Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

«Ο δήμος Μεσολογγίου ναρκοθετεί την ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας»-Βολές και από τον ΤΟΕΒ Λεσινίου

«Ο δήμος Μεσολογγίου ναρκοθετεί την ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας»-Βολές και από τον ΤΟΕΒ Λεσινίου

Απορίες και πολλές αντιδράσεις προκαλεί η στάση της δημοτικής αρχής Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σχετικά με την ενεργειακή κοινότητα που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η οποία θα έχει μια σειρά από οφέλη για τον τόπο και ιδιαίτερα για τους ΤΟΕΒ.

Η περιφερειακή αρχή προγραμματίζει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο κτήμα Pilot Polder, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην περιοχή του Μεσολογγίου και στο πλάνο αυτό θα συμμετάσχουν ΤΟΕΒ και δήμοι της Δυτικής Ελλάδας.

Η περιφερειακή αρχή πρωτοπορεί με το σχεδιασμό αυτό που θα φέρει ενεργειακή αυτονομία στους υπερχρεωμένους (στη ΔΕΗ) ΤΟΕΒ της περιοχής και σύμμαχος της φέρεται και ο Αιτωλοακαρνάνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Ωστόσο η δημοτική αρχή Μεσολογγίου καταγγέλλεται από τους ΤΟΕΒ πως ναρκοθετεί την προσπάθεια. «Το μέλλον των αγροτών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροπολιτικών. Σε αυτή την διεκδίκηση πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Δήμος, Περιφέρεια, ΤΟΕΒ. Τα δύσκολα είναι μπροστά. Ας μην πυροβολούμε τα πόδια μας», αναφέρει ο ΤΟΕΒ Λεσινίου που πήρε τη σκυτάλη των αντιδράσεων από τον ΤΟΕΒ Μεσολογγίου.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του και ο δήμος Μεσολογγίου που επιχείρησε να εξηγήσει τα …ανεξήγητα. «Εκφράστηκαν προβληματισμοί για το αν έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ως προς την επιλεξιμότητα της θέσης αυτής, σε σχέση πάντα με την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης του Μεσολογγίου, με την οποία γειτνιάζει και με δεδομένο ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περίπου 1.500 στρέμματα για ένα φωτοβολταϊκο πάρκο ισχύος 108 mw, καθώς και το ότι εκεί βρίσκεται το Πανεπιστήμιο, το Αεροδρόμιο και πολύ κοντά η Λιμνοθάλασσα, υποστήριξε η δημοτική αρχή.

Η ανακοίνωση του ΤΟΕΒ Λεσινίου:

Ως ΤΟΕΒ Λεσινίου έχουμε το χρέος να πληροφορούμε τους αγρότες της περιοχής για κάθε τι που αφορά το μέλλον των καλλιεργειών μας.

Είναι γνωστή η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ήδη από τον περασμένο Μάιο του 2020 σχετικά με την ενεργειακή αυτονόμηση των ΤΟΕΒ, Δήμων της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της ίδιας της ΠΔΕ υπό την μορφή ενεργειακών κοινοτήτων που θα παράγουν την ενέργεια που καταναλώνει ετησίως κάθε συμμέτοχος μέσω virtualnet-metering.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν ήδη ενημερωθεί κυβερνητικά στελέχη αλλά και έχει υπάρξει συνεννόηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ταυτόχρονα έχει υπάρξει και σοβαρή τεχνική προετοιμασία από όλους.

Είμαστε σήμερα στο σημείο εξεύρεσης του χώρου εγκατάστασης του Φ/Β πάρκου, που έχει αιτηθεί ο κ. Περιφερειάρχης από το ΥΠΑΑΤ και κατόπιν θα ακολουθήσει η διαδικασία εύρεσης χρηματοδότησης του έργου. Ενός έργου που θα δώσει πνοή στους ΤΟΕΒ και θα αποτελέσει πραγματική ‘’επανάσταση’’ για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο.

Το εγχείρημα είναι μεγαλόπνοο και σίγουρα δύσκολο στην επίτευξή του. Ωστόσο για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση. Και αυτό είναι σημαντικό.

Ωστόσο, χθες γίναμε μάρτυρες μιας ακατανόητης και ανήκουστης συμπεριφοράς. Και μάλιστα από εκεί που ποτέ δεν θα το περιμέναμε.

Συγκεκριμένα: Σε σύσκεψη που προσκληθήκαμε στο γραφείο του Δημάρχου Μεσολογγίου , παρουσία του ιδίου, Αντιδημάρχων και Διοικήσεων των ΤΟΕΒ της περιοχής του ευρύτερου Δήμου Μεσολογγίου μας ανακοινώθηκε η πρόθεση του Δημάρχου Μεσολογγίου να εμποδίσει το ως άνω εγχείρημα, προφασιζόμενος περιβαλλοντικά κωλύματα. Μας κάλεσε δε να ανακαλέσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις και να αποσυρθούμε από την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η αρνητική μας απάντηση ήταν άμεση και κάθετη ωστόσο δεν μπορούμε παρά να ‘’καυτηριάσουμε’’ το γεγονός ότι αντί να είμαστε όλοι μαζί σε μια τέτοια διεκδίκηση, υπάρχουν ανεξήγητες συμπεριφορές που ναρκοθετούν το μέλλον των αγροτών. Και μάλιστα τις ‘’νάρκες’’ τις βάζει η ίδια η δημοτική αρχή, δηλαδή η ίδια η αυτοδιοίκηση.

Κόντρα σε ποιόν αλήθεια; Στους αγρότες; Στην Περιφέρεια; Ανεξήγητα και εξοργιστικά πράγματα.

Ως ΤΟΕΒ Λεσινίου. Δηλώνουμε αταλάντευτοι στην κατεύθυνση που έχει ήδη χαραχθεί και θα στεκόμαστε δίπλα στην προσπάθεια που ξεκίνησε η ΠΔΕ τόσο για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας , όσο και για την εξεύρεση χρηματοδότησης στο επόμενο στάδιο.

Το μέλλον των αγροτών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροπολιτικών.

Σε αυτή την διεκδίκηση πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Δήμος, Περιφέρεια, ΤΟΕΒ. Τα δύσκολα είναι μπροστά. Ας μην πυροβολούμε τα πόδια μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΛΕΣΙΝΙΟΥ

ΚΟΝΤΟΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.