Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020

ΟΑΣ: άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών ώστε να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις

χαλάζι-ε.φ.-1

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τη χαλαζόπτωση και τις καταιγίδες, που έπληξαν περιοχές του Νομού Aιτωλοακαρνανίας.
Πιο εκτεταμένες καταστροφές σημειώθηκαν σε Παναιτώλιο, Αβώρανη, , Καινούργιο, Κλεισορέμματα, Λυσιμαχία, Αγγελόκαστρο, Σταμνά, Χρυσοβέργι, περιοχή Αιτωλικου, περιοχή Μακρυνειας.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας υπογραμμίζει πως οι καταστροφές της Πέμπτης έρχονται να προστεθούν σε περιοχές που πριν λίγους μήνες είχαν πλημμυρίσει καλλιέργειες καθώς και σπίτια και έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος που ούτε έχουν αποζημιωθεί, ούτε έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα.
Η ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε τον νομό στις 31 Μάη, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, σε ελιές, καπνά, κηπευτικά, αμπέλια, αλλά και σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Η ζημιά σε πλήθος περιπτώσεων είναι ολοσχερής και οι οικονομικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες, δίνοντας συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής.
Η ΟΑΣ αναφέρει πως «για μια ακόμη φορά και με αφορμή αυτό το γεγονός, αναδείχνεται η αναγκαιότητα του αιτήματός μας για αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% το κεφάλαιο και την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Με πρόσληψη του απαραίτητου εργατικού δυναμικού ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του σε όλη την χώρα».
Ζητά η ΟΑΣ:
– Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών ώστε να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς στο 100% της ζημιάς.
– Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
«Καλούμε τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές, συσπειρωμένοι στην ΟΑΣ και τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής τους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.