Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Ο Κ. Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτων

Ο Κ. Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτων

Της Κύρας Αδάμ

Σε δέκα περίπου ημέρες ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτων για την πολυαναμενόμενη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, με πολλά και δύσκολα θέματα στην ατζέντα και των δύο πλευρών.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν θεωρητικώς γίνεται σε ευνοϊκό κλίμα ,  καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάχθηκε αναφανδόν στο πλευρό των ΗΠΑ και των επιταγών τους στον πόλεμο στην Ουκρανία , κόβοντας μαχαίρι οτιδήποτε είχε απομείνει από την ελληνορωσσική φιλία και συνεργασία, έχει ενεργοποιήσει από την πρώτη στιγμή την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη για την ανεξέλεγκτη μεταφορά πολεμικού υλικού και προσωπικού προς την Ουκρανία  και έχει στείλει και η ίδια η Αθήνα πολεμικό υλικό στο «μέτωπο  της Ουκρανίας». Η αναμενόμενη ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού – για πρώτη φορά- στο Κογκρέσο  είναι μια ένδειξη «προνομιακής» μεταχείρισης , αφού ο πρωθυπουργός θα έχει τουλάχιστον την ευκαιρία μπροστά στους Αμερικανούς νομοθέτες να αναπτύξει τις θέσεις του και τις απόψεις του , τουλάχιστον για όσα γίνονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο  για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Αλλά το ευνοϊκό έδαφος σταματά εδώ. Και τούτο διότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Ουάσιγκτων φορτωμένος στην πλάτη του μια απόφαση που δεν πήρε ο ΥΕΘΑ Ν .Παναγιωτόπουλος, όταν σε επικοινωνία τους, ο Αμερικανός ομόλογος του Λόιντ Ωστιν του ζήτησε ελληνικό βαρύ πυροβολικό για την Ουκρανία. Ο κ Παναγιωτόπουλος δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε στον πρωθυπουργό, όταν θα πάει στην Ουάσιγκτων. Η ελληνική απόφαση δεν είναι εύκολη, διότι θα ανατρέψει έστω και πρόσκαιρα τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό, (σσ το ελληνικό βαρύ πυροβολικό βρίσκεται πρωτίστως στον Έβρο, αλλά και σε ορισμένα νησιά – χωρίς να παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάννης), αλλά και γιατί η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά -εν όψη προεκλογικού κλίματος- τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Το μόνιμο πρωτεύων πρόβλημα της επίσκεψης παραμένει, οι σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν να τάσσεται πλέον ανοιχτά και προκλητικά υπέρ της Άγκυρας. Σημειώνεται ότι ο κ Μπλίνκεν – και παρά την «αντιδυτική» στήριξη της Άγκυρας προς τη Μόσχα- έχει σπεύσει να προσκαλέσει προσωπικώς τον κ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτων, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτων.

Η Τουρκία συνεχώς εφοδιάζει τον «φίλο» κ Μπλίνκεν με στοιχεία της «επιθετικής στάσης της Ελλάδας» απέναντι στην Τουρκία , που «την αναγκάζει» να διατηρεί τους ρωσσικούς πυραύλους S 400 στο έδαφος της για «την ασφάλεια του τουρκικού λαού». Η Τουρκία εκμεταλλεύεται μέχρι τελευταίας σταγόνας  την ατυχή δήλωση Δένδια στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά του Αν Αιγαίου. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει επομένως τις Συνθήκες και γι’ αυτό η Άγκυρα επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών ( βασιζόμενη  στην κραυγαλέα αβάσιμη directive του ΝΑΤΟ , την οποία η Αθήνα ουδέποτε ανέτρεψε ή εξουδετέρωσε), και μάλιστα θέτει ευθέως πλέον το ιδιοκτησιακό καθεστώς νήσων και νησίδων στο Αιγαίο που δεν κατονομάζονται στις Συνθήκες. Και το κερασάκι στην τούρτα. Η Άγκυρα λανσάρει την άποψη ότι , επειδή η Ελλάδα « παραβιάζει τις Συνθήκες» παύει πλέον να ισχύει και η -κατά την Τουρκία- «προϋπόθεση παραχώρησης των νήσων στην Ελλάδα με τις Συνθήκες», που είναι η αποστρατιωτικοποίηση τους, επομένως τα νησιά αυτά παύουν να  ανήκουν στην Ελλάδα!!!

Η Ουάσιγκτων του κ Μπλίνκεν, που επηρεάζει τον κ Μπάιντεν, δεν αντιδρά σε όλους αυτούς τους νομικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο. Τουναντίον, με οδηγίες Μπλίνκεν, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Νούλαντ , στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Αθήνα και Άγκυρα, κάλεσε ξεδιάντροπα την ελληνική κυβέρνηση να αφοπλίσει  τα νησιά του Αν Αιγαίου και να σταματήσει τους εξοπλισμούς , με το διάτρητο επιχείρημα ότι τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα είναι ασφαλή διότι τα προστατεύουν ..ο 6ος Στόλος  στη Μεσόγειο..

Το επικίνδυνο σημείο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ούτε έχει εξουδετερώσει ούτε ένα από τα προκλητικά  επιχειρήματα της Άγκυρας , επομένως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο, ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης να ανατρέψει μέσα σε μια συνάντηση με τον Μπάιντεν, όλον αυτό το κακόβουλο ιστό που έχει πλεχθεί στα εθνικά συμφέροντα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.