Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Ο Δήμος Τσέλιος έχει άγαλμα και σπίτι στο Μεγανήσι Λευκάδας. Στο Αγρίνιο;

Ο Δήμος Τσέλιος έχει άγαλμα και σπίτι στο Μεγανήσι Λευκάδας. Στο Αγρίνιο;

Του Λίνου Υφαντή,

Μια επίσκεψη στο Μεγανήσι Λευκάδας έχει ιδιαίτερα Αγρινιώτικο ενδιαφέρον. Αυτό αφορά  ένα από τα σημαίνοντα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης που εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο αμέσως μετά την απελευθέρωση: Τον Δήμο Τσέλιο ή Δήμο Φερεντίνο.

Ο Δήμος Τσέλιος γεννήθηκε στο Μεγανήσι Λευκάδας και συγκεκριμένα στο Σπαρτοχώρι. Από τον τόπο του τιμήθηκε με την εικονιζόμενη προτομή που βλέπετε. Βρίσκεται σε πανοραμικό σημείο όπου αντικρύζει κανείς τις ακαρνανικές ακτές και το Ξηρόμερο θαρρώντας ότι μιλάει το τοπίο από μόνο του για το επαναστατικό παρελθόν του. Πρόσφατα μάλιστα φέρεται να ταυτοποιήθηκε το σπίτι του Δήμου Τσέλιου στη γενέτειρα του και οι διαδικασίες διάσωσής του βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Δήμος Τσέλιος τιμάται με την ονοματοδοσία κεντρικού δρόμου στην πόλη του Αγρινίου τη γνωστή “Δήμοτσελίου”. Εκεί βρίσκονταν και το σπίτι του, το οποίο όμως τώρα δεν υπάρχει πια παρά μόνο μία επιγραφή. Εκτός από το σπίτι του δεν υπάρχει ούτε και η προτομή του. Μήπως λοιπόν το Μεγανήσι  μας δίνει ένα καλό παράδειγμα ώστε να τιμήσουμε τον ήρωα αυτόν του ’21 όπως και άλλους;

Περισσότερα για το Δήμο Τσέλιο:

http://www.epoxi.gr/persons25.htm

Πηγές:

Ταύτιση οικίας Στρατηγού Δήμου Φερεντίνου Τσέλιου στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου

 

Εικόνα από σπίτι του στο Αγρίνιο:

Ευδοξία Γκουμουτσοπούλου, Ο Στρατηγός Δήμος Τσέλιος, Αθήνα: Σακκελάριος, 1930.

Το σπίτι του Δήμου Τσέλιου, που έδωσε το όνομα στην οδό Δημοτσελίου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.