Παρασκευή, 25 Ιουνίου, 2021

Δήμος Ναυπακτίας: γιατι η Ψανή έμεινε χωρίς “γαλάζια σημαία”

Δήμος Ναυπακτίας: γιατι η Ψανή έμεινε χωρίς “γαλάζια σημαία”

497 ελληνικές ακτές κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ”. Στην  Αιτωλοακαρνανία μόνο δυο ακτες , η Κάτω Βασιλική και το Κρυονέρι στο δήμο Ναυπακτίας ενώ απουσιάζει απο τη λίστα η Ψανή της Ναυπάκτου που πέρυσι είχε γαλάζια σημαία.

Ο Δήμος Ναυπακτίας με ανακοίνωση ενημερώνει ότι η ακτή Ψανή κατατάσσεται στην κατηγορία της καλής ποιότητας νερών κολύμβησης, αντί της εξαιρετικής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φέρει για το έτος 2020 τη γαλάζια σημαία, όπως ανακοινώθηκε σχετικά από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Σημειώνεται ωστόσο ότι, οι δύο παραλίες του Δήμου Ναυπακτίας, Κρυονέρι και Κάτω Βασιλική διατηρούν τις γαλάζιες σημαίες τους.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη λήψη γαλάζιας σημαίας για κάθε έτος, πέρα από εκείνες των υποδομών, είναι και αυτή της ποιότητας των νερών.

Η αξιολόγηση γίνεται με βάση την ιδιαιτέρως αυστηρή Οδηγία 2006/7/ΕΚ που υπολογίζει το επίπεδο ποιότητας των νερών με λογαριθμικό τύπο λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μετρήσεις σε βάθος τετραετίας (δηλαδή, στην περίπτωσή μας για το έτος 2020 λήφθηκαν υπ’ όψιν οι μετρήσεις Μαΐου-Οκτωβρίου ετών 2016, 2017, 2018 και 2019).

Ιδιαίτερα, όσον αφορά στα δύο τελευταία έτη 2018 και 2019 οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση συστήματος gps και φωτογραφικής αποτύπωσης με απεικόνιση του ακριβούς στίγματος με ακριβή ώρα και ημέρα λήψης του δείγματος, κάτι που δε συνέβαινε τα προηγούμενα έτη.

Παρ’ όλα ταύτα, όπως προκύπτει και από το σύνολο των μετρήσεων αυτών, είναι σαφές ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει καλή, και σε κάθε περίπτωση εντός των επιτρεπόμενων ορίων, με τις σχετικές αυτές μετρήσεις να αναρτώνται ανά τακτά διαστήματα στον ειδικό πίνακα που βρίσκεται επί της παραλίας.

Επισημαίνεται δε ότι, τόσο η Ψανή όπως και το Γρίμποβο λόγω της καλής ποιότητας των νερών τους παραμένουν υποψήφιες να λάβουν τη γαλάζια σημαία τα επόμενα έτη, όπως και άλλες παραλίες του Δήμου.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής Ναυπακτίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της, από την πρώτη στιγμή είναι η πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας των νερών με συγκεκριμένα έργα που έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί.

Συγκεκριμένα:

1. Η σύνδεση αποχετευτικού αγωγού Παλαιοπαναγιάς με τον αγωγό του βιολογικού καθαρισμού. Πρόβλημα το οποίο παρέμενε άλυτο για όλα τα προηγούμενα έτη.

2. Ο τακτικός καθαρισμός των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΝ.

3. Η τοποθέτηση δεύτερου καταθλιπτικού αγωγού στο Γρίμποβο (θέση Ρέππα) προκειμένου να διοχετεύονται στον βιολογικό καθαρισμό όλα τα λύματα και να μην υπερχειλίζει το αντλιοστάσιο.

4. Η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αύξηση συνδέσεων κατοικιών με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα.

5. Ορθότερη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

“Το συγκεκριμένο ζήτημα ωστόσο δεν προσφέρεται σε καμία περίπτωση για την απόδοση ευθυνών για τα όσα δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Είναι στο χέρι μας, λαμβάνοντας άμεσα τα σωστά μέτρα, να απολαμβάνουμε όλοι μας πραγματικά καθαρές και αντάξιες του τόπου μας θάλασσες”, σημειώνει.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Κώστας

    Δεν έχουν σωστό βιολογικό καθαρισμό στα βοθρολυμματα και θέλουν και μπλε σημαία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.