Ανακοίνωση εξέδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στην οποία και παίρνει θέση αναφορικά με το ζήτημα της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου Αγρινίου, κατόπιν της ανακίνησης του θέματος από δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Η Εφορεία επισημαίνει ότι η όποια «συζήτηση» διεξάγεται χωρίς κανείς να απευθυνθεί σε αυτή, ως αρμόδια υπηρεσία, κάνοντας λόγο για «μονόπλευρη» προσπάθεια να παρουσιαστεί ο χώρος ως εγκαταλελειμμένος.
Όπως εξηγείται, ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από τρεις απαλλοτριωμένες εκτάσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους, έχουν δυσκολίες στην πρόσβαση ενώ ο χώρος εν συνόλω δεν είναι επισκέψιμος ούτε και πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
«Η Υπηρεσία μας, χωρίς σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζει τη σημασία των οχυρωματικών και κτηριακών καταλοίπων που έχουν αποκαλυφθεί σε ανασκαφές κατά τη δεκαετία του 1920, με δαπάνη του Δήμου και της οικογένειας Παπαστράτου, και τα οποία πιθανότατα ανήκουν στο αρχαίο Αγρίνιο -παρότι απουσιάζουν οι αδιάψευστες μαρτυρίες- οφείλει να επισημάνει ότι η παρουσιαζόμενη από τα μέσα εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κυρίως δεν αναφέρεται σε έναν επισκέψιμο χώρο», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Φωτεινή Σαράντη, καταλήγει ότι σύμφωνα με τον γενικότερο προγραμματισμό και, αναγνωρίζοντας το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την τοπική κοινωνία σε σχέση με τα ευρήματα της περιοχής, η Εφορεία προτίθεται σε επόμενο στάδιο να επιτρέψει την είσοδο στο δυτικότερο τμήμα της περιφραγμένης έκτασης, όπου εντοπίζεται η μεγάλη στοά που έχει αποκαλυφθεί κατά τις παλαιές ανασκαφές του Ι. Μηλιάδη, και η οποία θα γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση με την Υπηρεσία.
Όλα αυτά, εφόσον προηγουμένως αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα οι ανάγκες των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και με την προϋπόθεση της εξασφάλισης της συνδρομής άλλων Υπηρεσιών ως προς τη βελτίωση της πρόσβασης.
Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση:
Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που εμφανίζονται τακτικά τους τελευταίους μήνες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν σε θέματα ανάδειξης του αρχαίου Αγρινίου, από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας σημειώνονται τα ακόλουθα.
Η μέχρι σήμερα «συζήτηση» διεξάγεται στα παραπάνω μέσα χωρίς κανείς από τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθεί στην Εφορεία ως αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, είτε για να ενημερωθεί για τις ενέργειες της και τα ισχύοντα για τον χώρο είτε για να υποδείξει σημεία που χρειάζονται βελτίωση.
Αντί γι αυτό επιχειρείται μονόπλευρα να παρουσιαστεί ως εγκαταλελειμμένος ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Αγρινίου, ο οποίος ωστόσο δεν είναι μέχρι σήμερα επισκέψιμος για το κοινό ούτε πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ, οι οποίες εμφανίζουν δυσκολίες πρόσβασης, δεν συνδέονται μεταξύ τους, ενώ ανάμεσά τους παρεμβάλλονται ιδιόκτητα αγροτεμάχια, καθώς και η Ε.Ο. Αγρινίου – Αμφιλοχίας.
Η Υπηρεσία μας, χωρίς σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζει τη σημασία των οχυρωματικών και κτηριακών καταλοίπων που έχουν αποκαλυφθεί σε ανασκαφές κατά τη δεκαετία του 1920, με δαπάνη του Δήμου και της οικογένειας Παπαστράτου, και τα οποία πιθανότατα ανήκουν στο αρχαίο Αγρίνιο -παρότι απουσιάζουν οι αδιάψευστες μαρτυρίες- οφείλει να επισημάνει ότι η παρουσιαζόμενη από τα μέσα εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κυρίως δεν αναφέρεται σε έναν επισκέψιμο χώρο. Μέχρι σήμερα η Εφορεία μας μερίμνησε, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, για την απομάκρυνση απορριμμάτων και μπάζων που είχαν αποτεθεί σε όμορο της αρχαίας οχύρωσης ιδιωτικό αγροτεμάχιο και προχώρησε στον ετήσιο καθαρισμό των ιδιοκτησιών του ΥΠΠΟ από τη βλάστηση, εργασία που θα επαναληφθεί και στη συνέχεια της αντιπυρικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον γενικότερο προγραμματισμό μας και, αναγνωρίζοντας το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την τοπική κοινωνία σε σχέση με τα ευρήματα της περιοχής, η Εφορεία μας προτίθεται σε επόμενο στάδιο να επιτρέψει την είσοδο στο δυτικότερο τμήμα της περιφραγμένης έκτασης, όπου εντοπίζεται η μεγάλη στοά που έχει αποκαλυφθεί κατά τις παλαιές ανασκαφές του Ι. Μηλιάδη, και η οποία θα γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση με την Υπηρεσία μας. Τα παραπάνω θα καταστούν εφικτά εφόσον προηγουμένως αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα οι ανάγκες των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και με την προϋπόθεση της εξασφάλισης της συνδρομής άλλων Υπηρεσιών ως προς τη βελτίωση της πρόσβασης.
*Φωτογραφία αρχείου
2 Σχόλια
Ξεβολευτηκε η κηφηνας ΔΥ της αρχαιολογιας.
Αυτό που υπάρχει αρμόδια υπηρεσία και τόσα χρόνια είναι όλα αναξιοποίητα με ξεπερνά. Ποιο είναι το αντικείμενό τους; Κάθε πρωί που πάνε στη δουλειά τι ακριβώς κάνουν τόσα χρόνια;;; Μήπως έπρεπε να φύγουν χθες και να έρθουν άνθρωποι ικανοί να τα αξιοποιήσουν;