Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Ο γρίφος των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα

Ο γρίφος των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα

antikeimenikes aksies
Σε ένα σταυρόλεξο για πολύ δύσκολους λύτες εξελίσσεται η εκπλήρωση της μνημονιακής υποχρέωσης για ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα. Η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ έχει καταλήξει σε μια σειρά σεναρίων για τον τρόπο υπολογισμού των νέων τιμών ζώνης λαμβάνοντας υπόψη και μια σειρά περιοριστικών παραγόντων προκειμένου να μην εκδηλωθούν παρενέργειες στην κτηματαγορά και το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην αρμόδια επιτροπή έχει προχωρήσει η προεργασία για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης. Σε αυτή την προεργασία βασικοί παράγοντες καθορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών είναι η παραδοσιακή οδός των εισηγήσεων των τοπικών επιτροπών των εφοριών για τις νέες τιμές ζώνης, τα στοιχεία για τις τιμές που αναγράφονται στις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης των ακινήτων, τα στοιχεία για τα μισθώματα που δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες στο taxisnet, οι αξίες ακινήτων που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος βάσει των προσημειώσεων που πραγματοποιούν οι εμπορικές τράπεζες, καθώς και στοιχεία από μεγάλα μεσιτικά γραφεία που κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, όμως, ο καθορισμός των νέων τιμών ζώνης αποδεικνύεται πολύ μεγάλος γρίφος, καθώς τα μοντέλα υπολογισμού οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις των τιμών ζώνης σε πολλές περιοχές, ενώ σε άλλες, λόγω έλλειψης στοιχείων μεταβιβάσεων, οι τιμές που προκύπτουν είναι εξευτελιστικές. Μια πολύ μεγάλη μείωση των τιμών ζώνης έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ καθώς θα προκαλέσει τεράστιες αρνητικές παρενέργειες, όπως είναι η μείωση των εσόδων των δήμων από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, η μείωση του χαρτοφυλακίου υποθηκών των τραπεζών, η ανάγκη κατακόρυφης αύξησης των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μη χαθούν κρατικά έσοδα, και η μεγάλη μείωση των εσόδων του δημοσίου από φόρους μεταβίβασης σε μια περίοδο που εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για την οριστικοποίηση του μοντέλου που θα ακολουθηθεί για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών. Η πιθανότερη εξέλιξη, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, είναι η μεσοσταθμική μείωση των τιμών ζώνης κατά περίπου 15-20%, κάτι που φάνηκε και από τη μείωση τον Αύγουστο κατά 17% της τιμής ζώνης στον Νέο Βουτζά Ραφήνας μετά από σχετική απόφαση-εντολή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αντικειμενικές θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί έως το τέλος του έτους και ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα πρέπει να υπολογιστεί με αυτές.

Πηγή: Σπύρος Δημητρέλης – capital.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.