Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Ο νικητής Παπαναστασίου, η Σταρακά που δηλώνει δικαιωμένη και ο κεντροαριστερός αχταρμάς

Ο νικητής Παπαναστασίου, η Σταρακά που δηλώνει δικαιωμένη και ο κεντροαριστερός αχταρμάς

Λαμβάνοντας 42,43% στον 1ο γύρο και 56,03% στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών ο Γιώργος Παπαναστασίου είναι προφανώς ο θριαμβευτής στο δήμο Αγρινίου.

Ανανέωσε τη θητεία του, έχοντας συμπληρώσει ήδη μια πενταετία, αυξάνοντας μάλιστα το ποσοστό του στον 1ο γύρο κατά 4% σε σχέση με το 2014 όταν έλαβε 38,33% .

Το πέτυχε μάλιστα όταν στις εκλογές συμμετείχε κι άλλος υποψήφιος δήμαρχος με  κοινή πολιτική και αυτοδιοικητική καταγωγή, ο Νίκος Καζαντζής που σημείωσε διόλου ευκαταφρόνητη επίδοση.

Έχει κάθε λόγο ο κ. Παπαναστασίου να αισθάνεται δικαιωμένος έστω κι αν η εκλογική νίκη δεν μπορεί να εξωραΐσει τα πάντα. Υπήρξαν τομείς του δημοτικού έργου που σημειώθηκε υστέρηση, στόχοι που δεν επιτεύχθησαν,  συμπεριφορές στελεχών της δημοτικής αρχής που την εξέθεσαν.

Προφανώς οι Αγρινιώτες δεν έδωσαν “λευκή επιταγή” στη δημοτική αρχή, έδωσαν όμως ισχυρή εντολή στον Παπαναστασίου για συνέχεια και ολοκλήρωση του έργου καθώς ο ίδιος με έμφαση σημείωνε πως η πρώτη θητεία ήταν περίοδος πρωτίστως σχεδιασμού.

Ο κ.Παπαναστασίου άλλωστε πορεύτηκε το 2019 σε ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον από το 2014 . Σήμερα η συγκυρία  ήταν ευνοϊκή απολύτως για το κόμμα του οποίου υπήρξε στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής. Ο επανεκλεγείς δήμαρχος δέχτηκε σωρεία επισκέψεων στελεχών της ΝΔ και ο ίδιος παρέστη σε όλες σχεδόν τις κομματικές εκδηλώσεις. Η ΝΔ αυτή τη φορά δεν ήταν… βαρίδι  αλλά πλεονέκτημα.

Κύρια αντίπαλος του Γιώργου Παπαναστασίου φάνταζε-και επιβεβαιώθηκε τελικώς-πως ήταν  η Χριστίνα Σταρακά που έλαβε 28,19% στον 1ο γύρο και 43,97% στον β΄γύρο. Η απερχόμενη αντιπεριφερειάρχης θα ηγηθεί της μείζονος αντιπολίτευσης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο καταλαμβάνοντας μάλιστα ο συνδυασμός της 13 έδρες.    

«Νιώθω δικαιωμένη για όσα πέτυχα με τους συνεργάτες και τους ανθρώπους που πλαισίωσαν τον συνδυασμό μας», δήλωσε η ίδια έστω κι αν δεν πέτυχε τον αντικειμενικό της στόχο, αυτόν της εκλογής  στη θέση του δημάρχου.

Την άποψη της περί δικαίωσης  τη συμμερίζονται πολλοί άνθρωποι του κεντροαριστερού χώρου στον οποίο ανήκει (στέλεχος του ΚΙΝΑΛ) η Χριστίνα Σταρακά. Έναν κεντροαριστερό χώρο ωστόσο που εμφανίστηκε κατακερματισμένος και στον δήμο Αγρινίου.

Η Χριστίνα Σταρακά δεν στηρίχτηκε από παραδοσιακά και εμβληματικά στελέχη του χώρου της και ένα ποσοστό της εκλογικής βάσης του στήριξε απευθείας (και σε αυτή την αναμέτρηση) τον Γιώργο Παπαναστασίου.  Στα μειονεκτήματα της άλλωστε το γεγονός πως υπήρξε βασικό στέλεχος μιας περιφερειακής αρχής που δεν κρίθηκε θετικά για το  έργο από τους Αιτωλοακαρνάνες.

Οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ  στις αυτοδιοικητικές διεργασίες του Αγρινίου ήταν τραγελαφικές. Κατάφερε το κόμμα να μείνει χωρίς υποψήφιο δήμαρχο έναν περίπου μήνα πριν την κάλπη. Εγκλωβίστηκε από τα ίδια πρόσωπα που «ναρκοθέτησαν» την «προοδευτική συμμαχία» στον β΄γύρο του 2014.

Όταν αποχώρησε ο Τραπεζιώτης αρκετοί ήταν αυτοί  που πρέσβευαν την άποψη πως το κόμμα δεν πρέπει να επιμείνει για τη συγκρότηση παράταξης που ήταν βέβαιο πως δεν θα έχει εκλογική τύχη και να στηρίξει σιωπηλά ή ανοιχτά την Χριστίνα Σταρακά, την ώρα μάλιστα που στήριζε επισήμως τον Κατσιφάρα.

Ο  Σταύρος Καμμένος  επέδειξε τον ηρωισμό και ηγήθηκε του εκλογικού αγώνα ελπίζοντας σε έκπληξη συμμετοχής στον β΄γύρο αν και οι δημοσκοπήσεις που  διεξήχθησαν- και είτε είδαν το φως της δημοσιότητας είτε όχι- δεν κατέγραφαν δυναμική στο συνδυασμό και τον εμφάνιζαν να κινείται κάτω του 10% . Η επίσκεψη Τσίπρα- μέχρι και στο εκλογικό κέντρο Καμμένου- δεν βοήθησε ιδιαίτερα, ώθησε ωστόσο τον συνδυασμό πάνω από το 10%.  Την ίδια ημέρα στην ευρωκάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 31,74%  στον δήμο Αγρινίου απόδειξη πως το μεγαλύτερο τμήμα της εκλογικής του βάσης τάχθηκε κατά κύριο λόγο υπέρ της Σταρακά και ένα ποσοστό υπέρ Παπαναστασίου.

Τελικώς ο τοπικός ΣYΡΙΖΑ στήριξε στον β΄γυρο τη Σταρακά. Ήταν κεντρική πολιτική του Τσίπρα και του κόμματος και μονόδρομος μετά τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου σε όλη τη χώρα. Μπορεί η παρουσία κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη σειρά της τελευταίας ομιλίας της   Χριστίνας Σταρακά να προκάλεσε θυμηδία ωστόσο η στήριξη απέδωσε καρπούς στον β΄γύρο και αυτό φάνηκε εκ του αποτελέσματος. Η Χριστίνα Σταρακά έλαβε 2000 παραπάνω ψήφους από τον πρώτο γύρο όταν ο αριθμός των εκλογέων που προσήλθε στις κάλπες ήταν κατά πολύ μικρότερος από τον 1ο γύρο.

Μεγάλη κουβέντα στο Αγρίνιο άλλωστε έγινε για τον ρόλο του Θάνου Μωραΐτη δεδομένης της προσωπικής φιλίας που είχε με την υποψήφια δήμαρχο στο παρελθόν.

Η θεαματική μεταγραφή του από το ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ανακατατάξεις και αντιδράσεις και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις διεργασίες του χώρου στα δημοτικά δρώμενα. Τον επικαλέστηκε άλλωστε αποχωρούμενος ο Τραπεζιώτης.

Οι περισσότεροι συμφωνούν πως η εξέλιξη αυτή έβαλε πολλά αγκάθια στο δρόμο της Σταρακά .Δεν είναι τυχαίο πως  αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την παράταξη του Γ.Παπαναστασίου που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ρητορικής του σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. γαριας

  Και τώρα Κύριε Παπαναστασίου θα συνεχίσεις να παίρνεις τα σκουπίδια των Αιγιοτών ή των Ηλείων;
  Θα κάνεις την χρέωση του Βιολογικού Καθαρισμού αναλογική; ή θα συνεχίσεις να χρεώνεις τη γριούλα που καταναλώνει 5 Κυβικά νερό το ίδιο με τον ταβερνιάρη ή αυτόν που καταναλώνει 100 κυβικά; Για να δούμε.

 2. Ανώνυμος

  ΑΚΗ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ? ΜΑΣ ΕΛΛΕΙΨΕΣ !! ΜΑ ΤΟ ΘΕΟ ΕΑΝ ΒΑΛΕΙΣ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΑ ΣΕ ΨΗΦΙΣΩ !! ΕΙΣΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ !!!!!!! ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ…… CHRISTOS

 3. Σωτήρης

  Άκη Αγρίνιο ψηφίζεις ή έλειψες ως ετεροδημότης; Χάθηκες!

 4. xaidw

  εχουν περασει σχεδον 200 χρονια απο τις πρωτες εκλογες στην ελλαδα και παραμενουν το ιδιο,νοθευμενες.

 5. Δημήτρης

  Ποιος φίμωσε τον Άκη στην προσπάθεια να φανούν όλοι καλά παιδιά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.