Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Οδοιπορικό στο ρημαγμένο ΙΧΘΥΚΑ

Οδοιπορικό στο ρημαγμένο ΙΧΘΥΚΑ

Το iaitoloakarnania.gr επισκέφθηκε το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου το οποίο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο…

cover_photoΈνα απογοητευτικό κι εγκαταλελειμμένο μέρος είναι ο χώρος όπου στεγάζονταν το ΙΧΘΥΚΑ κοντά στο δέλτα του Αχελώου και το iaitoloakarnania.gr σας μεταφέρει τις θλιβερές εικόνες εγκατάλειψης από μια επιχείρηση που ήκμασε τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης για τη τοπική περιοχή του Νεοχωρίου, αλλά και του νομού.
Μια μικρή αναδρομή

Το ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε., ιδρύθηκε το 1985, μετά από μελέτες και σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπ. Ανάπτυξης. Στόχος του Κέντρου ήταν η λειτουργία και διαχείριση πρότυπης ερευνητικής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στις εκβολές του Αχελώου, για τη διεξαγωγή ερευνών και την ανάπτυξη τεχνολογίας στον τομέα της Ιχθυοκαλλιέργειας. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο & αυτοχρηματοδοτούμενο φορέα Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης που συμβάλλει στη διαμόρφωση στρατηγικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης με βάση τα πορίσματα της σύγχρονης Έρευνας.

Δραστηριοποιήθηκε ερευνητικά συμμετέχοντας σε έργα έρευνας και τεχνολογίας προϋπολογισμού της τάξης των 70 εκ. δρχ. καλύπτοντας την προβλεπόμενη ιδία συμμετοχή (50%) εξ ιδίων πόρων. Το αντικείμενο των έργων αφορά στην ανάπτυξη τεχνικών διενέργειας εμπλουτισμών την ελεγχόμενη αναπαραγωγή του χταποδιού και των κεφαλοειδών.
Το ιστορικό της κατάρρευσης και το σήμερα…

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα “ακούμπησε” αισθητά την επιχείρηση που άρχισε να παραπαίει από τα χρέη, με αποτέλεσμα το 2010 να βρεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Έτσι, τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών για την ελπιδοφόρα επιχείρηση έκαναν… φτερά με τη δημόσια περιουσία να λεηλατείται. Σήμερα, όπως, θα δείτε οι εγκατάστασεις θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, αφού πολλοί επιτήδειοι έχουν κατασπαράξει πατώματα, σίδερα και διάφορα αντικείμενα ώστε να τα μεταπουλήσουν.

Ακολουθούν οι θλιβερές εικόνες…

 www.iaitoloakarnania.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. rap

    Το ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε., ιδρύθηκε το 1985, μετά από μελέτες και σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπ. Ανάπτυξης. Στόχος του Κέντρου ήταν η λειτουργία και διαχείριση πρότυπης ερευνητικής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στις εκβολές του Αχελώου, για τη διεξαγωγή ερευνών και την ανάπτυξη τεχνολογίας στον τομέα της Ιχθυοκαλλιέργειας. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο & αυτοχρηματοδοτούμενο φορέα Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης που συμβάλλει στη διαμόρφωση στρατηγικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης με βάση τα πορίσματα της σύγχρονης Έρευνας.

    ΡΩΤΑΩ λοιπόν:
    Πόσα χρηματα με τη μορφή επιδοτήσεων (εθνικά και κοινοτικά) πήρε το ΙΧΘΥΚΑ στα 25 χρόνια λοιτουργίας του; τι έργο παρήγαγε; και που αυτό διτέθηκε ή πουλήθηκέ; Πόσα από τα έσοδά του προέρχονταν από επιδοτήσεις και πόσα από την ανάθεση έργου από τρίτους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.