμμίζονται εξάλλου τα εξής: «Στο πρόγραμμα του συνδυασμού Αγρίνιο – Ανατροπή Τώρα αναφέρεται με σαφήνεια ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υφάνει ένα όσο γίνεται πιο εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης , στο οποίο θα πρέπει να ενταχθούν και οικογένειες Ρομά. Η ενίσχυση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών και υποδομών κοινωνικής μέριμνας θα αποτελέσει βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα. Στο πρόγραμμα του συνδυασμού αναφέρεται και η ίδρυση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας , κατ’εφαρμογήν του άρθρου 84 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Έργο του θα είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς , η κατάρτιση προγραμμάτων και η διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την πρόληψη της μικρομεσαίας εγκληματικότητας με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων» .
Ο κ. Τίμος Παπανικολάου, υποψήφιος δήμαρχος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ,σημείωσε επίσης στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ότι οι ρομά υπήρξαν ανέκαθεν θύματα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από τα αστικά κόμματα και τους τοπικούς εκπροσώπους τους, ενώ έκανε λόγο για “σκάνδαλο” αναφερόμενος στα παλιότερα προγράμματα στέγασης κλπ. Παράλληλα σημείωσε πως απαιτείται ένας ευρύτερος σχεδιασμός, που πρέπει να είναι κεντρικός και μακροχρόνιος, μιας και θέμα ρομά δεν υπάρχει μόνο στο Αγρίνιο, για να υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική ένταξης στην κοινωνία των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τρόπο ζωής.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Σε ελεύθερη μετάφραση των δηλώσεων: ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ: μην μου τους γύφτους τάραττε. ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ.

  ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Επειδή οι γύφτοι δεν με ψηφίζουν το παίζω και λίγο σκληρός αλλά επί της ουσίας ούτε που ξέρω τι θα κάνω με αυτούς.

 2. Φιλική Εταιρεία

  τα ρομα δεν προκειται να αλαξουν βγαλε οσα προγραμματα θεσ δημαρχε,αμα τον μαθεισ το γυφτο γραματα τι θα πουλαει μετα ,δε θελει ουτε σπιτι,αμα παρεισ απο το γυφτο την ταλαιπωρια τον εξαφανισεσ κι αυτο δε το θελει, τωρα τι πρεπει ναγινει,,, λιγο τσαμπουκα θελει,,,,,,,,,,,,αυτοσ ο λαοσ δεν εχει πολεμησει ποτε

 3. new air

  Τον γύφτο και αν τον πλένεις το σάλιο σου χαλάς. όταν αγκαλιάζεις τον γύφτο αγκαλιάζεις την καταστροφή σου…. Ο ΓΥΦΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ στον αιώνα τον άπαντα. ο γύφτος είναι περήφανος. είναι ανεξάρτητος απο νόμους στην κοινωνία τους, είναι αναρχικός εκ γεννητής, είναι ελεύθερος…. Το όραμά του είναι ότι φάει και ότι αρπάξει, και όσα φέρνει ο άνεμος δεν τα φέρνει ο χρόνος… και αντίστροφα. Και ακριβώς για αυτούς τους λόγους μην ονειρεύεστε προσφορά απο γύφτο στην επιστήμη και και σε άλλους στόχους και οράματα που έχει ο νοήμων άνθρωπος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.