Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Ο Ιερός Λόχος αναβίωσε και στο Μεσολόγγι

Μετά την επίσημη παρουσίαση στις 24 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Κυριακή 10 Μαρτίου, επέτειο της ορκωμοσίας των Ιερολοχιτών στη Φωξάνη της Μολδοβλαχίας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της αναβίωσης του Ιερού Λόχου και στο Μεσολόγγι.

Μετά την Θεία Λειτουργία και την Δέηση που ετέλεσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κύριος Κοσμάς στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, η Φιλαρμονική ενδεδυμένη την στολή των Ιερολοχιτών παιάνισε στους δρόμους της Ιερής Πόλης και κατέληξε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Εκεί, μετά τους χαιρετισμούς που απηύθηναν ο Προέδρος του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» κ. Δημήτρης Φωλιάς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος, μίλησαν ο κ. Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του «Στα βήματα του Ιερού Λόχου» και η κα Νικολέττα Ζυγούρη, με θέμα «Η ιστορία του Ιερού Λόχου μέσα από τα κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου».

Στη συνέχεια, ο Αρχιμουσικός του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» κ. Μάκης Κουτσαγγέλης παρουσίασε την Στολή,  την Σημαία, την Λόγχη και το Έμβλημα του Ιερού Λόχου, διηγήθηκε το ιστορικό των γεγονότων που οδήγησαν στην Αναγέννηση του Ιερού Λόχου στην Ιερή Πόλη, ανέπτυξε τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων εν όψει της 200ης Επετείου της Επαναστάσεως του 1821 και της Εξόδου του Μεσολογγίου, εξήγησε γιατί η Αναβίωση του Ιερού Λόχου πραγματοποιείται στην Ιερή Πόλη και τους λόγους για τους οποίους το Μεσολόγγι καθίσταται η πρωτεύουσα πόλη των εορτασμών για τα 200 έτη από την Επανάσταση του 1821.

Όπως ανέφερε κι ο Δήμαρχος κ. Νίκος Καραπάνος στον χαιρετισμό του, «το Μεσολόγγι πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος με εξωστρέφεια, μια εξωστρέφεια που θα διοχετευθεί και μέσα από τους διαύλους της Ιστορίας και του Πολιτισμού. Η αναβίωση του Ιερού Λόχου στην Ιερή πόλη σηματοδοτεί την αρχή ενός μεγάλου και ωραίου ταξιδιού το οποίο, με προορισμό την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης, θα αναδείξει με την υποστήριξη και αρωγή του Δημοτικής Αρχής και της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τη βαριά ιστορική κληρονομιά και το μοναδικό ιστορικό και πολιτισμικό προφίλ της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Γεώργιος Σούρλας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός». Τιμητικές διακρίσεις και ευχαριστήρια απονεμήθηκαν επίσης, από τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Σύλλογο «Διονύσιος Σολωμός» σε όσους συμμετείχαν, βοήθησαν και στήριξαν το εγχείρημα της Αναβίωσης του Ιερού Λόχου.

Και τις δύο εκδηλώσεις, στην Αθήνα και το Μεσολόγγι, προλόγισε και συντόνισε ο Επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 κ. Νικόλας Βαφειάδης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Η επανάσταση τού 1821, ξεκίνησε από την Αιτωλία, 22 Μαρτίου 1821, απο το γιοφύρι Τατάρνας, πού τότε ήταν Αιτωλία μία χόρα με τήν Ευρυτανία, την Αιτωλία τη διέλυσαν αργότερα, φαίνεται ότι κάποιους δέν τους βόλευε, όσο για το γεγονός 22 Μαρτίου 1821,αναφέρεται σέ πάπυρο στα αρχεία κράτους, εκείνης τής εποχής, τώρα η άλλες επαναστάσεις από άλλους ξένους δε ξέρω τη συμβαίνει ακριβώς, αυτό πού βλέπω είναι ότι οι Αιτωλοί δε παρουσιάζουν το δικό τους πολιτισμό ιστορία, αν αμφιβαλλετε ψαξτε τα αρχεία να το δείτε και εσείς,

  2. Ανώνυμος

    Ένα άλλο γεγονός που συνέβη ένα χρόνο πριν την επανάσταση τού 1821, σύμφωνα με τα γραπτά τού βιβλίο, η Αιτωλοακαρνανία με τα μάτια των περιηγητών, γράφει διάφορα, αλλά λέει και τούτο, ότι κατέβασαν απο βόρεια φυλές ελλήνων, και που είναι αυτή οι έλληνες σήμερα; Που είναι ο.ελληνικός πολιτισμοςτους; Και που ήταν αυτή η έλληνες σε ξένη χόρα; Δηλαδή εάν γίνουν ανασκαφές σε αυτή τη χόρα θα βρεθεί ελληνικός πολιτισμός; Ας τών ανασκαψουν να των δούμε και εμείς, να μας φύγει η περιέργεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.