Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Το οδοιπορικό της Κονιόρδου και το τραγούδι της στο αρχαίο Θέατρο Στράτου

Το οδοιπορικό της Κονιόρδου και το τραγούδι της στο αρχαίο Θέατρο Στράτου

ludia-koniordou-i-ekpliksi-tou-anasximatismou_3.w_lΟδοιπορικό της Λυδίας Κονιόρδου στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, χαρακτηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η επίσκεψη της -που ξεκίνησε την Παρασκευή 26 Μαΐου- στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας Σημειώνεται πως η υπουργός ακολούθησε μια πολιτιστική περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν ή προγραμματίζονται νέα έργα αποκατάστασης, αρχαιολογικής διερεύνησης και ανάδειξης ή και να φιλοξενηθούν θεατρικά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το οδοιπορικό της Λυδίας Κονιόρδου συνεχίστηκε την Κυριακή σε σημαντικά θέατρα και μνημεία στην Αιτωλοακαρνανία, με ξεναγό την Έφορο Ολυμπία Βικάτου.
Τα μνημεία αυτά δεν έχουν ακόμα ενταχτεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε κανένα τρέχον πρόγραμμα συγχρηματοδότησης. Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο του 4ου π. Χ. αιώνα στη Στράτο (όπου η Λυδία Κονιόρδου δοκίμασε την ακουστική του τραγουδώντας στο κέντρο της ορχήστρας του ένα ηπειρώτικο τραγούδι), τον αρχαίο ναύσταθμο και το θέατρο του 4ου και 3ου αι. π. Χ. των Οινιάδων, το θέατρο της Πλευρώνας που κτίσθηκε το 235 π. Χ (και το οποίο σύμφωνα με την Έφορο επισκέπτεται για πρώτη φορά Υπουργός Πολιτισμού), καθώς και το περίφημο «τετράγωνο θέατρο» Ελληνιστικής εποχής της Καλυδώνας, που μπορούσε να υποδεχτεί 6. 400 θεατές.
Για όλα αυτά τα μνημεία υπάρχουν ώριμες μελέτες τις οποίες οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ επικαιροποιούν ώστε όταν παρουσιαστεί η δυνατότητα, να προχωρήσει από την Περιφέρεια η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προτίθεται προς το παρόν να εντάξει στο ΕΣΠΑ 2014-2020 κτήρια της περιόδου των Νεώτερων Χρόνων με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας . Συγκεκριμένα θα χρηματοδοτηθεί: η αποκατάσταση του κτιρίου με την επωνυμία «Ξενοκράτειο» στην περιοχή Μεσσολογγίου-Αιτωλικού και η μετατροπή του σε Μουσείο (προϋπολογισμός 3. 700. 000 ευρώ)

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Chris

    Θα τραγουδήσει το ποήμα που θα σου γράψω οσονούπω.
    Θα τα μαζέψω όλα και θα φτιάξω τη “Ροδιτιάδα”.
    ΕΠΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.