Παρασκευή, Ιανουάριος 18, 2019

Ο απολογισμός Τσιχριτζή

Σε απολογισμό της διοίκησης του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας προέβη, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο νυν πρόεδρος Παναγιώτης Τσιχριτζής που διεκδικεί εκ νέου την προεδρία ως επικεφαλής συνδυασμού στις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Ο κ. Τσιχριτζής περιέγραψε το σύνολο των δράσεων του Επιμελητηρίου και έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό έντυπο ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις για επιμέρους κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία και την τοπική επιχειρηματικότητα.
Σύμφωνα με τον κ.Τσιχριτζή, η απερχόμενη διοίκηση επέδειξε συνέπεια και συνεχείς επιτυχίες με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.»Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας είναι απολύτως σεβαστό, είναι στην πρωτοκαθεδρία και συγκρίνεται μόνο με τα μεγάλα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης , τόσο στις τοπικές όσο και στις διεθνείς. Αναγνωρίζεται διεθνώς και για το λόγο αυτό έχει προτάσεις συνεργασίας από επιμελητήρια του εξωτερικού και από ευρωπαϊκούς φορείς«, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για να δώσει έμφαση στη διεθνή παρουσία του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ο κ.Τσιχριτζής θύμισε πως αυτό εκπροσωπεί 12 Επιμελητήρια στο φόρουμ της Αδριατικής-Ιονίου που εδρεύει στην Ανκόνα με μέλη από οκτώ χώρες. Τόνισε πως σκοπός είναι η δημιουργία αντίστοιχης μακροπεριφέρειας με σκοπό η Ε.Ε. να τη χρηματοδοτήσει με σκοπό οι περιοχές που ανήκουν σε αυτή και έχουν πολλά κοινά στοιχεία να έρθουν πιο κοντά. «Τα επιμελητήρια αυτών των περιοχών μέχρι το 2003 δεν μας ήξεραν και πλέον είναι υποστηρικτές μας και μας καλούν στις δράσεις τους», είπε.
Ως σημαντική μάλιστα περιέγραψε τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στο πρόγραμμα «ο δρόμος του μεταξιού», κινέζικης έμπνευσης που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετική απόφαση θα ληφθεί μετά τις εκλογές.
tsixritzis Ερωτώμενος για τη δήλωση του συνυποψηφίου για την προεδρία που έκανε λόγο για σύστημα 30 ετών στο Επιμελητήριο απάντησε  τα εξής: «Δεν υπάρχει σύστημα 30 ετών στο Επιμελητήριο. Εκλέχθηκα ως σύμβουλος το 1987 μέχρι να μάθω και το 2001 έθεσα υποψηφιότητα και εκλέχθηκα πρόεδρος όταν αποχώρησε ο Πιστιόλας που ήταν και μέντοράς μου. Πιστεύω τα πήγα καλά. Πρέπει να έχεις πολλές παραστάσεις για να είσαι πρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρέπει να περνάς πάνω από τον πήχη και όχι κάτω…».
Έμφαση έδωσε στο ότι από τα δύο τελευταία ΕΣΠΑ ήρθαν στην Αιτωλοακαρνανία περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ ενώ κατά τον κ.Τσιχριτζή το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στήριξε με γενικές και εξατομικευμένες παρεμβάσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ  απευθύνθηκε σε Υπουργεία και Φορείς για την επίλυση των προβλημάτων . Ανέφερε την υπόθεση των σεισμοδανείων, τη συμμετοχή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την παράταση εξόφλησης υποχρεώσεων από επιχειρήσεις που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα. «Δεν υπήρξε δίκαιο αίτημα επιχείρησης που  να μην υποστηριχθεί από εμάς», υπογράμμισε και πρόσθεσε μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για τα μέλη.
Διαφανή και νοικοκυρεμένη χαρακτήρισε τη διαχείριση των οικονομικών του Επιμελητηρίου ο κ.Τσιχριτζής αναφέροντας πως αυξήθηκαν τα αποθεματικά του παρά την μείωση των εισπράξεων από τα μέλη. «Και επειδή ακούγονται διάφορα, να πούμε ευθέως και σαφώς πως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεν υπογράφει τα οικονομικά. Όλοι ακούμε τις εντολές του διοικητικού συμβουλίου και τις διοικητικής επιτροπής. Εξάλλου είμαστε υποχρεωμένοι να ανεβάζουμε στη «Διαύγεια» όλα τα έξοδα και τις προμήθειες . Ακόμη και το έμβασμα του ενός ευρώ είμαστε υποχρεωμένοι να ανεβάσουμε», πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε υποδειγματική τη συνεργασία με όλους τους φορείς ενώ ευχαρίστησε το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο τονίζοντας το πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης των μελών του σημειώνοντας πως οι αποφάσεις ήταν πάντα ομόφωνες με εξαίρεση δυο-τρεις περιπτώσεις που μειοψήφησαν ένα-δυο μέλη.
Επισήμανε τον αγώνα για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό τονίζοντας πως το Επιμελητήριο παρεμβαίνει και για τα προβλήματα με τη σύνδεση άλλων πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και για τις τιμές των διοδίων της Γέφυρας.Τόνισε πως η διοίκηση τάχθηκε στο πλευρό του Δήμου Αγρινίου ώστε να αποκτηθεί η έκταση για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου.
Για τη ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου στη διοίκηση της οποίας συμμετέχει ο εκάστοτε πρόεδρος του Επιμελητηρίου ο κ.Τσιχριτζής ανέφερε πως Το λιμάνι ανήκει πλέον στην AlphaBank (κύριος μέτοχος) η οποία ωστόσο το αντιμετωπίζει ως αστικό ακίνητο και όχι ως σημαντικό αναπτυξιακό έργο. «Πιστεύω πως δεν την ενδιαφέρει η ανάπτυξη του λιμανιού αλλά η πώληση. Πολλές φορές όμως μποϊκοτάρει η ίδια συζητήσεις, ακόμη και όταν έχει υπάρξει ενδιαφέρον», είπε .
Ερωτώμενος γιατί να συμμετέχει κάποιος στις Επιμελητηριακές Εκλογές απάντησε: «Για να δυναμώσει η φωνή του Επιμελητηρίου. Το Επιμελητήριο δεν είναι μόνο οι εκλογές. Ξέρετε ότι υπάρχει επιχείρηση στην Αιτωλοακαρνανία που εξάγει ζυμαρικά στην Ιταλία; Νομίζετε μόνη της τα κατάφερε; Παρενέβη το Επιμελητήριο που στηρίζει τα μέλη του. Επιχείρηση αντιμετώπιζε προβλήματα με προμηθευτή από την Ιταλία, παρενέβη ξανά το Επιμελητήριο και λύθηκε το πρόβλημα. Γι’ αυτό πρέπει να έρθει κάποιος στο Επιμελητήριο. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα πάντα, αλλά θα πιέσουμε να προωθηθούν τα δίκαια αιτήματά κάθε επιχειρηματία».
Ερωτώμενος αναφορικά με το τι δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα και θα ήθελε στο μέλλον  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έδωσε έμφαση στον τουρισμό : «Ξεκινήσαμε να αναπτύξουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αφορά τον τουρισμό. Η Δυτική Αιτωλοακαρνανία έχει παραθεριστικό τουρισμό αλλά γενικότερα υπάρχουν δυνατότητες για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού σε όλη την περιοχή. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος. Από αυτό μπορεί να επωφεληθεί και το Αγρίνιο με τις περιοχές που εντάχθηκαν Καλλικρατικά στο δήμο, καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και μπορεί να την εκμεταλλευτεί.Πιστεύω πως σε αυτό μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και το αεροδρόμιο του Ακτίου. Μπορεί να είναι αυτό που θα φέρει τον περισσότερο κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία και προσμένω πολλά από τη Frapport.Έχουμε ιδέες και προτάσεις.».
Ο κ.Τσιχριτζής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα μέλη του Δ.Σ. για την άψογη συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια .
Ο συνοπτικός απολογισμός δράσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.