Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Ο κύβος ερρίφθη: δεχόμαστε τα σκουπίδια της Αιγιαλείας

12042018_Σύσκεψη για τα απορρίμματα Δ. ΑιγιάλειαςΤη σύμφωνη γνώμη δημάρχων της Αιτωλοακαρνανίας, για τη μεταφορά σε τρεις ΧΥΤΑ του Νομού απορριμμάτων της Αιγιαλείας, απέσπασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα σήμερα στο γραφείο του.
Ουσιαστικά δηλαδή βαίνει προς υλοποίηση η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Νικόλαου Παπαθεοδώρου. Θυμίζουμε πως ο κ. Παπαθεοδώρου με «εντέλλεσθε» αποφάσισε τη μεταφορά 12.000 τόνων σκουπιδιών για ένα έτος ως εξής: 1500 τόνοι στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου ,3500 τόνοι στο ΧΥΤΑ Στράτου δήμου Αγρινίου, 5500 τόνοι στο ΧΥΤΑ Παλαίρου και 1000 τόνοι στο ΧΥΤΑ. Μεσολογγίου και 500 τόνο στο ΧΥΤΑ της 2ης Δ.Ε. Αχαΐας.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ωστόσο να μεταφερθούν απορρίμματα, όχι κατ’ ανάγκην αυτές οι ποσότητες, στους ΧΥΤΑ Στράτου δήμου Αγρινίου, Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου και Παλαίρου δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Εξαιρείται προς το παρόν ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου καθώς η λειτουργία του έχει ανασταλεί λόγω εργασιών επέκτασης του κυττάρου. Οι αυτοδιοικητικοί ωστόσο έθεσαν ως προϋπόθεση να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας , στον οποίο εμποδίζουν οι κάτοικοι την εναπόθεση των σκουπιδιών, αλλά και να μεταφερθούν σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς Ηλείας. Η τελική απόφαση βέβαια θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των ΦΟΔΣΑ του Νομού όπου πιθανότατα θα εκφραστούν και αντιδράσεις.
Η σύσκεψη έγινε υπό τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελου Καπετάνιου και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ,Χριστίνας Μπαριτάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Π.Δ.Ε. & Ι. Νικόλαος Παπαθεοδώρου,ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νίκος Μπαλαμπάνης, οι δήμαρχοι Αγρινίου – και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας – Γιώργος Παπαναστασίου, Ακτίου – Βόνιτσας Γεώργιος Αποστολάκης, Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, Αγιάλειας Αθανάσιος Παναγόπουλος και Ερύμανθου Θάνος Καρπής. Επίσης ο γενικός γραμματέας του δήμου Μεσολογγίου Ν.Σολδάτος και ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Καρβέλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας Ηλίας Καραμπελιάς και οι Πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ Ακτίου – Βόνιτσας Γεώργιος Κατσαμπίρης, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Λάμπρος Σταθόπουλος, Δυτικής Αχαΐας Σπυρίδων Τραχάνης, καθώς και άλλα αυτοδιοικητικά και υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε αρχικώς, ότι σκοπός της σύσκεψης είναι να βρεθεί ένας αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος ανταπόκρισης στο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει. Πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Αιγιάλειας είναι δεδομένες, καθώς και ότι η οποιαδήποτε λύση οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας. Υπενθύμισε επίσης, την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη συνδρομή των Δήμων της περιοχής στην επίλυση του προβλήματος.
«Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, μετά από την ενημέρωση του Δημάρχου Αιγιάλειας αναφορικά με τη συσσώρευση των απορριμμάτων στην περιοχή, αναγνώρισαν την κρισιμότητα της κατάστασης και συμφώνησαν – επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους προς τους κατοίκους – να καταβάλλουν τις επόμενες εβδομάδες τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και για το Περιβάλλον», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, Αθανάσιος Παναγόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα υποβάλλει τον οδικό χάρτη των ενεργειών του Δήμου και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, θα προωθήσει τα μέτρα που του αναλογούν στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος, κατανοώντας ότι η αλληλεγγύη είναι αλληλένδετη με την επίτευξη προόδου από την πλευρά του δήμου σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του.

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Οι πατρινοί και οι πυργιώτες μας έχουν για χαβούζα τους. Τόσα χρόνια αυτοί δεν κοιτάνε να λύσουν το πρόβλημα με τα σκουπίδια τους , γιατί ξέρουν ότι θα τα πετάξουν σε εμάς.

 2. ζαφείρης

  Ο κύβος ερίφθη. Οι απόθανοι Δήμαρχοι για να μην πώ καμιά πιό βαρειά κουβέντα – λες και οι ΧΥΤΑ τους ανήκουν – αποφάσισαν να μας πουλήσουν και να κάμουν τον Νομό αλλη μιά φορά χαβούζα ένατνι πινακίου φακής από τους πονηρούληδες τηυ Αιγίου και του Πύργου. παραβαίνετε τον Νόμο κύριοι όταν μεταφέρετε τα σκουπίδια 100 χιλιόμετρα μακρυά. Αίσχος

 3. zaras

  Καλώ τους Δημάρχους των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας να μην πάρουν ούτε κιλό σκουπίδι στις ΧΥΤΑ του Νομού. Για τους κατοίκους της περιφέρειας του Αιγίου εγκρίθηκε το έτος 2004 χρηματοδότηση 9 εκατομμυρίων για την κατασκευή ΧΥΤΑ. Τον φτιάξανε; ;ν όχι γιατί δεν τον φτιάξανε; Τι έκανε τότε ο Δικηγορικός τους Σύλλογος που τώρα κόπτεται και στέλνει υπομνήματα;
  Αυτές τις κουτοπονηριές να τις αφήσει ο καθένας να πάω τα σκουπίδια μου στον μαλάκα το γείτονα.

 4. zaras

  Κάτοικοι του Αγρινίου ;ποκλείστε επ αόριστοον την προσβαση στον ΧΥΤΑ Στράτου και ο Δήμαρχος ας τα πάει όπου θέλει τα σκουπίδια της Αιγιαλείας.

  Εδώ θα φανεί αν έχουμε κότσια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.