Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

«Ο Αιτωλίας Κοσμάς: ένας υποδειγματικός Ιεράρχης»

«Ο Αιτωλίας Κοσμάς: ένας υποδειγματικός Ιεράρχης»

Του Δημητρίου Π. Λυκούδη*

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, από την 21η Νοεμβρίου 2021, έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό και, ως γνωστόν, παρά τις πολλές και επίμονες προσπάθειες που επιχειρήθηκαν, τόσο από τη Μητρόπολη όσο και από άλλα πρόσωπα του εκκλησιαστικού περιβάλλοντός του, παρέμενε στην οικία του, αρνούμενος να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλεως του Αγρινίου, προκειμένου να του παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική φροντίδα.

Η συνέχεια της πορείας της υγείας του είναι γνωστή. Σε σοβαρή κατάσταση, ο σεβάσμιος ιεράρχης μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Αγρινίου, όπου και τελικώς αποδέχθηκε να εισαχθεί, στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, στην Αθήνα, και από την πρώτη στιγμή είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ, με την πορεία της υγείας του, σύμφωνα με τους ιατρούς, να είναι κρίσιμη, ένεκα του γεγονότος ότι ο κ. Κοσμάς φέρει και άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Πολλοί είναι εκείνοι, κληρικού και λαϊκοί, που έσπευσαν να καταδικάσουν και να επικρίνουν τον ιεράρχη για την άρνησή του και την όλη στάση του απέναντι στο ζήτημα του κορωνοϊού και του εμβολιασμού. Και, πράγματι! Σπεύδω να ξεκαθαρίσω και από την πλευρά μου, πως ο κ. Κοσμάς έκανε λάθος. Ασφαλώς, βέβαια, είναι προσωπική του επιλογή και αυτοθέλητο δικαίωμά του να αποδεχθεί ή να αρνηθεί τον εμβολιασμό του, με όλες όσες συνέπειες απορρέουν και ακολουθούν αυτή του την ενἐργεια, κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς ως μητροπολίτης και πνευματικός ταγός, άμεσα ή έμμεσα, επηρεάζει και άλλες ψυχές που τον ακολουθούν και εμπιστεύονται την κρίση και το παράδειγμά του. Και, ναι, λοιπόν! Σε αυτό, ο σεβάσμιος κ. Κοσμάς έκανε λάθος!

Δράττομαι, όμως, της γραφικής ετούτης ροής του κειμένου, να παρουσιάσω, κατά το δυνατόν, και το άλλο “πρόσωπο”, την άλλη εικόνα του κ. Κοσμά, αυτή που ο ίδιος, χρόνια πολλά τώρα, θελημένα, αυτενέργητα, εκούσια και ταπεινά διατηρεί “κρυφίως” και ασιγήτως, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς φωτογραφικούς φακούς και χιλιάδες “Δελτία Τύπου”. Δεν το έχει ανάγκη ο ταπεινός επίσκοπος, όχι! Προβαίνω, όμως, σε αυτό και απευθύνομαι σε όσους αδιάβαστους και αδαείς, σε όσους αμόρφωτους και καιροσκόπους, σε όσους “έπεσαν” επάνω στον σεβάσμιο γέροντα και, στην απόπειρά τους να στηλιτεύσουν την άρνηση και όλη στάση του περί του εμβολιασμού – η οποία, το τόνισα, ήταν λαθεμένη και παραμένει καταδικαστέα – άρχισαν να λοιδορούν και διαπομπεύουν τον Αιτωλίας Κοσμά, λες και πρόκειται για κανέναν ρηχό και ανάξιο λόγου δεσπότη!

Το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, η Κατούνα, το Αιτωλικό, η Αμφιλοχία, ολόκληρη η Αιτωλία και Ακαρνανία έχει να λέει και να θυμάται, και θα το κάνει για πολλά χρόνια ακόμη, αναφερόμενοι άπαντες στον ταπεινό και ιλαρό γέροντα επίσκοπο, στον φιλακόλουθο μητροπολίτη, στον στοργικό και φιλεύσπλαγχνο πατέρα, στον παντελώς αφιλοχρήματο εργάτη του Ευαγγελίου, στον διαπρύσιο ιεροκήρυκα, στον έμπειρο ποιμένα, στον άγιο δεσπότη τους, στον Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ή παπα-Κοσμά, ως τον αποκαλούν οι περισσότεροι!

Το έργο της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας δε, άνευ της παραμικρής υπερβολής, αξίζει να γίνει οδοδείχτης και παράδειγμα ακολουθίας και για άλλες μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, σήμερα. Νέοι με φτωχά εισοδήματα σπουδάζουν, άπορα κορίτσια προικοδοτούνται, άνεργοι συνάνθρωποί μας συντηρούνται ποικιλοτρόπως από την τοπική Εκκλησία, πεινασμένοι τρώγουν, διψασμένοι ξεδιψούν με το παράδειγμα της θυσιαστικής κένωσης και πατρικής αγάπης του Επισκόπου τους. Αλήθεια, ποιος προσέτρεξε όλα αυτά τα χρόνια στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ποιος έκρουσε τη θύρα του ταπεινού και σεβάσμιου μητροπολίτη Κοσμά και δεν έλαβε τη θαλπωρή και φροντίδα της Μητέρας Εκκλησίας; Ποιος αποχώρησε αποκαμνωμένος και άπραγος, ποιος δεν εισακούσθηκε, ποιος δεν ανακουφίστηκε και δεν παρηγορήθηκε δίπλα στον ταπεινό επίσκοπο κ. Κοσμά; Και ο ίδιος, σχεδόν χωρίς να κοιμάται και να φροντίζει τον εαυτό του, πάντα μα πάντα, να αναλώνεται καθημερινά, νύχτα και ημέρα, στη διακονία του φιλοχρίστου χριστεπωνύμου πληρώματος που ο Κύριος του εμπιστεύθηκε!

Έχω πολλά να καταθέσω για το αγιαστικό παράδειγμα του ταπεινού επισκόπου κ. Κοσμά. Δεν είναι, όμως, ετούτη η ώρα και η κατάλληλη στιγμή. Ετούτη την ώρα, προέχει αυτό, το οποίο προσευχόμαστε άπαντες και ευελπιστούμε, να βελτιωθεί η πορεία της υγείας του μητροπολίτη και, γρήγορα, να σταθεί και πάλι στις επάλξεις, στον άμβωνα και στον μητροπολιτικό του θώκο. Και, επάλξεις, άμβωνα και μητροπολιτικό θώκο, όταν αναφερόμαστε στον Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, εννοούμε τις καρδιές των ανθρώπων και του ποιμνίου του.

Περαστικά, άγιε Γέροντα, ταπεινέ και σεβάσμιε Μητροπολίτα Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

*Θεολόγου, Φιλολόγου, Ιστορικού

Θέματα που ενδιαφέρουν

15 Σχόλια

 1. Μιλτος

  Αν και διαφωνώ με την κρίση σας ότι ο Ποιμενάρχης μας έκανε λάθος που δεν εμβολιάστηκε -γιατί αυτό ήταν αναφαίρετο δικαίωμά του- θέλω να σας συγχαρώ για όλα τα υπόλοιπα που αναφέρετε.
  Ο βίος του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Αιτωλίας και Ακαρνανίας είναι εως σήμερα βίος προσφοράς, βίος θυσιαστικός για τους αδελφούς του, για το ποίμνιό του..
  Σε όσους λασπολογούν και υβρίζουν τον Άγιο Δεσπότη μας, είτε φοράνε ράσα είτε όχι, έχω να πω μόνο Ν Τ Ρ Ο Π Η

 2. Anonimos

  Λυπάμαι που δεν αφήνουμε τον Άξιο Ποιμενάρχη μας να ακολουθήσει τα πιστεύω του!!!! Γιατί οι εμβολιασμένοι δεν Νοσούν; οι εμβολιασμένοι δεν φεύγουν από αυτήν την ψεύτικη ζωή; Όπως και οι ανεμβολίαστοι έτσι και οι εμβολιασμένοι όταν είναι από 50++++ υπάρχει πιθανότητα τα μην τα καταφέρουν την δύσκολη τούτη ώρα που μαστίζει την οικουμένη!!!! Προσευχή λοιπόν από όλους μας προς τον Θεό να εξαφανίσει τούτον τον θανατιφορο ιό.

 3. από το ωσαννά στο σταύρωσον

  Όλα σωστά όσα γράφετε. Ταπεινός και έντιμος. Ξεχάστηκαν όμως αυτά μπροστά στο σφάλμα. Και δεν ενοχλήθηκε κανένας που τον Ευαγγελισμό του τον έβγαλαν από τη μύτη.

 4. Ανώνυμος

  Εδώ Παππάς εκεί Παππάς που είναι ο Παππάς;
  🤔🤔🤔🤔🤔🤐🤐🤐
  Έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας!!!!
  Επιστήμονες, Κληρικοί, Αρχοντες, Λαώζοντας Λάος !!!!!
  Ή Ελλάδα αλλάζει!
  Ο Λαός είναι σε σύγχυση!
  Και όλοι δεν ξέρουν τι πράτουν!
  🤑🤑🤑🤑🤯🤯🤯🤯🤯🤕🤕🤕🤒🤒🤒🤒🤮🤮🤮🤮

 5. Anonimos

  Εδώ Παππάς εκεί Παππάς που είναι ο Παππάς;
  🤔🤔🤔🤔🤔🤐🤐🤐
  Έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας!!!!
  Επιστήμονες, Κληρικοί, Αρχοντες, Λαώζοντας Λάος !!!!!
  Ή Ελλάδα αλλάζει!
  Ο Λαός είναι σε σύγχυση!
  Και όλοι δεν ξέρουν τι πράτουν!
  🤑🤑🤑🤑🤯🤯🤯🤯🤯🤕🤕🤕🤒🤒🤒🤒🤮🤮🤮🤮

 6. ΣΩΤΉΡΗΣ

  Συγχαρητήρια! Ενα κείμενο αντάξιο του μεγέθους ενός σπουδαίου ποιμενάρχη! Όποια κι αν είναι η άποψη μου για τη θέση του μητροπολίτη μας απέναντι στην πανδημία δεν μπορώ παρά να υποκλίνομαι μπροστά στο ύψος της πνευματικότητας του. Ας εισακουστούν οι άπειρες προσευχές μας να τον έχουμε σύντομα κοντά μας !

 7. Danua Teo

  Ολα καλά μέχρι τώρα. Έχει σκεφθεί κάποιος για πόσους θανάτους ενδεχομένως να φέρει την ευθύνη με αιτία την ποιμενική του καθοδήγησή; Απαλείφει την ηθική του αυτουργία σε αυτούς τους θανάτους η προηγούμενη προσφορά του; Τόσο εύκολα χαρακτηρίζουμε την υγεία ή και τον θάνατο κάποιων ανθρώπων σαν λαθάκι; Άγιοι άνθρωποι????

 8. Υπατια

  Αν θελετε να δειτε ποιανου θεου αντιπροσωποι ειναι οι δεσποταδες,αφαιρεστε τους τα προνομια και τους μισθους.

 9. Ανώνυμος

  ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΞΈΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΆΖΟΥΜΕ ΞΑΠΛΑΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΆ ΚΑΙ ΤΌΣΟΙ ΣΥΝΆΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΟΥΝ. ΕΝΑΣ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ Κ

 10. Ανδρέας

  Απο πότε οι παπαδρς έγιναν ειδικοί γιατροί κσι εποδημιολόγοι…τι στο διάλο ανακστεύοται?
  Ο κύριος αυτος παρέσειρε κόσμο και εξ αιτίας του πέθανε κόσμος. Τώρα την έπαθε ο ίδιος όπως και η αδελφή του…

  Λυπάμαι για την ΜΕΘ..ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ.

 11. Ουαι υμιν

  Λαϊκοί κ κληρικοί εχουν δικαίωμα της επιλογής,δεν έχουν όμως το δικαίωμα να ορίζουν τις ζωές των άλλων.
  Οι λαϊκοί που το πράττουν ειναι απλώς ηλίθιοι,οι κληρικοί ομως είναι εγκληματίες.
  Ο λόγος ειναι απλός, έχουν ονομάσει το λαό ποίμνιο και παριστάνουν τους .. τσοπάνηδες!
  Εχει λοιπον η δεν έχει ο τσοπάνης ευθύνη για το ποίμνιο;

 12. Πακης γονηπετης

  Και βεβαια εχει ευθυνη ο τσοπανης,οι χριστιανοταλιμπαν ομως τη γκλυτσα την κρατανε σαν σκηπτρο οχι σαν εργαλειο προστασιας του κοπαδιου και δεν αναγνωριζουν στα γυδια και στα προβατα το δικαιωμα της επιλογης.

 13. Υπατια

  Σημερα μετα απο κινηματα,αγωνες διαφωτισμους,και επιστημονικες ερευνες βιωνουμε τα αρνητικα της ανισοτητας των δυο φυλων.Ας σκεφτουμε 1) Πως αντιμετωπιζει ο παππας το θυλικο μωρο οταν το πηγαινει η μανα να το διαβασει 2) Τι λεει ο παππας στη νυφη ?(η δε γυνη να φοβειται τον ανδρα ) 3) Εχει δικαιωμα να επισκεφτει ο ανωτατος αρχων ολη την ελληνικη επικρατεια ? ΟΧΙ ! (στο θιβετ που λεγεται ΑΘΩΣ η προεδρος της ελληνικης δημοκρατιας απαγορευται )

 14. Περεργος σε απορια

  Στις αρχες του μηνα,κυκλοφορησε στα τοπικα Σαιτ οτι το δεσποτη τον κουραριζε καποια μοναχη γιατρος με υποδειξεις γιατρου απο το Βολο,σημερα αποκαληφθηκε οτι γιατρος αρνητης του ιου απο το Βολο ευθυνεται για θανατο γυναικας μηπως θα πρεπει να ερευνηθει η υπαρξη κυκλωματος στη περιοχη ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.