Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Oργή και στους Πόντιους της Αιτωλοακαρνανίας για τις δηλώσεις Φίλη

www.onalert.grΈκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δημ. Ψαθάς» έλαβε χώρα για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την οργή και τη θλίψη του για όσα αναφέρθηκαν με προσβλητικά και απαξιωτικά λόγια από τον Υπουργό Παιδείας
Καταδικάζει «όλες εκείνες τις πρακτικές, που αμφισβητούν ευθέως την Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων και επισκιάζουν την προβολή των αποδεδειγμένων μαύρων σελίδων της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού». Εναντιώνεται σε «κάθε διαδικασία, που αποσκοπεί στην μη διεθνοποίηση αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, ιδιαίτερα όταν αυτή πραγματώνεται μέσω υβριστικών, ανιστόρητων και επιδερμικών απόψεων», τονίζοντας πως οι ιστορικές στιγμές του Ελληνικού Έθνους και ιδιαίτερα οι περίοδοι γενοκτονίας είναι αναμφισβήτητα γεγονότα και επιστημονικά τεκμηριωμένα.
Υπογραμμίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δημ. Ψαθάς» πως η Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο, βασισμένη στην διακήρυξη του ΟΗΕ του 1948, νομοθετικά καθιερώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με το Ν.2193/1994 και ανακηρύχθηκε η 19η Μαϊου ως ημέρα υπέρ μνήμης των 353.000 αδικοχαμένων θυμάτων. Ιστορικά το θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής όπως και των Αρμενίων και των Ασσυρίων είναι αποδεδειγμένο. Το 2006 το Ευρωκοινοβούλιο την αναγνώρισε ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Επίσης η ίδια απόφαση λήφθηκε το 2007 από τη συντριπτική πλειοψηφία του πλέον αρμόδιου παγκόσμιου επιστημονικού οργάνου η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών.
« Ως απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων, του τμήματος των Ελλήνων που υπέστησαν κυριολεκτικά τις ολέθριες συνέπειες της μικρασιατικής καταστροφής, Απαιτούμε πολιτική εθνικής αξιοπρέπειας , σοβαρότητας και διεκδικήσεων για τις αλύτρωτες ιστορικές πατρίδες του Ελληνισμού στον Πόντο και της Μικρά Ασίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. spirakos

    ΅Ας του απαντήσει ο κ.Κουρουμπλής ο οποιος γνωρίζει αρκετά για τον Πόντο!

  2. antikeimenikos

    Όταν έλεγε ο Τίπρας ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα δεν σε πείραξε Πόντιε Αιτωλοακαρνάνα, όταν ο Καμμένος χάριζε 70-30 το Αιγαίο στους Αμερικάνους ούτε τότε μίλησες.

    Έπρεπε να πει την καφρίλα του ο Φίλης για να ξυπνήσεις. Μην ανησυχείς θα τον αλλάξει κάποια στιγμη ο Φίλης και όλα καλά θα πάνε.

    Εξάλλου είναι προσωπικές απόψεις και όχι του Σύριζα… Ή μήπως όχι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.