Τετάρτη, Ιανουάριος 23, 2019

Ο Αγρινιώτης Στρατηγός Δαγκλής …έγχρωμος!

daglisvenizelos
Πηγή: http://pastincolor.blogspot.gr/2017/06/1917.html

Πολλές φορές στις φωτογραφίες του παρελθόντος ξεχνάμε «ότι τραβήχτηκαν σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα.
Ο χρωματισμός τους βοηθά να απομακρύνουμε αυτό το εμπόδιο μεταξύ του παρελθόντος και της σύγχρονης οπτικής μας, τραβώντας μας λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα στην οποία ελήφθη η φωτογραφία.Το χρώμα φέρνει νέα ζωή στις φωτογραφίες και προκαλεί μια ζωντανή νέα προοπτική.»

Αυτό αναγράφει στο ιστολόγιο του http://pastincolor.blogspot.gr/2017/06/1917.html  ο καλλιτέχνης Χρίστος Καπλάνης, ο οποίος έδωσε χρώμα σε ασπρόμαυρες στιγμές της Ελληνικής ιστορίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αναπαράσταση προσώπων επετεύχθη σε τέτοιο βαθμό, που νομίζει κανείς ότι ποζάρουν μπροστά στον αναγνώστη.  Μία από αυτές είναι η περίπτωση του Αγρινιώτη Στρατηγού Παναγιώτη Δαγκλή, ο οποίος στην παραπάνω φωτογραφία ποζάρει στον φακό μαζί με τον Ναύαρχο Κουντουριώτη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μαζί αποτελούσαν την τριανδρία  της επαναστατικής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης του 1916, 100 χρόνια πριν.

Με την προσθήκη χρωμάτων φαίνεται ο χρυσός που λάμπει στο ξίφος του στρατηγού Δαγκλή, το καφέ στη στρατιωτική στολή του και φυσικά το έντονο βλέμμα και το νευρώδης πρόσωπο του στρατηγού.

Πλέον ο Δαγκλής δεν είναι ένα πρόσωπο που για να το παρατηρήσουμε έγχρωμα πρέπει να αρκεστούμε στη θέαση ενός πίνακα. Για την ιστορία το agrinionews.gr παραθέτει την ίδια φωτογραφία από άλλη λήψη από το εθνικό λογοτεχνικό και ιστορικό αρχείο. Το σβήσιμο του παρελθόντος μέσω των χρωμάτων είναι κάτι παραπάνω από ορατό..

http://archives.elia.org.gr:8080/LSelia/images_View/6K00.083.JPG
Πηγή: http://archives.elia.org.gr:8080/LSelia/images_View/6K00.083.JPG

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.