Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Πού το πάει ο Γιώργος Παπανδρέου; Ζητά «προοδευτική διακυβέρνηση»

Πού το πάει ο Γιώργος Παπανδρέου; Ζητά «προοδευτική διακυβέρνηση»

Σε μια παρέμβαση που αναμένεται να προκαλέσει νέες συζητήσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα στο περιοδικό «Πατρινόραμα», ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία «με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επιλογές, πολιτικές, χρονοδιαγράμματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αποφεύγοντας να αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει ότι «υπάρχει ανάγκη, πράγματι, για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής, οραματικής αλλά και ρεαλιστικής, που να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής που πρέπει να γίνει».

Γ. Παπανδρέου: Η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, είναι ένα πολύ δύσκολο, αλλά απαραίτητο εγχείρημα

Μέρος της συνέντευξης προδημοσιεύεται από το in.gr, ενώ η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στις προοδευτικές συγκλίσεις είναι η εξής:

«Αν σκεφτείτε τι μεσολάβησε από το 2009, θα δείτε ότι, με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος η κρίση, «οφέλησε» όσους επέλεξαν να οικοδομήσουν πολιτικές καριέρες και τα κόμματα εκείνα που έβαλαν πάνω από το εθνικό συμφέρον τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες. Θυμηθείτε, τι μάχη έδωσαν στις πλατείες του θυμού και του διχασμού για να οικοδομήσουν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Αυτά είναι τα δεδομένα, αυτή είναι η αλήθεια. Σκληρή μεν, αλλά αναγκαία αν θέλει κάποιος να είναι ειλικρινής και χρήσιμος. Και πράγματι, με αυτά τα δεδομένα, η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, είναι ένα πολύ δύσκολο, αλλά απαραίτητο εγχείρημα. Πολύ περισσότερο, γιατί στις προσωπικές στοχεύσεις διαφόρων στελεχών προστίθενται και σκοπιμότητες ηγεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, απαιτεί ήθος, αρχές, αξίες, ιδανικά, στόχευση και στρατηγική. Κοντολογίς, προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επιλογές, πολιτικές, χρονοδιαγράμματα κ.α.

Υπάρχει ανάγκη, πράγματι, για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής, οραματικής αλλά και ρεαλιστικής, που να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής που πρέπει να γίνει. Την αλλαγή πορείας. Όχι απλά την κατάκτηση της εξουσίας για την εξουσία. Μια προοδευτική στροφή, που θα δυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα καταστήσει αυτονόητη τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Να επουλώσουμε τις πληγές, να μειώσουμε, ακόμη και να κλείσουμε τις ανισότητες, να οικοδομήσουμε κράτος δικαίου, κοινωνική δικαιοσύνη. Ό,τι δηλαδή απαιτείται για την κοινωνική συνοχή, που μαζί με τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για να αντιμετωπίσουμε δημοκρατικά και αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις.»

iefimerida.gr

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Άκης Ροδίτης

  Στο φυσικό του περιβάλλον. Άλλωστε η ίδια εκλογική πλέμπα είναι που μας ταλαιπωρεί με την ψήφο της τα τελευταία 40 χρόνια. Πρώτα με το «Τσοβόλα δώστα όλα», αργότερα με το «λεφτά υπάρχουν» κι ύστερα με την «κατάργηση των μνημονίων μ’ ένα νόμο κι ένα άρθρο». Παίρνουμε μεταγραφή Βενιζέλο, Λοβέρδο, Ευάρα Καϊλή, Διαμαντοπούλου και 3-4 ακόμη που αξίζουν από το ΚΙΝΑΛ κι άσε τον Γιώργη να πηγαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ παρέα με τη Φώφη και τη Βάνα Μπάρμπα.

 2. Ανώνυμος

  ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ
  ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΝΑ ΧΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΑΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΟΠΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΣ .
  ΤΡΑΒΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΕ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ , .

 3. Ο μπουρτσοβλαχος

  Όταν είσαι αποτυχημένος μπορεί να λες ότι σου κατέβει. Μην δίνετε σημασία…. Κανένας δεν τον παίρνει σοβαρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.