Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021

Eμπλοκή από τον δήμο Πατρέων για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα;

Eμπλοκή από τον δήμο Πατρέων για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα;

«Εφόσον η άρνηση δεν συνδυάζεται με προβλήματα στην υλοποίηση του έργου, για εμάς δεν σημαίνει κάτι. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου» ανέφερε ο Ν. Φαρμάκης.

Προβληματισμό προκάλεσε η χθεσινή ενημέρωση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για την άρνηση -με καθυστέρηση τριών μηνών- του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, να υπογράψει το σύμφωνο συνεργασίας που του προτάθηκε για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.

Εντύπωση δημιουργεί και η επιλογή της δημοτικής αρχής Πατρέων να μην φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ένα τόσο σοβαρό θέμα, αν και το έθετε η ίδια ως προϋπόθεση πριν από λίγους μήνες.

Η ενημέρωση του Ν. Φαρμάκη έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην απαντητική επιστολή που έλαβε την προηγούμενη Πέμπτη, με την οποίο ο Κ. Πελετίδη δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει στην υπογραφή.
«Εφόσον η άρνηση δεν συνδυάζεται με προβλήματα στην υλοποίηση του έργου, για εμάς δεν σημαίνει κάτι. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου. Προχωράμε στη συνέχιση της εμβληματικής πρωτοβουλίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε ο Ν. Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι μπορεί η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου να μην ικανοποιεί στο έπακρο τη Δυτική Ελλάδα, είναι όμως ένας δρόμος να βγει η περιοχή από την ενεργειακή απομόνωση, ενώ παραμένει ως διεκδίκηση η επέκταση του αγωγού Φυσικού αερίου για την ολοκλήρωση του έργου.

ΕΚΠΛΗΞΗ
Η άρνηση του δημάρχου να υπογράψει το σύμφωνο συνεργασίας προκάλεσε έκπληξη στην Περιφέρεια, καθώς ασφαλείς πηγές σχολίαζαν στην «Π» ότι αφενός ήταν ξεκάθαρο το πλαίσιο και για τους 13 εμπλεκόμενους φορείς, και αφετέρου δεν προμήνυε τη συγκεκριμένη εξέλιξη η γενικότερη στάση της δημοτικής αρχής στην τεχνική συνάντηση που είχε προηγηθεί στα μέσα του προηγούμενου Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, το προτεινόμενο σύμφωνο συνεργασίας είχε διανεμηθεί στους φορείς από την 18η Φεβρουαρίου, όταν τους ζητήθηκε η ενυπόγραφη δέσμευση για την ολοκλήρωση και τη λειτουργικότητα του δικτύου φυσικού στη Δυτική Ελλάδα, εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Το σύμφωνο συνεργασίας αποτελεί την υλοποίηση όσων συναποφασίστηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2019 στην Πάτρα και σε αυτό περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του κάθε φορέα, ενώ συγκροτείται Κοινή Επιτροπή Συμφώνου Συνεργασίας (ΚΕΣΣ.). Σε εκείνη τη σύσκεψη ο Κ. Πελετίδης είχε δηλώσει υπέρ της έλευσης του φυσικού αερίου με αγωγό. Επίσης, είχε δηλώσει ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και θα ζητούσε την άποψη των δημοτικών υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο θέμα όμως δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο μέχρι σήμερα ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν συζητήθηκε με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Ένα ακόμα σημείο που προκαλεί εντύπωση είναι γιατί μια επιστολή με τόσο σημαντικό περιεχόμενο για το μέλλον της πόλης δεν δημοσιοποιήθηκε από το Δήμο, αλλά έτυχε μιας γραφειοκρατικής διαχείρισης.
Στον Δήμο Πατρέων (αντίστοιχα και στους Δήμους Αγρινίου και Πύργου) προτάθηκε να χωροθετήσει κατ’ ελάχιστον δύο εκτάσεις επιφάνειας τεσσάρων στρεμμάτων για τις μονάδες του φυσικού αερίου. Επίσης, στο Βιοτεχνικό Πάρκο προτάθηκε να χωροθετήσει μια από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου εντός των χώρων του σε συνεργασία με τον Δήμο.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ pelop.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.