Σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet υπέγραψαν πριν λίγο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για ειλικρινή συνάντηση στο πλαίσιο των κοινών αξιών που μοιράζονται Γαλλία και Ελλάδα.
Βεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες παραμένουν φίλες η μια με την άλλη κάνοντας αναφορά στην κορυφαία στιγμή της υπογραφής του 2021 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια.
Η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει πάντα στις αποφάσεις της την ασφάλειας τη Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού.
Η απόκτηση των 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, μεταφράζεται ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στη συζήτηση περί τουρκικού ενδιαφέροντος για την προμήθεια πυραύλων Meteor.
O Γάλλος υπουργός Αμυνας επισκέφτηκε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος έγινε δεκτός με τιμές από αγήματα, και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, όπου συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις αλλά για τους πυραύλους Exocet.
Στις 12 το μεσημέρι ο Γάλλος υπουργός πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με έντονη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και με τις διεργασίες στο τρίγωνο «Βρυξέλλες – Παρίσι – Βερολίνο» να κορυφώνονται με βασικό ζητούμενο την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα
Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται σην Ελλάδα η φρεγάτα F-601 «Κίμων», η τρίτη κατά σειρά ελληνική Belharra ενώ το ενδεχόμενο απόκτησης της τέταρτης κατά σειρά φρεγάτας FDI με στρατηγικά όπλα (πύραυλοι SCALP Naval) παραμένει πάντα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να επισημαίνει, ωστόσο, από το Φόρουμ των Δελφών πως «εμείς δεν είμαστε πλούσιοι.
Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να μετράμε πάρα πολύ και να διαπραγματευόμαστε πάρα πολύ. Και περιμένουμε και από μια φιλική χώρα και από μια φιλική επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό», ρίχνοντας το μπαλάκι τυχόν βελτίωσης των προσφορών στο τερέν της Γαλλίας.
1 Σχόλιο
Τι να τα κάνουμε τα όπλα τα κανόνια τα βαριά όταν το τουρκογερμανοελληνόφωνο πολιτικό σύστημα έχει ήδη παραδώσει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο στους τούρκους.
Ούτε καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο δεν τολμάει το ρίψασπες και προδοτικό αυτό σύστημα να ποντίσει.
Από χρόνια μία μικρή αλλά ισχυρή μειοψηφία πολιτικοί,ακαδημαίκοί,μιντιακοί και οικονομικοί παράγοντες έχουν αναγνωρίσει ότι η Τουρκία έχει Δικαιώματα στο Αιγαίο ,τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρπίδα(σε αντίθεση με το Δίκαιο της θάλασσα)και τα δίκαιώματά μας περιορίζονται στα 6ν.μ.
Περί ΑΟΖ με Κύπρο ούτε λόγος.
Ο εχρός ,ο Εφιάλτης είναι εντός των τειχών.