Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Ο Εμπεσός όπως δεν τον έχετε ξαναδεί ! (βίντεο)

Αφιερωμένο στον Εμπεσό του Βάλτου του δήμου Αμφιλοχίας είναι το νέο βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση. Οι ομορφιές της περιοχής καταγράφονται  με πανέμορφα πλάνα, πολλά εκ των οποίων από drone. 


O Εμπεσός Βρίσκεται στην κοιλάδα του Ινάχου /παραπόταμο του Αχελώου, ανάμεσα στα όρη Καλάνα, Μητσέλι και Ζυγό, πάνω στο δρόμο που συνδέει την Αιτ/νία με την Ευρυτανία και την Ήπειρο (Αρτα).
Λέγεται ότι ο Εμπεσός ήταν στην αρχαιότητα πόλη με 30.000 κατοίκους και με βασιλιά τον Ιδομενέα όπως δείχνουν και ευρήματα αρχαιοτήτων (πιθάρι του 4ου π.χ. αιώνα, δορυφόροι ναού της Δήμητρας), αλλά δεν έχουν βρεθεί ακόμη νομίσματα της βασιλείας του Ιδομενέα που να το επιβεβαιώνουν.
Η μια εκδοχή για την ονομασία του χωριού είναι ότι πήρε το όνομά του από τη θέση που κατέχει καθώς οριοθετείται από τα δύο βουνά, Μητσέλι και Καλάνα και μοιάζει σα να έπεσε εκεί (εν – πίπτω, ενέπεσα αόριστος, Εμπεσός).
Αξιοθέατα του Εμπεσού, που μπορείτε να επισκεφτείτε, είναι το άλλοτε μοναστήρι και το σπήλαιο του Αγίου Θωμά στο παλιό χωριό, το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο, το γεφύρι, το ποτάμι με τα δροσερά πλατάνια του, τον οικισμό Συκιά, το ανάποδο νερό, τη βιβλιοθήκη του χωριού & φυσικά το μεσαιωνικό Κάστρο του οποίου ο εξωτερικός περίβολος και τα εσωτερικά τείχη με τις πολεμίστρες του,σώζονται σε καλή κατάσταση.
Στον Εμπεσό επίσης βρίσκεται και η πίστα αιωροπτεριστών της Καλάνας, μια από τις καλύτερες της Ελλάδας.

Κείμενο: Νία Χαρίτου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.