Προγραμματικό πλαίσιο, εθνικό σχέδιο με ορίζοντα πενταετίας, σαφή διαχωριστική γραμμή και πρώτο Πληθυντικό πρόσωπο συνυπήρχαν πλάι στις λέξεις «όραμα», «κίνημα», «κύμα» στη χθεσινή ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε επί της αρχής ότι δεν πρόκειται να παραμείνει «σιωπηλός» στην παρούσα πολιτική συγκυρία, «θερμαίνοντας» όχι μόνο το ακροατήριο, αλλά και τις προοδευτικές μηχανές.
Στη 2η Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και την κοινωνική Δικαιοσύνη που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τοποθετήθηκε όχι μόνο για το σύγχρονο διακύβευμα των προοδευτικών δυνάμεων σε έναν κόσμο με «ανισότητες» και «ανασφάλεια», αλλά έθεσε ως βασικό ζητούμενο έναν «νέο πατριωτισμό», ο οποίος θα αφορά τους πολλούς, όπως είπε, απέναντι στα «πλούτη» για τους λίγους, ιεραρχώντας παράλληλα τις επείγουσες προτεραιότητες των προοδευτικών δυνάμεων.
Προοδευτική «συνομοσπονδία»
Μιλώντας σταθερά σε πρώτο Πληθυντικό πρόσωπο ως δηλωτικό δυνητικής δράσης, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε πως «χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα και ένα νέο κίνημα», κάνοντας λόγο για «μια ηθική, κοινωνική και πολιτική πρωτοβουλία που θα διατρέχει όλα τα προοδευτικά κόμματα, θα αγγίζει όσους έχουν γυρίσει τη πλάτη στο πολιτικό σύστημα, θα απαντά στην ακροδεξιά δημαγωγία και θα δίνει κίνητρο στους πολίτες να σηκωθούν από τον καναπέ».
Στην προοπτική αυτή, ο ίδιος σε υπερβατικό ρόλο τοποθέτησε την νέα πρωτοβουλία ως υπερώνυμο, δηλαδή πέρα και πάνω από τους υφιστάμενους κομματικούς σχηματισμούς, σαν σε μια μορφή «προοδευτικής συνομοσπονδίας», για να συμπληρώσει πως πρέπει να υπάρξει «ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό κύμα, που θα συνενώσει αποτελεσματικά τα πολύχρωμα κινήματα αντίστασης και με πυξίδα τις ανάγκες της πατρίδας θα δώσει κίνητρο, έμπνευση, εναλλακτική στους κουρασμένους πολίτες». «Ένας νέος πατριωτισμός, τολμώ να πω», όπως τόνισε.
Πατρίδα vs πλούτη
Σε ιδεολογικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο νέο δίπολο «με χαρακτηριστικά που θα δίνουν απάντηση στις προκλήσεις και τους κινδύνους της εποχής μας. Ένας νέος πατριωτισμός απέναντι στην ολιγαρχία και τη κλεπτοκρατία». «Από τη μια η πατρίδα μας από την άλλη τα πλούτη τους. Αυτή είναι η σύγχρονη διαχωριστική γραμμή. Απέναντι σε πολιτικές και πρακτικές που οξύνουν τις ανισότητες και το άδικο», όπως παρατήρησε, ενώ σε προγραμματικό επίπεδο εστίασε σε ένα «νέο εθνικό σχέδιο ανάταξης και ανασυγκρότησης με ορίζοντα πενταετίας. Με στόχο την ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια αλλά και τη δικαιοσύνη, τους θεσμούς, τη δημοκρατία. Με στόχο την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη».
Η ατζέντα
Στην κατεύθυνση αυτή, «χρειάζεται είναι ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει» σημείωσε με νόημα ο πρώην Πρωθυπουργός, ενώ απαρίθμησε ως προτεραιότητες για τις προοδευτικές δυνάμεις:
-Να αντικαταστήσουμε το πελατειακό κράτος με ένα κράτος αναπτυξιακό, με στρατηγικούς στόχους.
-να μιλήσουμε για έναν νέο ηθικό, κοινωνικό και οικονομικό πατριωτισμό, για να προτάξουμε το όραμα του μέλλοντος,
-να επανοικειοποιηθούμε όχι μόνο τον πατριωτισμό αλλά και τον όρο «ανθρώπινη ασφάλεια» από την ακροδεξιά και τη δεξιά, σε μια περίοδο που τον εκμεταλλεύεται για να εντείνει τον φόβο και την ανασφάλεια και να εξασφαλίσει ψήφους.
-Να τονίσουμε τη σημασία που έχει τόσο η προστασία της εδαφικής, όσο και της φυσικής, αλλά και της οικονομικής ασφάλειας για τους πολίτες μας.
-Να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που να βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Που να υποστηρίζει νόμιμες οδούς μετανάστευσης.
Το «κλειδί»
Ως προς την υλοποίηση, ωστόσο, του νέου οράματος ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε πως «υπάρχει δυστυχώς κανένα μαγικό κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα μιας άλλης Ελλάδας», για να καταλήξει, όμως, με νόημα πως «πρέπει το κλειδί να το βρούμε ή να το δημιουργήσουμε όλοι μαζί», αποστροφή που «ξεκλείδωσε» μαζί και το πολυπληθές ακροατήριο, καθώς εξελήφθη ως σήμα ενεργοποίησης του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και αν δεν είναι ορατό το πότε, «θερμαίνοντας» ακόμη περισσότερο τη σχετική συζήτηση.
Η επόμενη ημέρα
Εξάλλου, ζητούμενο για τους συμμετέχοντες χθες, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η «σφραγίδα» του Αλέξη Τσίπρα στην όποια ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, αν αυτή τελικά επιχειρηθεί, αλλά και η διαμόρφωση μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης, η οποία απουσιάζει από το προοδευτικό μέτωπο, όπως συνηγορούν πολλά στελέχη του ευρύτερου χώρου.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε χθες ένα βήμα μεγαλύτερο σε σχέση με την πολιτική του ενεργοποίηση, όχι όμως το καταλυτικό, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα στην Αμαλίας ως προς την αποδοχή του πρώην Πρωθυπουργού ξεπερνούν τον πήχη των προσδοκιών. Και για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, ακόμη, «είναι σαφές ότι υπάρχει κοινωνική προσμονή» για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τον χρόνο ή την συγκυρία που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επανεμφάνιση του πρώην Πρωθυπουργού.
1 Σχόλιο
Οπορτουνιστολόι Συριζαίοι, Πασόκοι, Κασσελάκηδες, κόμματα κοψίδια, κόμματα της μιας σεζόν, κόμματα σαβούρες… Σας έχουμε γευτεί με όποιο κοστούμι κι όποια μάσκα εμφανίζεστε. Αγκαλιασμένοι με Ε.Ε., ΝΑΤΟ και με όνειρο να κάνετε ανθρώπινο το σάπιο καπιταλισμό.
Σας έχουμε ζήσει στα σωματεία και τους συλλόγους,, μέσα στα κοινά σας ψηφοδέλτια, σταθερά απέναντι σε κάθε διάθεση ριζοσπαστικοποίησης… Σας βλέπουμε και στη βουλή, στα νομοσχέδια που ψηφίζετε αντάμα με τη Νέα Δημοκρατία.
Έχουμε βγάλει συμπεράσματα!!!