Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Σπήλιος Λιβανός μιλάει εφ’ όλης της ύλης

Ο Σπήλιος Λιβανός μιλάει εφ’ όλης της ύλης

 Ο Σπήλιος Λιβανός μιλάει εφ’ όλης της ύλης  στη συνέντευξη που παραχώρησε  στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και  στη Σάσα Σταμάτη .Αναφέρθηκε  στις προτεραιότητες του για την Αιτωλοακαρνανία, στην επιλογή του να ξαναμπεί στην πολιτική, σε ζητήματα της κεντρικής πολιτικής ζωής του τόπου μας αλλά και στη σημαντική θέση που κατέχει η οικογένεια στη ζωή του. Aναλυτικά: 

Τελικά σήμερα είναι αβαντάζ ή μειονέκτημα να πολιτεύεσαι και να κατάγεσαι ταυτόχρονα από πολιτική οικογένεια και κυρiως σ ένα νόμο της επαρχίας; 

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή σειρά. Είναι αλήθεια ότι η καθημερινότητα στην περιφέρεια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπική επαφή και τις σχέσεις. Το να έχει ασχοληθεί επομένως κάποιος από την οικογένειά σου με την πολιτική είναι ένα πρώτο άνοιγμα προς τα πρόσωπα και τα πράγματα της περιοχής σου. Αν μάλιστα υπερισχύει και η καλή μαρτυρία τότε σίγουρα ξεκινάς με θετικό πρόσημο αναγνωρισιμότητας. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίσεις δεν είναι η όποια κληρονομιά, αλλά η μοναδική σου ταυτότητα. Είναι η προσωπικότητα του καθενός μας, η επαγγελματική πορεία του,  η συγκρότηση της προσωπικότητάς του που θα κάνει τη ζυγαριά της αξιολόγησης να γείρει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δεν σας κρύβω βέβαια ότι νιώθω υπερήφανος για την πολιτική μου καταγωγή. Εμαθα από νωρίς ότι η ισορροπία και η πλήρωση έρχονται όχι μόνο από την επαγγελματική επιτυχία και την οικογενειακή ευτυχία. Εμπεδώνονται κυρίως μέσα από την κοινή προσπάθεια για αναβάθμιση του κοινωνικού συνόλου. Επίσης, μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου η δημοκρατία, η ελευθερία σκέψης, η ισότητα, η ισονομία αλλά και η συνεργατικότητα και η αλληλεγγύη ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα. Πατέρας και θείος με έμαθαν να αγαπώ την έννοια του έθνους και την ταυτότητά μας και να καταλαβαίνω τη σημασία της ιστορίας και του πολιτισμού μας ως παρακαταθήκης για το μέλλον. Με λίγα λόγια, κάποιες από τις επιλογές μου, έχω την αίσθηση πλέον ότι ήταν αναπόφευκτες!


Είναι γνωστό ότι εκτός από πολιτική διατηρείς εδώ και χρόνια φιλική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς είναι ο Κυριάκος στις παρέες και τις φιλίες του;

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι ο Κυριάκος έχει πολλούς φίλους. Φίλους καλούς, καρδιακούς, φίλους μιας ζωής. Φίλους ανυστερόβουλους εντός και εκτός πολιτικής. Σημαντικό πλεονέκτημα για κάποιον που θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Θα προσθέσω ότι το πολύτιμο αυτό μείγμα φίλων έρχεται να σταθεί δίπλα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως άνθρωπος είναι άμεσος αλλά και ευαίσθητος. Δίκαιος αλλά και αυστηρός. Θα χαρακτήριζα όμως ως βασικό προσόν του ότι ακούει. Ψάχνει, μελετάει, συζητάει, αλλά κυρίως συγκρατεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό τη χρήσιμη άποψη. Ελαττώματα; Μπαίνω στον πειρασμό να σημειώσω ότι στον αθλητισμό είναι αρκετά ανταγωνιστικός και μερικές φορές έντονα … διαμαρτυρόμενος.  Παραμένει βέβαια gentleman είτε κερδίζει είτε χάνει.

Δημιουργεί πρόβλημα στη ΝΔ η μη περικοπή των συντάξεων

Μόνο ως ατυχές ανέκδοτο μπορεί να ειπωθεί αυτό. Πολεμήσαμε και καταψηφίσαμε την περικοπή των συντάξεων από την πρώτη στιγμή, γιατί ήταν και είναι προφανής κοινωνική αδικία. Ο Τσίπρας ήταν εκείνος που τη συμφώνησε με την τρόικα και στη συνέχεια όταν ψυχανεμίστηκε το πολιτικό κόστος ήρθε στη δική μας γραμμή. Όπως, ευθαρσώς, δήλωσε ο Τσακαλώτος οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σκόπευαν να λύσουν το συνταξιοδοτικό δια της “βιολογικής” εξόντωσης των Ελλήνων και Ελληνίδων συνταξιούχων…

Όσα και να διορθώσουν πλέον, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων τους έχει καταδικάσει. Η λαϊκή βούληση, όπως θα την εκφράσει η κάλπη, θα είναι ένα ηχηρό χαστούκι της Ελληνικής κοινωνίας. Όποτε κι αν αποφασίσουν να πάνε σε εκλογές.

Με αφορμή την υπόθεση Παπαντωνίου σας κατηγορούν πως αμφισβητείτε τη λογικήτης διερεύνησης σκοτεινών υποθέσεων. Επιμένετε στην άποψη περί ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η Ελληνική Πολιτεία είναι πάνω απ’ όλα ευνομούμενη. Εμείς θέλουμε ειλικρινά να έρθουν όλα στο φως. Να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν. Να αποζημιωθεί ο ελληνικός λαός και να τιμωρηθούν όσοι παρανόμησαν και καταχράστηκαν τη δημόσια εξουσία τους. Ωστόσο, Τσίπρας και Καμένος, πανικόβλητοι από την επερχόμενη εκλογική συντριβή ποινικοποιούν την πολιτική ζωή και καταπατούν το κράτος δικαίου. Είναι πραγματικά αδίστακτοι. Εργαλειοποιούν τη δικαιοσύνη, ελέγχουν την ενημέρωση, λασπολογούν ανηλεώς κατά των σημερινών πολιτικών τους αντιπάλων. Τους βάζουν χωρίς αποδείξεις, στο ίδιο καζάνι με εκείνους που έβαλαν το χέρι στο μέλι. Νομίζω ότι η σημερινή θεσμική κατάπτωση δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Το ότι έβαλαν το χέρι τους βαθιά στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου είναι σοβαρό πολιτικό ατόπημα. Το ότι άπλωσαν το χέρι τους στις βασικές δημοκρατικές αρχές, ισοπεδώνοντας τη διάκριση των εξουσιών, είναι ο ορισμός της πολιτικής αθλιότητας αν όχι αλητείας.

Ποιό είναι το πρώτο πρόβλημα της περιοχής σου με το οποίο θα ασχοληθείς ως βουλευτής;

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας ευλογημένος τόπος με τεράστιες δυνατότητες απόλυτα αναξιοποίητες. Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι ο δρόμος είναι ένας:  να προωθήσουμε στην Αιτωλοακαρνανία την επιχειρηματικότητα, να υλοποιήσουμε παραγωγικές επενδύσεις, να δημιουργήσουμε δουλειές, στηριζόμενοι στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη γεωγραφική θέση της περιοχής μας.

Προσωπικό μου στοίχημα είναι η επένδυση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, προκειμένου να πετύχουμε αειφόρο ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες) και τη μεταποίηση, στον τουρισμό και τη σύνδεση του με εναλλακτικές μορφές και παραγωγή και εμπορία τοπικών προιόντων.

Με την σύζυγό σου που είναι δικηγόρος πώς γνωριστήκατε;

Στο δρόμο, ένα χειμωνιάτικο πρωινό που εκείνη περπατούσε κι εγώ ζέσταινα τη μηχανή μου. Την καλημέρισα, την ερωτεύτηκα, την κυνήγησα, με «έτρεξε», με ταλαιπώρησε κι όταν παντρευτήκαμε μου είπε ότι από εκείνη την πρώτη καλημέρα και το πρώτο χαμόγελο ήξερε ότι θα είμασταν μαζί για μια ζωή. Τι σου είναι οι γυναίκες; Είχε δίκιο! Τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ και 16 χρόνια…

Έχετε τρία παιδάκια. Τι σας αρέσει να κάνετε μαζί;

Τα πάντα. “Αρκεί να είμαστε μαζί”, που λέει και ο Μαραβέγιας. Τα λατρεύουμε τα παιδιά μας. Δίνω και τη ζωή μου για την οικογένεια που φτιάχνουμε οι 5 μας κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε χρόνο.

Ποιό είναι τα χόμπι σου;

Η θάλασσα, οι φουσκωτάδες, τα ταξίδια, τα σπορ. Επίσης έχω μανία με το μπάσκετ.

Το διάβασμα: λογοτεχνία, ιστορία, κοινωνικές επιστήμες, ό,τι έχει να κάνει με τα μεγάλα κοινωνικά ρεύματα και τις παγκόσμιες ανατροπές. Η μοντέρνα τέχνη, το σινεμά, το θέατρο που λόγω παιδιών έχει γίνει πλέον netflix…

Ποιά ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα για σένα;

Όταν έκλεισαν πίσω μου τα σίδερα της φυλακής του Κορυδαλλού, αλλά μέσα έμεινε άδικα για ένα καυγά κι έναν εγωισμό ένας από τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους. Τρελάθηκα.

Πιτσιρικάς τι ήθελες να γίνεις;

Αγαπημένος ήρωάς μου ήταν ο Ρομπέν των Δασών.

Λόγω περιβάλλοντος το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε στο αίμα μου σχετικά νωρίς. Το παράδοξο είναι ότι όταν έγινα βουλευτής,  γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού στη Νέα Δημοκρατία διαφώνησα με συγκεκριμένες επιλογές και αποστασιοποιήθηκα από την πολιτική..

Γύρισα στη δουλειά μου και ισορρόπησα.

Πιστεύω ότι για να είσαι καλός και χρήσιμος πολιτικός πρέπει να έχεις τη δύναμη και την αυτονομία να παραιτείσαι και να μην συνθηκολογείς για την καρέκλα και την καριέρα.

Αφού έφυγες τότε γιατί θες να ξαναμπείς στην πολιτική;

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ! Γιατί είμαι τρομερά στεναχωρημένος και θυμωμένος με την κατάντια της πατρίδας μας και νιώθω ότι είναι υποχρέωση μου να βοηθήσω τον Κυριάκο στον αγώνα του για την ανόρθωση της, αφήνοντας στην άκρη τη σιγουριά της ιδιώτευσης ακόμη κι αν ξέρω ότι θα υποστούμε οικογενειακώς απώλειες…

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Είδατε όταν στή Ρωσία μίλαγε ο Πούτιν με των Τσίπρα, ο Πούτιν όμως μπροστά έφερε το σύμβολο τών βυζαντινό αετό η ότι απο των αετό φέρει η Ρωσία, ένο ο Έλλην πρωθυπουργός στο εδρανο μπροστά δεν έφερε απόλυτος τίποτα σύμβολο, το νεοελληνικό κράτος φέρει η δε φέρει σύμβολο από αρχαία χρόνια; εάν φέρει γιατί δε φαινόταν στο εδρανο μπροστά όπως του Πούτιν; Αυτό το κάνουν παντού γιατί;

  2. Ανώνυμος

    ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΛΑΔΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ…..ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ΄΄ΚΛΩΤΣΙΕΣ΄΄!!!!!!!!!CHRISTOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.