Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

ΟΑΣ: εκρηκτικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού

Προαναγγελία διαμαρτυρίας  στον ΕΛΓΑ Αγρινίου την 1η Ιουλίου στα πλαίσια πανελλαδικών κινητοποίησεων.

Για εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων  Αιτωλοακαρνανίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Τρίτη 23 Ιουνίου, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Ανέφεραν πως σε τραγική κατάσταση έχουν επέλθει οι παραγωγοί ελιάς καλαμών του νομού  εξαιτίας των χαμηλών τιμών και της μηδενικής ζήτησης του προϊόντος και ζήτησαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που αφορούν ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί. Προανήγγειλαν εξάλλου διαμαρτυρία  στον ΕΛΓΑ Αγρινίου την 1η Ιουλίου στα πλαίσια πανελλαδικών κινητοποίησεων.

Στη συνέντευξη Τύπου για  τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων  μίλησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας Παναγιώτης Καλογιάννης και η εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Καινουργίου  Γεωργία Τασιούλη.

Από τα λεγόμενα τους δεν απουσίασε η αναφορά στις 32 απολύσεις από τις ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέας στο Αστακό με τον κ.Κοτοπούλη να υποστηρίζει τα εξής: “Οι ιχθυοκαλλιέργειες τα τελευταία έτη είχαν μεγάλα κέρδη , την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει πακτωλό χρημάτων όχι μόνο στους ιχθυοκαλλιεργητές , δηλαδή σε τρεις με τέσσερις μεγάλες εταιρίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε άλλους κλάδους όπως οι καναλάρχες, οι κλινικάρχες κ.α. την περίοδο της πανδημίας”.

Ειδικότερα, η ΟΑΣ υποστηρίζει πως «σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί ελιάς καλαμών στο νομό, οι όποιες ποσότητες πουλήθηκαν την φετινή χρονιά πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.

Ενώ μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στους κάδους σε μια προσπάθεια των παραγωγών να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για να επιβιώσουν .Εξαιτίας του κορωνοϊου, το καρτέλ των έμπορων, των εισαγωγών, η απορρόφηση είναι μηδενική.

Αυτή η άσχημη κατάσταση έχει οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση δεν έχουν την δυνατότητα να φροντίσουν τα λιοστάσια για τη νέα παραγωγή. Και σα να μην έφτανε αυτό είχαμε καταστροφή στην καρπόδεση από τον καύσωνα 15-19 Μαΐου που έδωσε την χαριστική βολή. Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκονται και οι παραγωγοί ελαιολάδου αφού το προϊόν πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές» .

Αναφέρει εξάλλου η ΟΑΣ πως «σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι χιλιάδες κτηνοτρόφοι του νομού που πουλούν γάλα και κρέας σε πολύ χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής. Τεράστιες ζημίες έχουν υποστεί και οι παραγωγοί μηδικής που είχαν κομμένη την παραγωγή στο χωράφι και από την έντονη βροχόπτωση 5-6 Ιουνίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

O κ.Κοτοπούλης για το ζήτημα των ελαιοπαραγωγών συμπλήρωσε πως “υπάρχουν στις αποθήκες των αγροτών σοδιές του προηγούμενου έτους, οι τιμές που φέρνουν οι έμποροι είναι κάτω από το κόστος παραγωγής , 0.70-0.80 λεπτά, την στιγμή που η ζήτηση είναι μηδενική”.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας ζητά να μην καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές όσο η πανδημία έχει συνέπειες και για το ίδιο χρονικό διάστημα να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις σε αγρότες.

“Δεν υπάρχει καμία εξαγγελία στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων που χτυπήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και όχι μόνο“, είπε ο κ.Κοτοπούλης.

Ο κ. Καλογιάννης από την πλευρά του αναφέρθηκε και στο υπόλοιπο 30% των πληρωμών από τη Βιολογική Γεωργία και Βιολογική Κτηνοτροφία έτους 2019 τα οποία πρέπει να πληρωθούν τον Ιούνιου του 2020.

Έκανε λόγο εξάλλου για χαμηλές συντάξεις των αγροτών και ειδικά αναφέρθηκε στη σύνταξη της χήρας αγρότισσας .

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τα μεγάλα προβλήματα των κτηνοτρόφων και τις χαμηλές τιμές που πούλησαν την περίοδο του Πάσχα, την ίδια ώρα που οι ίδιοι δεν έχουν νεώτερη ενημέρωση για τα λίγα- όπως τα χαρακτήρισε- χρήματα της έκτακτης ενίσχυσης.

Η ΟΑΣ επίσης  διεκδικεί

-Οικονομική στήριξη σε όσους αγρότες και κτηνοτρόφους έχουν πληγεί το προηγούμενο διάστημα, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί.

-Να εξασφαλιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για την βρώσιμη ελιά, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Να εξασφαλιστεί η απορρόφηση της παραγωγής που έχει σταματήσει.

-Αναγγελία ζημιάς από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και Άμεση καταγραφή των ζημιών. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε  να αποζημιώνει αγρότες και κτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.