Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Ο πλάτανος, οι κάρτες υποψηφίων και το μάθημα

Κατά πως φαίνεται το πολύ ωραίο θεματάκι που προέκυψε με τον πλάτανο στο Αγρίνιο και τις καρφ(ιτσ)ωμένες πάνω του κάρτες των υποψηφίων για τις προσεχείς εκλογές, δεν είναι και πολύ αληθινό.

Δεν είναι κανονικά fake news το ρεπορτάζ ή η αρχική φωτογραφία, υπό την έννοια ότι απαθανατίστηκε μια πραγματικότητα. Οι κάρτες δηλαδή ήταν όντως πάνω στον πλάτανο. Όμως ο τρόπος που έχουν συρραφτεί όλες μαζί ομοιόμορφα και το ίδιο συρραπτικό που υπάρχει σε όλες τις κάρτες έπρεπε να μας έχει προβληματίσει όλους. Τελικά δεν μας προβλημάτισε και πολύ γιατί ήταν εντυπωσιακό το θέαμα και ο συμβολισμός που αποπνέει.

Η αλήθεια είναι ότι πήγαν υποψήφιοι επί τόπου (εξαιρετικά θορυβημένοι γιατί δεν συνηθίζουν να τραυματίζουν πλατάνια…)προσπαθώντας να δουν ποιος τους κόλλησε πάνω στο δέντρο! Οι ίδιοι δεν είχαν κάνει κάτι τέτοιο, ούτε είχαν δώσει και σχετική οδηγία σε κάποιον. Έμειναν όμως να… λούζονται την κατακραυγή… Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως κάποιος ή κάποιοι έκαναν την συρραφή στον πλάτανο για τους δικούς του; Λόγους.

Στην δημοσιογραφία είναι γενική παραδοχή ότι κάποια στιγμή θα το φας το fake το νέο. Δεν την γλιτώνεις. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι ό,τι κάνεις πάντα. Να διορθώσεις και να μάθεις από αυτό το στημένο «νέο». Κάπως έτσι πρέπει να τα βλέπουν τα πράγματα και οι άλλοι δημοσιογράφοι, εκείνοι που δημοσιογραφούν ως ιδιώτες με το κινητό στα δίκτυα.

Σε τελική ανάλυση ο χαβαλές καλός είναι και θεμιτός. Ο μηδενισμός των εκλογών και η λαϊκίστικη απαξίωσή τους πάλι, όχι. Το έχουμε ξαναγράψει ότι οι πολλοί υποψήφιοι και οι τρόποι που προσπαθούν για την ψήφο έχει και ευτράπελα αλλά, από την άλλη, συμμετοχή δεν θέλουμε; Εκλογές δεν θέλουμε; Είναι καλύτερη η αδιαφορία; Δεν είναι συμμετοχική αυτή η δημοκρατία με τους πάμπολλους υποψηφίους;

Υ.Γ. Το πρόβλημα τώρα είναι πως θα το μάθε όλο αυτό το Luben.gr που είδε Αγρίνιο και δίνει ρέστα. Κάποιος να ειδοποιήσει τους καλούς φίλους του Αγρινίου…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.