«Δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ αλλά για προσωρινή αναστολή λειτουργίας του», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με το ΟΑΚΑ. Παράλληλα, τόνισε ότι «ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας όλη τη μελέτη για να δούμε εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της».
Για τον χρόνο επαναλειτουργίας εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς και πρόσθεσε «Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: να επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι η ταλάντωση του γηπέδου που είχε καταγραφεί παλιότερα σε βίντεο δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα κι ότι τότε έγινε μελέτη και είναι επαρκές το στάδιο για τη στατικότητά του.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι «εγώ δεν μπορώ να κάνω ανάλυση για το παρελθόν, ιστορικά θα σας πω μόνο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά διαμέσου του προκατόχου μου Γιάννη Ανδριανού πράγματι διασφάλισε 8 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει η συγκεκριμένη μελέτη. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έγινε γιατί άλλαξε η κυβέρνηση. Όσον αφορά αυτή την κυβέρνηση πρέπει να σας πω ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση στα 20 χρόνια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε την απόφαση και διέθεσε 57 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πλήρη αναβάθμιση όλου του ΟΑΚΑ, περίμετρο, φωτισμούς, ενεργειακή αναβάθμιση και φυσικά και τα στέγαστρα. Αξιολόγηση των στεγάστρων όσον αφορά τη στατική επάρκεια. Άρα λοιπόν καθώς τρέχουν αυτές οι μελέτες και τα 57 εκατομμύρια για τον αθλητισμό της χώρας μέσα στον εμβληματικό χώρο του ΟΑΚΑ μία μελέτη από αυτές που πήρε η ανάδοχη εταιρεία, κοινοπραξία, έβγαλε τα αποτελέσματα μόλις προχθές. Άρα η αντίδραση από προχθές μέχρι χθες το βράδυ που κλείσαμε το ΟΑΚΑ ήταν άμεση βάζοντας και δείχνοντας ότι για μας δεν υπάρχει τίποτε άλλο από το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας των αθλητών, των θεατών και των φιλάθλων».
«Το κομμάτι της αναβάθμισης των υπολοίπων τμημάτων θα συνεχιστεί. Όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι για τα δυο αυτά στάδια, το ποδηλατοδρόμιο και το κεντρικό στάδιο, εκεί θα περιμένουμε τη μελέτη που θα γίνει από το ΤΕΕ. Μετά τα αποτελέσματα αυτά θα επαναξιολογήσουμε τη θέση μας. Τα χρήματα όμως δε φεύγουν, θα μείνουν εδώ» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.
Σχετικά με τους αγώνες στο γήπεδο τόνισε: «Τα προβλήματα είναι δύο: είναι η αθλητική κοινότητα, ο Παναθηναϊκός και οι ομοσπονδίες και τα σωματεία τα οποία στεγάζονταν μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός πράγματι δέχεται την επίπτωση της συγκεκριμένης απόφασης. Φυσικά, επειδή άκουσα και την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού, θέλω να δηλώσω δημόσια ότι καμία σχέση αυτό δεν έχει με πρόθεση κατά του Παναθηναϊκού. Αντίθετα είμαστε υπέρ του Παναθηναϊκού. Είναι μια εμβληματική ομάδα και όπως δήλωσα και σε παράγοντες του Παναθηναϊκού θα είμαστε κοντά στον Παναθηναϊκό σε ό,τι χρειαστεί. Όμως δεν μπορούσα να κλείσω τα μάτια μπροστά σε μια απόφαση τόσο σοβαρή και να αφήσω να εκτεθεί κόσμος σε αγώνες στο ΟΑΚΑ, σε αγώνα του Παναθηναϊκού. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός θα ήταν κάτι το οποίο θα το έβλεπε θετικά όταν βάζουμε μπροστά την ασφάλεια των φιλάθλων και των αθλητών και του Παναθηναϊκού και όλου του φίλαθλου κόσμου. Από την άλλη μεριά ο Παναθηναϊκός μέσα στον Οκτώβριο δεν έχει αγώνες. Έχει στο τέλος Οκτωβρίου, οτιδήποτε χρειαστεί συμπληρωματικά θα είμαστε δίπλα του και θα στηρίξουμε την προσπάθεια του. Το ξεκαθαρίζω προς κάθε πλευρά».
Παρέμβαση εισαγγελέα
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το ΟΑΚΑ, έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος.
Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα μεταξύ άλλων είναι έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.
Ακόμη σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Ελευθεριάνου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος πενταετίας:
– ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν,
– αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,
– γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.
www.protothema.gr