Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2020

O Ζαχαρίας, το οικιακό ρομπότ, έκλεψε την παράσταση στη Βραδιά Ερευνητή 2016

img_3425 Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσία του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδος στη Βραδιά Ερευνητή 2016, η οποία διοργανώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου από το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΗΤΟΣ. Το τμήμα συμμετέχει με το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών (http://esda-lab.cied.teiwest.gr), το οποίο παρουσίασε ερευνητικά πρωτότυπα που έχουν αναπτυχθεί ή χρησιμοποιούνται για έρευνα από τους φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής.

 

Την παράσταση έκλεψε, ο Ζαχαρίας, το οικιακό ρομπότ που βοηθά ηλικιωμένους στο σπίτι. Ο Ζαχαρίας μπορεί πλέον, εκτός από το να παρακολουθεί τον ηλικιωμένο, να μετρά το χρόνο που χρειάζεται για να σηκωθεί από το κρεβάτι ή την καρέκλα, καθώς και το ρυθμό των βημάτων του. Όλα τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υποστήριξη ηλικιωμένων με χρόνιες παθήσεις. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα RADIO (http://www.radio-project.eu) το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του Ορίζοντα 2020 και υλοποιείται από το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών.

Το ρομποτικό χέρι (https://www.youtube.com/watch?v=9uG9m20vnaI&feature=youtu.be), σχεδιασμένο από ξύλο και πετονιά, κέντρισε επίσης το ενδιαφέρον περισσότερων από 10.000 μαθητών και φοιτητών που επισκέφτηκαν την έκθεση και είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τις δυνατότητες του. Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρωτότυπο έχει αναπτυχθεί από τους φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, Γιώργο Τσαούση  και Σωκράτη Θάνο, στα πλαίσια της πτυχιακής τους εργασίας.

img_3449

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.