Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

O Πυθαγόρας «ζει» στις καρδιές των Αγρινιωτών (φωτό-βίντεο)

O Πυθαγόρας «ζει» στις καρδιές των Αγρινιωτών  (φωτό-βίντεο)

Εκπληκτική βραδιά στο ΠαπαστράτειοO Πυθαγόρας «ζει» στις καρδιές των Αγρινιωτών. Αυτό είναι το συμπέρασμα της εκπληκτικής χθεσινής βραδιάς στο Παπαστράτειο Μέγαρο όπου η Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας», που λειτουργεί το Τμήμα Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, διοργάνωσε αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου Αγρινιώτη στιχουργού.
Οι χώροι του Παπαστρατείου γέμισαν ασφυκτικά και όλοι απόλαυσαν τη μουσική βραδιά που πρόσφερε η Ευγενία Γρέντζελου (φωνή, κιθάρα) και οι συνεργάτες της, Παναγιώτης Ζαχαράκης (φλογέρες, κλαρίνο), Πάνος Μαμασούλας (κρουστά), Μικαέλα Παπαχρυσάνθου (φωνή, κανονάκι) ,Σπύρος Τζογάνης (πιάνο), Κωστας Πλακιδας (φωνή, μπουζούκι, κιθάρα). Συγκινητικές στιγμές, υπέροχες ερμηνείες γνήσιων λαϊκών τραγουδιών του Πυθαγόρα, για τη ζωή του οποίου προβλήθηκαν και βίντεο παλαιών τηλεοπτικών εκπομπών με γυρίσματα στο Αγρίνιο.
9
Ο Πυθαγόρας
Ο Πυθαγόρας Παπασταματίου (12 Απριλίου 1930 – 12 Νοεμβρίου 1979), γνωστός απλώς με το μικρό του όνομα, Πυθαγόρας, ήταν Έλληνας στιχουργός, ηθοποιός, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
Γεννήθηκε το 1930 στο Αγρίνιο, όπου και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια. Οι γονείς του κατάγονταν και οι δύο από τη Σάμο. Είχαν γνωριστεί στη Σμύρνη, λίγο πριν την Καταστροφή, όπου η μητέρα του ήταν δασκάλα και ο πατέρας του έφεδρος αξιωματικός. Η Μικρασιατική Καταστροφή σημάδεψε την οικογενειακή τους ζωή και επηρέασε αργότερα και το έργο του ως συνθέτη.
Το 1940, με το ξέσπασμα του Πολέμου, ο Πυθαγόρας μόλις είχε γραφτεί στο οκτατάξιο γυμνάσιο αρρένων Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι γονείς του και οι αδελφές του είχαν καταφύγει στον ορεινό Βάλτο, ο αδελφός του ήταν αντάρτης, ενώ ο ίδιος φιλοξενούνταν από συγγενείς σε χωριό της Μακρυνείας. Σε ηλικία 14 ετών, το Μάρτιο του 1944 κατατάχτηκε και αυτός στον ΕΛΑΣ και τελείωσε το Γυμνάσιο μετά τη λήξη του πολέμου.
Ήδη από το Γυμνάσιο υπέγραφε ως «Πυθαγόρας», χωρίς το επώνυμό του, και στην ερώτηση καθηγητή του γιατί δεν γράφει και το επώνυμο, αυτός απάντησε: «Ένας είναι ο Πυθαγόρας, όλοι με ξέρουν, δε χρειάζεται το επώνυμο» Με το μικρό του όνομα έμελλε να γίνει και αργότερα γνωστός.
Μετά το Γυμνάσιο, το 1949, έφυγε για την Αθήνα. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη. Από τη Σχολή αποφοίτησε με άριστα, αλλά δεν ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσε. Εργάστηκε για λίγο στο θέατρο, γρήγορα όμως στράφηκε στη συγγραφή στίχων και επιθεωρήσεων, κινηματογραφικών σεναρίων, στην οποία επικεντρώθηκε ιδίως από το 1958 και μετά. Το 1973 διετέλεσε έκτακτο μέλος, το 1974 πάρεδρος και το 1975 τακτικό μέλος της εταιρείας θεατρικών συγγραφέων.
Έγραψε δεκάδες τραγούδια, που αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα, με σημαντικότερο ίσως σταθμό στο έργο του τη “Μικρά Ασία” για το οποίο είναι χαρακτηριστική η αποτύπωση του Καλδάρα όταν αναφερόμενος σ’ αυτή τους τη συνεργασία, είπε: «Θα υπενθυμίσω μόνο το έργο του “Μικρά Ασία” που είχα την τύχη να μελοποιήσω εγώ, που συγκίνησε το πανελλήνιο και που… με τόσο μεγάλη μαεστρία, στα στενά πλαίσια ενός δίσκου βέβαια, επεξεργάστηκε το θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και που μόνο αυτό στάθηκε αρκετό να του ανοίξει την πόρτα για το Πάνθεον των μεγάλων του λαϊκού στίχου.»
Μανιώδης καπνιστής και αρνούμενος να πειθαρχήσει στις συστάσεις των ιατρών του, πέθανε αιφνίδια από έμφραγμα σε ηλικία μόλις 49 ετών, στις 12 Νοεμβρίου 1979 και κηδεύτηκε στο Μαρούσι.

ΦΩΤΟ PARAVATOS.EU
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.